Γαλάζια «βόμβα» για το παρακράτος στα καύσιμα

 
Αν και πρόεδρος των βενζινοπωλών, η Μαρία Ζάγκα είχε δυναμική παρουσία τους μήνες των εξωφρενικών αυξήσεων στα καύσιμα. Τώρα, ως υποψήφια με τη Ν.Δ., εξαπολύει «βόμβες». Η χθεσινή της εμφάνιση σε έναν τηλεοπτικό κι έναν ραδιοφωνικό σταθμό ήταν «εκτός γραμμής» Μαξίμου, μακριά από το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ., αλλά πολύ πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Η Ζάγκα κατήγγειλε ότι υπάρχει «επίσημο παρακράτος στα καύσιμα», είπε ότι «απέτυχε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, αφού τελικά δεν πάταξε τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο», ενώ εμφανίστηκε κάθετη υπέρ της μείωσης του ΕΦΚ και του ΦΠΑ, αν και είναι γνωστό ότι ο Μητσοτάκης και το επιτελείο του αρνούνται πεισματικά κάθε τέτοια συζήτηση. Οταν της επισημάνθηκε ότι όλα αυτά δεν συμβαδίζουν με το πρόγραμμα της Ν.Δ., η υποψήφια στον Νότιο Τομέα ήταν αφοπλιστική. «Ας με βγάλει έξω (σ.σ.: ο πρωθυπουργός), ας με πετάξει αν δεν με πιστεύει, όταν μου έκαναν την πρόταση να μπω στο κόμμα, τους λέω “βεβαίως αλλά εγώ είμαι αυτή που είμαι”» είπε κι επανέλαβε: «Αν δεν με θέλει ο κύριος Μητσοτάκης, μπορεί να με βγάλει. Οταν με επιλέγανε, δεν ξέρανε ότι είμαι η Μαρία η Ζάγκα;» Στο τέλος πρόσθεσε: «Δεν πήγα εγώ στο κόμμα, το κόμμα ήρθε σε μένα. Και το κόμμα ξέρει ποια είμαι».

Η πρώτη της συνέντευξη ήταν πρωινή, στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1. Η ίδια είπε μετά ότι τα τηλέφωνά της «άναψαν». Ετσι μίλησε και σε ραδιοφωνικό σταθμό, και εκεί, όταν ρωτήθηκε σχετικά, τόνισε «δεν είχα καμία ενόχληση από το Μαξίμου».

Οσο για τον πολιτικό προσανατολισμό της, κι εκεί ήταν ξεκάθαρη. «Για μένα Ν.Δ. σημαίνει Λαϊκή Δεξιά» τόνισε και πρόσθεσε: «Εγώ δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑΙΑ, ΠΑΣΟΚ ή ΚΚΕ. Είμαι σε όλη μου τη ζωή Ν.Δ. Είμαι και στην Τοπική. Δεν αλλάζω. Το όραμά μου είναι να μπω στο υπουργείο Ενέργειας για να κάνω δουλειά. Δηλαδή, τι έπρεπε να κάνω; Να έλεγα μέχρι την πόρτα της Βουλής ότι πρέπει να αλλάξουμε και να είμαστε υπέρ του κόσμου, αλλά μόλις μπω στη Βουλή να πω “δεν σας ξέρω;” Είμαι παιδί της Ν.Δ., αλλά ποτέ ως συνδικαλίστρια δεν έδωσα δικαίωμα. Είμαι δίκαιη, πάνω απ’ όλα με το δικό μου κόμμα. Εγώ είμαι Ν.Δ. Τι σημαίνει Ν.Δ. για μένα; Λαϊκή Δεξιά! Δεν πάω ενάντια στον Μητσοτάκη, πάω να βοηθήσω».

Το αν η Ζάγκα θα έχει «συνέπειες» ή όχι από το Μαξίμου για τις εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις της απ’ αυτές της Ν.Δ. είναι κάτι που θα φανεί. Παρά ταύτα, σε μια «αποστειρωμένη» και βαρετή προεκλογική περίοδο, όταν όλοι οι υποψήφιοι μετράνε δυο φορές τα λόγια τους για να μην ξεφύγουν από τη «γραμμή» των αρχηγών, η «ηλεκτρισμένη» παρουσία της συνδικαλίστριας ανέβασε κάπως την ένταση.

