Εύα Καϊλή: «Ξεψαχνίζουν» συνεργάτες της...


.. από το δίκτυο νέων ευρωβουλευτών EU40...

Στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών στο Βέλγιο βρίσκονται και συνεργάτες της Εύας Καϊλή από το δίκτυο νέων ευρωβουλευτών με την ονομασία EU40, μετά τις αποκαλύψεις του σκανδάλου του Qatargate.

Σε άρθρο του Politico... επισημαίνεται ότι το ενδιαφέρον των αρχών έχει στραφεί σε αυτό το δίκτυο νέων ευρωβουλευτών με την ονομασία EU40, στο οποίο πρόεδρος ήταν η Εύα Καϊλή.

Μετά τη σύλληψή της, το EU40 ενημέρωσε με μια λιτή ανακοίνωση ότι έθεσε σε διαθεσιμότητα την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, ενώ συνεργάτες και μέλη του δικτύου αποχώρησαν με το ξέσπασμα του σκανδάλου.

Κάποιοι από αυτούς που απομακρύνθηκαν δήλωσαν μάλιστα ότι δεν γνώριζαν ότι εμφανίζονταν ως μέλη του εν λόγω δικτύου.


Ωστόσο το EU40 παραμένει ενεργό και έχει αρχίσει πάλι να διαφημίζει τη δράση του, καθώς ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων τις οποίες προβάλλει μέσα από τις ιστοσελίδες του και τα social media.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν μέχρι σήμερα οι αρχές, το δίκτυο των νέων ευρωβουλευτών δεν προκύπτει κάποια εμπλοκή του σε παράνομη δραστηριότητα.

Ωστόσο πρώην μέλη που έχουν μιλήσει στο έγκυρο μέσο, δίνουν την εικόνα μίας λέσχης όπου μεγάλες εταιρείες αποκτούν πρόσβαση και επιρροή σε ευρωβουλευτές προκειμένου να  προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Politico το EU40 οι εταιρείες μπορούσαν να πληρώσουν για να ασκήσουν επιρροή σε ευρωβουλευτές νέους, τεχνολογικά καταρτισμένους, με επιρροή και ίσως αφελείς.

«Το επίσημο μήνυμά τους ήταν: «Με χρηματοδοτείς, οργανώνω μια εκδήλωση για σένα». Το ανεπίσημο μήνυμά τους ήταν, «με χρηματοδοτείς, σου δίνω πρόσβαση σε αυτόν ή εκείνον τον ευρωβουλευτή, προσκαλώ αυτό ή εκείνο το πρόσωπο», δήλωσε μια πηγή που συνεργάστηκε με την EU40.