«Καίει» τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ...


 ...σκάβει σήραγγες με την Ακροδεξιά...


«Η απομόνωσή του είναι καθολική και η στάση του κωμική» έκλεινε την χθεσινή του απάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο αίτημα του ομίλου Μαρινάκη και του Mega για τη διεξαγωγή debate Μητσοτάκη-Τσίπρα στο οποίο απάντησε θετικά η αξιωματική αντιπολίτευσης. Το «κωμικό» της υπόθεσης ας μείνει ασχολίαστο. Όμως η... «απομόνωση» έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου, δυόμιση εβδομάδες πριν τις εκλογές.

Η παραπάνω ήταν η μία από τις δύο ενδιαφέρουσες ατάκες που έδωσε ο Άκης Σκέρτσος. Η δεύτερη ήρθε λίγες ώρες νωρίτερα, το πρωί της Παρασκευής, όταν με κάθε επισημότητα αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη.

«Αποκλείουμε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ με τις σκληρές γραμμές που έχει χαράξει» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «Ο κ. Ανδρουλάκης, δείχνει να έχει μια προσωπική εμμονή μαζί μου» είχε πει το προηγούμενο βράδυ ο πολιτικός του προϊστάμενος.

Όπως και να το κάνεις, ένας πρωθυπουργός του οποίου η ΕΥΠ αρμοδιότητάς του «πιάνεται» να παρακολουθεί τον αρχηγό του τρίτου πολιτικού κόμματος, είναι και παραμένει εκτεθιμένος. Ακόμα και στα μέτρα της κυβερνητικής γραμμής άμυνας για το θέμα, η έρευνα της Δικαιοσύνης είναι ακόμα ανοιχτή και κανένας στην κυβέρνηση δεν μπορεί να δηλώνει εκ πρωιμίου αθώος του αίματος.

Πόσο μάλλον να δηλώνει άγνοια. Πόσο μάλλον όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει βάλει ως όρο για τη συμμετοχή του σε μία επόμενη κυβέρνηση μία νέα εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών, και μάλιστα δίχως την επίκληση του απορρήτου. Εκτός φυσικά του έτερου που αντιτείνει προς τις δύο πλευρές για κυβέρνηση χωρίς Μητσοτάκη ή Τσίπρα. Όταν λοιπόν ο απερχόμενος πρωθυπουργός επιλέγει να χλευάσει με τέτοιον τρόπο το θύμα των παρακολουθήσεων της δικής του διακυβέρνησης, είναι προφανές πως καίει απολύτως συνειδητά τις γέφυρες.

Κάποιος κακόπιστος θα έλεγε πως ο Κυρ. Μητσοτάκης το κάνει πλέον αυτό όχι μόνο εκ του ασφαλούς, αλλά εξ ανάγκης. Αφού άφησε το θέμα Κασιδιάρη να κακοφορμίσει, τόσο με τις ακροβατικές ρυθμίσεις, όσο και με την «ελευθέρας» που η κυβέρνησή του διασφάλισε τον καταδικασμένο ναζί μέσα στη φυλακή να πολιτεύεται ελεύθερα, ήρθε να «λύσει» το θέμα λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές. 

Σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό σχεδόν όλων των κομμάτων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας πλην του παραλίγο «αντιΚασιδιάρη» και της ένωσης Τζήμερου-Κρανιδιώτη -θα έλεγε και πάλι ο ίδιος κακόπιστος πως- η απόρριψη των σεναρίων συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στοχεύει να του ανοίξει άλλες, πιο ακραίες και πιο αντιδραστικές πόρτες στα δεξιά του.

Η «αντιφασιστική» επίθεση που έχει εξαπολύσει κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 για τη στάση που τήρησαν στη Βουλή αναφορικά με τη διάταξη για το μπλόκο Κασιδιάρη, δεν είναι παρά ένα προπέτασμα καπνού για να φτιασιδώσει την ακροδεξιά ρητορική των προσεχών ημερών. Άλλωστε, την ώρα που καίγονται οι γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζονται τα εγκαίνια για τις υπόγειες σήραγγες με τα κόμματα που επιβίωσαν της εκκαθάρισης στα ακροδεξιά.

Ήδη, με προεξάρχοντα τον Άδωνι Γεωργιάδη και τις επισκέψεις ιερέων στο Μαξίμου, επιχειρεί σφικτό εναγκαλισμό με την Εκκλησία. Οι κορώνες για τα «μαχητικά της Νέας Δημοκρατίας» και τους εξοπλισμούς, τον φράχτη του Έβρου, τις «μάχες για την πατρίδα» που γράφει ο Θάνος Πλεύρης στα φυλλάδιά του και όλη την ατζέντα που άνδρωσε τη Χρυσή Αυγή και τον Κασιδιάρη αναμένεται τις τελευταίες ημέρες προς τις εκλογές να ενταθούν και να δυναμώσουν.

Το μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη στην τελική ευθεία προς τις κάλπες είναι σαφές και το στίγμα το έδωσε δίπλα στον φράχτη του Έβρου: «Σε όλους αυτούς οι οποίοι μιλούν για δήθεν πατριωτισμό στα λόγια, να τους θυμίσετε ποιοι ήταν οι πραγματικοί πατριώτες με έργα και όχι στα λόγια». Το τι έχει συμβεί όπου δεξιά κόμματα ποντάρουν στην ακροδεξιά ρητορική για να εμφανιστούν ως «πραγματικοί πατριώτες» το έχει δείξει η ιστορία. Στη Νέα Δημοκρατία επιθυμούν να επαναλάβουν το μάθημα...

Μηνάς Κωνσταντίνου

documentonews.gr