Η σαμαρική ιδεολογία: ένας καθ’ ημάς τραμπισμός...


 Το ακροδεξιό, εθνικιστικό, ομοφοβικό και ισλαμοφοβικό παραλήρημα του πρώην πρωθυπουργού, την περασμένη Τρίτη στο Ζάππειο, είναι η μεταφορά στα καθ’ ημάς του ιδεολογικού τραμπισμού που διέδιδε επί τέσσερα χρόνια ο προεδρικός σύμβουλος, Στιβ Μπάνον, ένα πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και στη συνέχεια διευθυντικό στέλεχος του ενημερωτικού ιστότοπου Breitbart News. Σε... όλη τη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, το Breitbart δεν έκανε άλλο από το να «εξοπλίζει» την αμερικανική Alt Right (Alternative Right-Εναλλακτική Δεξιά) με ρατσιστικά, ισλαμοφοβικά και ρατσιστικά «επιχειρήματα» περί υπεροχής των λευκών, περί της «μαύρης εγκληματικότητας» και περί της ανάγκης «να γίνει ξανά η Αμερική μεγάλη» (MAGA-Make America Great Again), σύνθημα που χρησιμοποίησε κατά κόρον ο Αμερικανός τέως πρόεδρος.


Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε σχεδόν λέξη προς λέξη όλο αυτό το «οπλοστάσιο» της Alt Right. Σε κλίμα ακροδεξιάς συνωμοσιολογίας, και αναφερόμενος στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, είδε «άνωθεν εντολές» από κάποια απροσδιόριστα κέντρα, μίλησε για «παράνομους απ’ έξω», αναφερόμενος στους μετανάστες και υιοθέτησε δημοσίως τη «θεωρία της μεγάλης αντικατάστασης», δηλαδή ότι οι μουσουλμάνοι θα κατακυριεύσουν τη Δύση, λόγω υψηλής γονιμότητας, σε αντίθεση με τη «δική μας» υπογεννητικότητα.

Ο Πολ Μέισον, στο βιβλίο του «Καθαρό λαμπρό μέλλον» (εκδόσεις Καστανιώτη), επιχειρώντας να εξηγήσει το γιατί ένα σημαντικό μέρος της οικονομικής ελίτ, αλλά και μεγάλο μέρος των «φτωχοδιάβολων» ψήφισαν υπέρ του Τραμπ, επικαλείται την ορολογία της Χάνα Άρεντ, λέγοντας ότι «η ελίτ και ο όχλος» τον στήριξαν επειδή «είχαν υιοθετήσει θεωρίες που δεν μπορούσαν πλέον να ερμηνεύσουν τον κόσμο. Επομένως, ο κόσμος έπρεπε να αναδιαταχθεί ώστε να ταιριάξει με ό,τι είχαν μέσα στο μυαλό τους».


Η αμερικανική Ακροδεξιά, λέει ο Μέισον, ξανασυναρμολόγησε τα θραύσματα του παλιού συντηρητισμού με τα εξής υλικά: «Πρώτον, μια πλήρως θεωρητικοποιημένη απόρριψη της δημοκρατίας, δεύτερον, τον βίαιο μισογυνισμό και τη θυματοποίηση των λευκών ανδρών, τρίτον την εχθρότητα προς τον ορθολογισμό, τα πανεπιστήμια και τα “συστημικά” ΜΜΕ, τέταρτον, την απόρριψη της έννοιας των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πέμπτον, τη διαστρωμάτωση των ανθρώπων σύμφωνα με βιολογικές διαφορές: ράτσες, φύλο και δείκτη νοημοσύνης».

Ο Στιβ Μπάνον προσπάθησε να μεταφέρει αυτές τις ιδέες και στην Ευρώπη, βοηθώντας τα ακροδεξιά κινήματα σε Ιταλία, Γαλλία και αλλού, με όπλο τη «μετα-αλήθεια». «“Μετα-αλήθεια” είναι η λέξη που σχετίζεται ή δηλώνει συνθήκες υπό τις οποίες τα αντικειμενικά γεγονότα ασκούν μικρότερη επιρροή στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης απ’ ό,τι το συναίσθημα και η προσωπική πίστη». Στο πλαίσιο αυτό και με τη χρήση των λεγόμενων εναλλακτικών γεγονότων, τα πιο απίστευτα ψέματα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κερδίσουν την καρδιά των λευκών αντρών των ΗΠΑ.

Ο Αντώνης Σαμαράς, που έχτισε την καριέρα του στη βάση του εθνικισμού και του ρατσισμού, δεν είναι κανένας τυχαίος. Άλλωστε, μέσω του τότε γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκου, είχε ανοιχτό δίαυλο με τη Χρυσή Αυγή και καθοδηγούσε τη στάση τους στις ψηφοφορίες στη Βουλή. Στην ομιλία του, αναφερόμενος στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, δε δίστασε να επικαλεστεί τον Όργουελ και τη Νέα Γλώσσα του «1984», λέγοντας ότι «φτάσαμε σήμερα, την ώρα που τα προβλήματα γιγαντώνονται, να πιθηκίζουμε εισαγόμενες ανοησίες για το πόσα είναι τα φύλα».

Δικαιωματικά ο κ. Σαμαράς διεκδικεί τον τίτλο του αρχηγού της ελληνικής Alt Right και του «ιμάντα μεταφοράς» του αμερικανικού τραμπισμού στα καθ’ ημάς!

Τάσος Τσακίρογλου

efsyn.gr