Η μάχη των αρχηγών στις εκλογικές τους περιφέρειες...

 
Τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν στις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες κατήλθαν ως υποψήφιοι οι αρχηγοί των τριών μεγαλύτερων... κομμάτων αντικατοπτρίζουν σε σημαντικό βαθμό τη σαρωτική νίκη της Ν.Δ., την εκλογική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δυναμική που φαίνεται ότι πλέον χαρακτηρίζει συνολικότερα το ΠΑΣΟΚ.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήλθε στην εκλογική περιφέρεια του Δυτικού τομέα των Αθηνών, στον Εβρο και στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Η Ν.Δ. (με βάση ενσωμάτωση πάνω από 96%) στον Δυτικό τομέα από 29,69% το 2019 ανέβηκε στο 34,44%, λαμβάνοντας την πρώτη θέση, την οποία στις προηγούμενες εκλογές είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η επικράτηση της Ν.Δ. στον Δυτικό τομέα, σε μια εκλογική περιφέρεια παραδοσιακά δύσκολη για την κεντροδεξιά παράταξη, είναι ενδεικτική του γενικότερου κλίματος που καταγράφηκε χθες. Στον Εβρο η Ν.Δ. από 44,99% έπεσε ελαφρώς (στο 43,30%), ενώ στην Α΄ Θεσσαλονίκης κράτησε δυνάμεις παρά τη μικρή κάμψη (34,15% από 35,52% το 2019). Και στις δύο περιφέρειες η Ν.Δ. σπάνια έχει σημειώσει μεγάλες απώλειες.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατήλθε στις Σέρρες, στα Δωδεκάνησα και στην Α΄ Πειραιώς. Και στις τρεις περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη πανωλεθρία (με βάση ενσωμάτωση πάνω από 96%), με χειρότερη την περίπτωση της εκλογικής περιφέρειας των Δωδεκανήσων, όπου έχασε σχεδόν το ήμισυ της εκλογικής δύναμής του (από 29,73% το 2019 σε 14,86% χθες). Καταλυτική ήταν και η αποδοκιμασία του κ. Τσίπρα στις Σέρρες, όπου κατήλθε προκειμένου να δείξει την απαρέσκεια του ΣΥΡΙΖΑ για τον τέως υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή, ο οποίος παραιτήθηκε μετά την τραγωδία των Τεμπών. Στις Σέρρες ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε από το 23,25% του 2019 σε ένα ποσοστό της τάξης του 14,77%.

Ενδεικτική της ήττας (σε επίπεδο ουσίας και εντυπώσεων) είναι ότι ο κ. Καραμανλής συγκέντρωσε μόνος του πολύ περισσότερους σταυρούς από όλους τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό (ακόμη και με βάση τη σχετικά χαμηλή ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων σταυροδοσίας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες). Καθίζηση σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και στην τρίτη περιφέρεια στην οποία κατήλθε ο κ. Τσίπρας, την Α΄ Πειραιώς, όπου κατέγραψε 18,19% σε σύγκριση με το 29,72% του 2019. Σε αυτή την περιφέρεια αύξησαν τα ποσοστά τους όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, με τη Ν.Δ. να ξεπερνάει το 48%.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης συμπεριελήφθη στα ψηφοδέλτια τους κόμματός του στις περιφέρειες Ηρακλείου Κρήτης, Α΄ Θεσσαλονίκης και στον Νότιο τομέα Αθηνών. Στο Ηράκλειο (τόπο καταγωγής του κ. Ανδρουλάκη) το ΠΑΣΟΚ σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο (με βάση ενσωμάτωση πάνω από 96%) καταγράφοντας 21,84%, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από το 11,38% του 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια θεωρείτο στοίχημα από τον ίδιο τον κ. Ανδρουλάκη, το οποίο μπορεί να θεωρεί ότι κέρδισε, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχασε τη δεύτερη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ για σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα (22,95% έναντι 21,84%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύο από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης (Λασιθίου και Ρεθύμνης). Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε αισθητή άνοδο και σε δύο αστικές περιφέρειες, στις οποίες το 2019 είχε μείνει κάτω από το εθνικό ποσοστό του 8,1%. Στην Α΄ Θεσσαλονίκης το ΠΑΣΟΚ άγγιξε το 8% (7,95%), ποσοστό αυξημένο σχεδόν κατά δύο μονάδες από το 6,05% των εκλογών του Ιουλίου του 2019. Αν και το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε τέταρτο πίσω από το ΚΚΕ στον Νότιο τομέα Αθηνών, όπου παραδοσιακά το κόμμα του Περισσού σημειώνει υψηλές επιδόσεις, και σε αυτή την περίπτωση αύξησε τα ποσοστά του κατά δύο μονάδες. Από το 5,72% που κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ το 2019, στις χθεσινές εκλογές σημείωσε επίδοση 7,56%...

Η Καθημερινή