Βρώμικη προπαγάνδα...


 Σε απόλυτη προπαγάνδα και διασπορά fake news επιδόθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος προκειμένου να παίξει... προεκλογικό παιχνίδι για να διασπείρει ψευδείς εντυπώσεις αναφορικά με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάλιστα, ο ίδιος δεν δίστασε να εμπλέξει και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ το ψέμα υιοθέτησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ότι «είναι ο ενορχηστρωτής της φαιδρής προπαγάνδας». Ακόμη, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «αφού έχουν κάνει τέσσερις διαφορετικές κοστολογήσεις, άλλος 25, άλλος 45, άλλος 70, άλλος 83 δισ., τις τελευταίες ημέρες ο κ. Σκέρτσος περιφέρεται στα κανάλια και κουνάει ένα Εxcel ως δήθεν κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».


Τα γεγονότα

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Ά. Σκέρτσος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά, ισχυρίστηκε πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κοστολόγησε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και υπολόγισε πως κοστίζει 83 δισ. ευρώ σε μια τετραετία, δηλαδή περίπου 20-21 δισ. ευρώ τον χρόνο. Μάλιστα, παρουσίασε και έγγραφο, το οποίο ωστόσο δεν φέρεται να έχει υπογραφές και σφραγίδες από το ΓΛΚ. «Εγώ θέλω να σας δώσω αυτό, κύριε Αυτιά. Το πρόγραμμα Τσίπρα, 83 δισ. ευρώ κοστολογημένα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Όταν θα έρθει ο κύριος Τσίπρας ή κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, να του το δείξετε αυτό. Είναι η κοστολόγηση μέτρο-μέτρο γι’ αυτά που έχει υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σαν να μην έχει μάθει τίποτα. Σε σύνολο τετραετίας, είναι περίπου 20-21 δισ. ευρώ τον χρόνο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση το ΓΛΚ θα παρανομούσε, καθώς δεν έχει την αρμοδιότητα να κοστολογεί τα προγράμματα των κομμάτων, παρά μόνο να καταρτίζει τον προϋπολογισμό, απολογισμό και ισολογισμό του κράτους, να επιμελείται της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και να ασκεί έλεγχο στις δημόσιες δαπάνες.


Η αποκάλυψη των fake news

Μετά τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το ψέμα αποκαλύφθηκε από την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος ουσιαστικά παραδέχθηκε τη μαύρη προπαγάνδα του Μαξίμου για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., καθώς η «κοστολόγηση» δεν έγινε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως υποστήριξαν οι Κ. Μητσοτάκης και Ά. Σκέρτσος. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που επικαλέστηκε, ενώ ενέπλεξε στο προεκλογικό παιχνίδι της κυβέρνησης το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.


«Η κοστολόγηση βασίζεται σε στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, που συλλέχθηκαν από διαφορετικές υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και συγκεντρώθηκαν και παρουσιάστηκαν σε ενιαίο πίνακα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους» ανέφερε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.


Τσαπανίδου: Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια

Στο θέμα επανήλθε η εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πόπη Τσαπανίδου, η οποία σε δήλωσή της σημείωσε ότι «τελικά, το ψέμα και η προπαγάνδα έχουν κοντά ποδάρια. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαψεύδει τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Σκέρτσο για τη δήθεν κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ σε 83 δισ.» και κατέληξε: «Θα συνιστούσαμε στον κ. Μητσοτάκη να αφήσει τα ψέματα και να ασχοληθεί με την επόμενη τροποποίηση στο δικό του πρόγραμμα, που μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές έχει καταντήσει “ράβε-ξήλωνε”»...


Γιάννης Αγουρίδης


Η ΑΥΓΗ