Ξεκίνησε η «επόμενη μέρα» στον ΣΥΡΙΖΑ...

 
Μία μέρα μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στελέχη του κόμματος τοποθετούνται ξεκάθαρα με βάση τη νέα πορεία για τις δεύτερες κάλπες.

Το σύνθημα της αντεπίθεσης έδωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, εν όψει της δεύτερης κάλπης στις 25 Ιουνίου. Η... πανωλεθρία του κόμματος στις εκλογές της 21ης Μαΐου οδήγησε την Κεντρική Επιτροπή σε αναλυτική διερεύνηση των αιτιών για το δυσμενές αποτέλεσμα και παράλληλα στη χάραξη της νέας πορείας που θα ακολουθήσει το κόμμα, προκειμένου να διεκδικήσει την εξουσία από τη Ν.Δ. στην επόμενη κάλπη.


Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, προέβη στην αναγκαία αυτοκριτική, επισημαίνοντας τα βασικά λάθη και τις αστοχίες που υπήρξαν. Η ευθύνη της ήττας «είναι δική μας που δεν καταφέραμε να πείσουμε τον κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων. Παράλληλα, έστειλε μηνύματα συσπείρωσης, ανασυγκρότησης και ολικής επαναφοράς του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας με νόημα πως «ούτε προς το κέντρο ούτε προς τα αριστερά να αλλάξουμε... αλλά προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τη συλλογικότητα».Παρά τις αιχμές προς ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, ο Αλ. Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα πως αντίπαλος είναι η Νέα Δημοκρατία και πως στόχος είναι να μη δοθεί «λευκή επιταγή στον Μητσοτάκη για να μη γίνει από αυτοδύναμος, παντοδύναμος». Όπως τόνισε, «Είμαστε κόμμα εξουσίας... πάμε να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά».


Ξεκάθαρες δηλώσεις και μηνύματα


Μία ημέρα μετά λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει στον δρόμο που χάραξε η Κεντρική Επιτροπή, όπως καταγράφεται και από τις ξεκάθαρες δηλώσεις στελεχών του.


«Από σήμερα ξεκινάει η αντεπίθεση», δήλωσε στο​ «Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5» η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, επισημαίνοντας πως «στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δόθηκε ένα μήνυμα λήξης του αυτονόητου πένθους που υπήρξε μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και ένας συναγερμός μάχης και αποφασιστικότητας ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου».


Αναφερόμενος στον αντίπαλο του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες και τους αρνητικούς εκλογικούς συσχετισμούς που αποτυπώθηκαν στις κάλπες της 21ης Μαΐου, αλλά εμείς πάμε να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά και να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο». Όπως υπογράμμισε, «το μέτωπό μας είναι η Δεξιά και η πολιτική της και όχι οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις», τονίζοντας ότι «αυτό που φοβόμαστε είναι ο  Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα κυβέρνησε με αλαζονεία και αυταρχισμό, να γίνει ακόμα πιο αλαζόνας και ανεξέλεγκτος, γιατί αυτό θα συνεπάγεται επίθεση στα δημόσια αγαθά, στα δημοκρατικά δικαιώματα, στο κοινωνικό κράτος, αφού μια πλειοψηφία στη Βουλή, που θα του επιτρέπει συνταγματική αναθεώρηση, θα σημαίνει ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων του κοινωνικού κράτους».   Και συνέχισε τονίζοντας ότι «όλα αυτά δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν και γι' αυτό διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών».


Ο Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι», τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα κυβερνητικό», προσθέτοντας πως «δεν ήταν και δεν θα γίνει κόμμα διαμαρτυρίας και βεβαίως, δεν ήταν και δεν θα γίνει ένα κόμμα της ενσωμάτωσης».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί να είναι ξανά ο κύριος εκφραστής στην επόμενη Βουλή των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου. Είναι ένα κόμμα με ισχυρή ηγεσία και με πολύ ισχυρή προσωπικότητα ηγέτη και το τιμά ότι μετά από μια πολύ οδυνηρή ήττα είναι μπροστά, όρθιος, μας εμψυχώνει και μας οδηγεί», ανάφερε ο κ. Ζαχαριάδης, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη στήριξή του στον Αλ. Τσίπρα.


«Ο Τσίπρας έπαιξε ρόλο στο να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ από το 4% στο 16%, στο 27%, στο 36%, στο 31%, στο 20%, ένα κόμμα μεσαίου μεγέθους σήμερα, μεγάλο τα προηγούμενα χρόνια και θα παίξει ρόλο να γίνει μεγάλο ξανά», δήλωσε. 


Ανάλογη η τοποθέτηση και από την Όλγα Γεροβασίλη που μιλώντας στο «Κόκκινο» σημείωσε με τη σειρά της πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και παραμένει κόμμα εξουσίας». Όπως επισήμανε, «η πρόταση που καταθέτουμε στην κοινωνία είναι μια κυβερνητική πρόταση. Πήραμε το μήνυμα από την κοινωνία που μας ζητά να διορθώσουμε, να αλλάξουμε, να προχωρήσουμε για να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς. Και αυτό θα κάνουμε».


Τόνισε επίσης ότι «η συζήτηση περί σταθερότητας που ήταν το βασικό αφήγημα της Ν.Δ., ανοίγει ξανά στην σύντομη προεκλογική περίοδο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που ξέρει και μπορεί να ανακόψει την πορεία προς την παντοκρατορία Μητσοτάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ηγέτης, κεφάλαιο για την αριστερά και την χώρα. Δεν θα ξεμπερδέψει μαζί του ένα σύστημα που επεξεργάζεται σχέδια απομάκρυνσης του».