Ταυτόχρονα, η έκταση που πήραν οι δηλώσεις της Ζάγκα -και από την Κουμουνδούρου- μετατράπηκαν σε πονοκέφαλο για τον Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο του. Ακριβώς επειδή όσα είπε η πρόεδρος των βενζινοπωλών, απευθυνόμενη κυρίως στους ψηφοφόρους της Ν.Δ., αποτελούν ένα ξεγύμνωμα στην εμμονική άρνηση της κυβέρνησης στη μείωση των ειδικών φόρων, ακόμα κι όταν οι τιμές της βενζίνης γίνονται οι ακριβότερες στην Ευρώπη και προκαλούν αφαίμαξη στα νοικοκυριά.

Επιδόματα-ξεροκόμματα

Αυτά που είπε η Ζάγκα, και που τα γνωρίζει από πρώτο χέρι, είναι πολύ κοντά σε όσα πιστεύει και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων σε όλα τα κόμματα. Οτι, δηλαδή, με το ένα χέρι η κυβέρνηση μαζεύει λεφτά από τους παράλογους, για τα δεδομένα όλης της Ε.Ε., φόρους στα καύσιμα προκειμένου να μοιράζει με το άλλο χέρι κάποια ξεροκόμματα ως επιδόματα. Ακόμα και σ’ αυτό πήρε θέση η υποψήφια της Ν.Δ.: «Εχουμε γεμίσει επιδόματα. Από πού τα παίρνει η κυβέρνηση τα χρήματα για τα επιδόματα; Από φόρους που εισπράττει. Ας κάνει, λοιπόν, μείωση ειδικού φόρου κι ας σταματήσει τα επιδόματα. Εμείς ως κλάδος, αν μειωθεί ο ειδικός φόρος, θα έρθει κατευθείαν στο τιμολόγιο και θα το δει αμέσως και ο καταναλωτής».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι πάνω απ’ όλα παραμένει συνδικαλίστρια και μίλησε για το παρακράτος στον χώρο των καυσίμων: «Το θέμα των καυσίμων είναι μεγάλη ιστορία. Πολλές φορές έχω πει ότι τα ποσά που διακινούνται είναι τεράστια. Υπάρχει ο κλάδος ο επίσημος και υπάρχει το παρακράτος, που είναι πλέον επίσημο παρακράτος. Οσο είναι ακριβή η βενζίνη λόγω του ειδικού φόρου και του ΦΠΑ, που πάει 60% επιβάρυνση πάνω στην τιμή, ποιος κερδίζει; Κερδίζει το παρακράτος». Ακόμα ένα «καρφί» στην καρδιά της κυβερνητικής στρατηγικής 2019-2023.

Οι υποψήφιοι βουλευτές, λέει η θεωρία, προσπαθούν να μπουν στη Βουλή υπερασπιζόμενοι πρωτίστως το συμφέρον των πολιτών που αντιπροσωπεύουν, όχι του κόμματος και του αρχηγού που τους διάλεξε. Και πάνω που αυτό εδώ και δεκαετίες μάθαμε να το αντιμετωπίζουμε σαν κούφια φράση, εμφανίστηκε σε ένα τηλεπαράθυρο η πολυσχιδής Μαρία Ζάγκα. Η οποία, με ρίσκο για την ίδια, επειδή χαλάει το αφήγημα της Ν.Δ., έβαλε την ανάγκη της κοινωνίας πάνω από την τυφλή πίστη στον αρχηγό.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στον Πειραιά από Μικρασιάτες γονείς και σπούδασε στη Νομική Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια έκανε στροφή στην επιστήμη της Ψυχοθεραπείας. Κατέχει δίπλωμα Συνθετικής Συμβουλευτικής και είναι απόφοιτος του Τμήματος Intergrave Counseling από το Middlesex University του Λονδίνου. Διατηρεί δικό της πρατήριο καυσίμων στο Παλαιό Φάληρο, ενώ είναι πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής και εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στο Παλαιό Φάληρο.