Ο Κατρούγκαλος τσάκισε τον ΣΥΡΙΖΑ...

 
Ουδείς μπορεί να πει με ασφάλεια τι συνέβη στις εκλογές και είδαμε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα με μία τόσο ισχυρή και, δίχως αντίπαλο, Δεξιά.


Ακόμα και οι δημοσκόποι ψάχνουν να βρουν τα αίτια. Συμφωνούν ωστόσο όλοι τους ότι... τα πράγματα κρίθηκαν τις 2-3 τελευταίες ημέρες. Τότε αποφάσισαν οι πολλοί, πάρα πολλοί, αναποφάσιστοι, τι θα ψηφίσουν. Και ψήφισαν όλοι τους Νέα Δημοκρατία.


Γιατί; Κατά τη γνώμη μου τη ζημιά την έκανε ο Κατρούγκαλος και οι δηλώσεις του. Η Νέα Δημοκρατία ήταν μπροστά όντως, «έχουμε διαφορά κλειδωμένη στο 5%» έλεγε ο σοβαρός Θοδωρής Λιβάνιος, την περασμένη Δευτέρα, σε στενό κύκλο δημοσιογράφων.

Ο Κατρούγκαλος έκανε τις δηλώσεις του την Τετάρτη το βράδυ στο Blue Sky, στην εκπομπή του Σωτήρη Ξενάκη. Το πανηγύρι ξεκίνησε από την Πέμπτη το πρωί και όσο περνούσε η ώρα φούντωνε. Η Νέα Δημοκρατία και τα φιλικά της ΜΜΕ βρήκαν, εντελώς αναπάντεχα, την καλύτερη ευκαιρία για να χτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Και το έκαναν. Και σωστά το έκαναν. Και μάλιστα μόλις ένα τριήμερο πριν τις εκλογές!

Ο Αλέξης Τσίπρας έβγαλε τον Κατρούγκαλο από τη μέση την Πέμπτη, λίγο μετά τις 3-4 το μεσημέρι. Τον έβγαλε αναιμικά ωστόσο και όχι με πυγμή, με μία σκληρή δήλωση που να μην αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων.

Παρασκευή μεσημέρι, μιλώντας με δημοσκόπους, μου έλεγαν ότι παρατηρείται μία σαφής στροφή στους αναποφάσιστους προς τη Νέα Δημοκρατία. «Έχει κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ η δήλωση Κατρούγκαλου, μένει να δούμε πόση θα είναι αυτή», σημείωναν. Στη Νέα Δημοκρατία το έβλεπαν και έτριβαν τα χέρια τους.

Το έβλεπες και στον κόσμο όμως. «Με έπιασε ρίγος στην πλάτη, μόλις τον άκουσα» μου έλεγε ένας φίλος, ο Σάκης, το Σάββατο το πρωί. «Καλά», αντέδρασα εγώ, «πιστεύεις πράγματι ότι ο Τσίπρας έχει κρυφή ατζέντα και όχι ότι ο Κατρούγκαλος είπε μία ανοησία;». Η απάντησή του: «Όχι, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα, απλώς θυμήθηκα την πολιτική Κατρούγκαλου και ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19. Δεν θα κάνει τα ίδια τα μνημονιακά και τώρα, αλλά το τραύμα όλων μας από τότε, των ελεύθερων επαγγελματιών, είναι πολύ μεγάλο».

Σάββατο βράδυ από το Μαξίμου έλεγαν, όχι δημοσίως φυσικά, ότι έχουν σίγουρο το 38%. Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν πολύ αισιόδοξοι.

Το double score μοιάζει τεράστιο. Και είναι όντως. Ωστόσο βρισκόμαστε σε μία εποχή που αρκούν δύο ή τρεις μέρες για να ζήσουμε τεκτονικές αλλαγές, μεγάλου εύρους. Μετακίνηση ενός 7% αναποφάσιστων από το ένα μεγάλο κόμμα στο άλλο, σημαίνει αμέσως-αμέσως 14% διαφορά. Παλιά θα χρειαζόταν χρόνια για να το δούμε αυτό, πλέον μπορεί να γίνει σε λίγες ώρες ή μέρες.

Στις εκλογές που έρχονται, η κατάσταση δε μαζεύεται. Δε μαζεύεται συνολικά εννοώ, όχι επί μέρους. Μπορεί ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας να μαζέψει τα στελέχη του κόμματος, να μην περιφέρονται ασκόπως στα κανάλια.  

Δημήτρης Κανελλόπουλος

efsyn.gr