Εξαντλητικά ίσες αποστάσεις και μετά την ομολογία Μητσοτάκη...

0

 
 Οι «βόμβες» που έπεσαν στην τηλεμαχία επαναφέρουν προεκλογικά την κεντρομόλο δύναμη που έχει η υπόθεση των υποκλοπών στο πολιτικό σκηνικό. Επαναφέρουν όμως και τη δυναμική που μπορεί να διαδραματίσει το σκάνδαλο στις μετεκλογικές συζητήσεις για συγκρότηση κυβέρνησης.


Ολα... επανεκκινούν με την ομολογία τού μέχρι πρότινος «ανήξερου» Κυριάκου Μητσοτάκη. Αφού ξέρει ότι οι λόγοι της παρακολούθησης Ανδρουλάκη δεν ήταν εθνικοί και οι εξηγήσεις ήταν ανεπαρκείς,γνωρίζει και τον λόγο, και ότι ήταν παράνομη η επισύνδεση. Νέα δεδομένα όμως έφερε στο τραπέζι και η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι «στόχος μου είναι να πάνε φυλακή, να αναλάβουν τις ποινικές ευθύνες αυτοί που έστησαν το παρακράτος». Όχι τυχαία, οι αναφορές Ανδρουλάκη εξελήφθησαν από μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου ως υπόνοια για σύνδεση του Κ. Μητσοτάκη με Ειδικό Δικαστήριο. Συνεπώς διαβάστηκαν ως γκρέμισμα κάθε γέφυρας για συνεργασία. Ο ίδιος έδειξε ότι οι δηλώσεις του για ποινικές ευθύνες αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα, που, όπως άφησε να εννοηθεί, μετά την ομολογία Μητσοτάκη πρέπει να εξεταστούν από τη Δικαιοσύνη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ρώτησε δημόσια (ρ/σ ΣΚΑΪ) αν ακούει η Δικαιοσύνη και αναφέρθηκε στην εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου και στον τέως διοικητή της υπηρεσίας Παναγιώτη Κοντολέοντα.


Ο Ν. Ανδρουλάκης κλήθηκε δύο φορές να διευκρινίσει αν η αναφορά του σε φυλακή αφορά τον Κ. Μητσοτάκη (μία στο ντιμπέιτ, μία σε συνέντευξή του την επομένη). Το επιβεβαίωσε έμμεσα, όχι όμως ευθέως. Απάντησε (ΑΝΤ1) ότι όλοι οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου πρέπει να βρεθούν ενώπιον «των ποινικών και εγκληματικών» ευθυνών τους και ότι «βεβαίως, προφανέστατα, υπάρχουν πρόσωπα που είναι στην ΕΥΠ, δικαστές, επιχειρηματίες, πολιτικά πρόσωπα. Θα μας τα πει η Δικαιοσύνη, εγώ δεν θέλω να προκαταβάλω κανένα αποτέλεσμα». Ρωτήθηκε επιπλέον αν οι υποκλοπές αποτελούν τροχοπέδη για συνεργασία με τη Ν.Δ. Αρκέστηκε να επισημάνει ότι για να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ, έχει βάλει όρο το ξήλωμα του γαλάζιου νόμου της συγκάλυψης για το απόρρητο και τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής χωρίς την καταχρηστική χρήση του απορρήτου. Σύμφωνα με ερμηνείες, μια τέτοια Εξεταστική θα καλούσε τους Γρηγόρη Δημητριάδη και Κ. Μητσοτάκη και θα οδηγούσε σε πόρισμα που θα καθιστούσε ως επιτακτική τη συνέχεια της έρευνας σε Προανακριτική και Ειδικό Δικαστήριο. Αν αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από το παζλ των δηλώσεων Ανδρουλάκη, το γεγονός ότι -ακόμα και μετά την ομολογία Μητσοτάκη- δεν απορρίπτει ευθέως το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ν.Δ., αλλά ευθέως απορρίπτει μόνο τον Κ. Μητσοτάκη για τη θέση του πρωθυπουργού, συνεχίζει να καθιστά θολό το στίγμα του ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι επιμένει στην εξαντλητική σπουδή να προβάλλει τις ίσες αποστάσεις του από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, το πολιτικό επίδικο της 21ης Μαΐου γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό. Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «η αναφορά του κ. Ανδρουλάκη για την ανάγκη οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτους να λογοδοτήσουν είναι εύλογη. Μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη». Τόνισε ότι «μόνο με προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να γίνει αυτό πράξη» και προέτρεψε «στις 22 του Μάη ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν». Άλλωστε, ο ίδιος ο Ν. Ανδρουλάκης έχει επισημάνει ότι η Εξεταστική από την παρούσα κυβέρνηση έριξε πέπλο συγκάλυψης. Συνεπώς, δεν θα μπορούσε να περιμένει πως είναι δυνατόν να υπάρξει διαφορετικό αποτέλεσμα με τους ίδιους συσχετισμούς…

Η ΑΥΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)