Η Γαλλία απαγορεύει τις πτήσεις μικρών αποστάσεων εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα τρένα

Ανώνυμος

 


Αυτό είναι ένα ουσιαστικό βήμα και ένα ισχυρό σύμβολο στην πολιτική μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου“, δήλωσε ο Beaune.

«Καθώς αγωνιζόμαστε ακατάπαυστα για την απαλλαγή του τρόπου ζωής μας, πώς μπορούμε να δικαιολογήσουμε τη χρήση του αεροπλάνου μεταξύ των μεγάλων πόλεων που επωφελούνται από τακτικές, γρήγορες και αποτελεσματικές συνδέσεις με τρένο», πρόσθεσε.

Μόνο τρία δρομολόγια έχουν διακοπεί: αυτά που συνδέουν το αεροδρόμιο Παρίσι-Ορλί με τις πόλεις Μπορντό, Νάντη και Λυών. Οι πτήσεις ανταπόκρισης ωστόσο δεν θα επηρεαστούν.

Για να εφαρμοστεί η απαγόρευση, η ΕΕ επέμεινε ότι η εν λόγω αεροπορική διαδρομή πρέπει να έχει εναλλακτική σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας που να επιτρέπει τη μετακίνηση μεταξύ των δύο πόλεων σε λιγότερο από δυόμισι ώρες. Πρέπει επίσης να υπάρχουν αρκετά τρένα από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, ώστε να μπορούν οι ταξιδιώτες αν χρειάζεται να παραμένουν στον προορισμό τουλάχιστον οκτώ ώρες..

Κάποιοι επέκριναν τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την αποδυνάμωση των προτάσεων από τη δική του περιβαλλοντική επιτροπή, η οποία είχε προτείνει την απαγόρευση πτήσεων όπου ένα ταξίδι με τρένο θα διαρκούσε λιγότερες από τέσσερις ώρες.

Οι επικριτές έχουν επισημάνει ότι οι γραμμές τρένων υψηλής ταχύτητας αποστράγγιζαν ήδη τους επιβάτες από τις αεροπορικές εταιρείες και ότι η απαγόρευση ανταποκρίνεται στις ανησυχίες για το κλίμα χωρίς να κάνει τίποτα πραγματικά γι’ αυτές.

«Κανείς δεν θα ξεγελαστεί από αυτό το μέτρο: οι επιβάτες φυσικά απομακρύνονται από τις πτήσεις σε αυτά τα δρομολόγια», έγραψε στο Twitter ο Guillaume Schmid, πρώην αντιπρόεδρος του συνδικάτου πιλότων της Air France.

«Η γαλλική απαγόρευση πτήσεων είναι μια συμβολική κίνηση, αλλά θα έχει πολύ μικρό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών», δήλωσε ο Jo Dardenne, διευθυντής αεροπορίας στην ομάδα εκστρατειών καθαρότερων μεταφορών Transport & Environment.

Η T&E εκτιμά ότι τα τρία δρομολόγια που επηρεάζονται από την απαγόρευση αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,3% των εκπομπών που παράγονται από πτήσεις που απογειώνονται από την ηπειρωτική Γαλλία και το 3% των εκπομπών εσωτερικών πτήσεων της χώρας (μετρώντας μόνο τις πτήσεις εσωτερικού).

travelstyle.gr