Μητσοτάκης: Αν εκλεγώ, θα πατήσω γκάζι στη δεύτερη τετραετία, δεν θα επαναπαυτώ

Ανώνυμος
0


Την τελευταία του συνέντευξη λίγο πριν από την κάλπη της 21ης Μαΐου παραχωρεί στο MEGA ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πως ήταν η μάχη;», ήταν η πρώτη ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η μάχη είναι πάντα δύσκολη, πάντα όμορφη. Θεωρώ ότι είναι μίας πρώτης τάξης ευκαιρία να επικοινωνήσουμε αυτά που κάναμε αυτή την τετραετία, να μιλήσουμε για το μέλλον και τα σχέδια της επόμενης μέρας, γιατί οι πολίτες ψηφίζουν για το μέλλον, όχι μόνο για το παρελθόν», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως επενδύει στη σχέση με τους πολίτες, καθώς και την αξιοπιστία των λόγων του, εξηγώντας πως αναφέρεται στις δεσμεύσεις που έκανε το 2019 και την υλοποίησή αυτών.

«Άκουσα από διάφορους να ισχυρίζονται ότι ήταν άνευρη και βαρετή (σ.σ: η προεκλογική περίοδος). Ίσως αυτό να είναι ένδειξη ωριμότητας της Δημοκρατίας μας. Η Δημοκρατία πρέπει να είναι μάχη επιχειρημάτων, δεν είναι αγώνας επιβίωσης, δεν είναι «ο θάνατός σου, η ζωή μου». Η αντιπολίτευση επένδυσε στην τοξικότητα και την πόλωση. Προσωπικά επέλεξα να μην την ακολουθήσω», είπε.

«Ο Κατρούγκαλος αποκάλυψε την ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ»

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης αποτελεί τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όσα δήλωσε ο πολιτικός είναι θέσεις που δεν εκφράζουν μόνο τον ίδιο, αλλά και άλλα άτομα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και στο παρελθόν έχει επιλέξει συνειδητά μία τακτική υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης μέσα από φόρους και εισφορές. Θέλω να θυμίσω ότι τον Σεπτέμβριο του 2015 ο κ. Τσίπρας δεν μας είπε ότι θα έφερνε τον νόμο Κατρούγκαλου κι όμως τον έφερε. Το αποτέλεσμα ήταν δραματικό».

«Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θυμούνται τι εισφορές πλήρωναν επί ΣΥΡΙΖΑ και τι σήμερα. Φοβούνται πως μία ενδεχόμενη επάνοδος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τους επαναφέρει σε αυτό το επίπεδο των εισφορών. Ο κος Κατρούγκαλος αποκάλυψε αυτό που πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν. Πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν ότι αυτή η ατζέντα υπάρχει στο τραπέζι».

«Δομική λύση στην ακρίβεια η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού»

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησης τα τελευταία 4 χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μείωση των φόρων από 29% σε 22%, τη μείωση εργοδοτικών εισφορών, καθώς και σημειώθηκε στήριξη των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ενεργειακής κρίσης.

Ειδική μνεία έκανε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, δηλώνοντας πως αυτή «δεν οδήγησε στην αύξηση της ανεργίας. Έχουμε συστηματικά πετύχει να έχουμε επιχειρήσεις που ανοίγουν παρά που κλείνουν», ενώ ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Για την ακρίβεια και την καταπολέμησή της δήλωσε πως «η λύση δεν είναι τα Market Pass, που καλώς υπάρχει και προσφέρει ανακούφιση. Η δομική λύση είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η οποία θα έρθει σε συνδυασμός με μόνιμες αυξήσεις στα εισοδήματα και μόνιμες μειώσεις φόρων. Έτσι θα βελτιωθεί τελικά το διαθέσιμο εισόδημα».

Για τις εξαγωγές στον πρωτογενή τομέα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως σημειώνουν ρεκόρ, ωστόσο ο τομέας αυτός χρειάζεται έμφαση και στήριξη.

«Στην υγεία χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ αναφέρθηκε και στις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που χρειάζεται για να βελτιωθεί η ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών.

«Δεν έχουμε την ίδια ποιότητα περίθαλψης παντού. Μπορεί ένα νοσοκομείο να είναι εξαιρετικό κι ένα άλλο να μην έχει έχει. Επιμένουμε στην αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, έχουμε φτιάξει μία φόρμα που αξιολογεί τις υπηρεσίες των νοσοκομείων, ρωτώντας φυσικά τους ίδιους τους ασθενείς. Ξέρουμε από πραγματικά δεδομένα ότι έχουμε καθυστερήσεις για εγχειρήσεις και ραντεβού», είπε.
«Ένα μεγάλο κομμάτι του προβλήματος είναι τα απομεινάρια του Covid. Στη φάση της πανδημίας παίζαμε άμυνα, έμειναν πολλές εκκρεμότητες που πρέπει να καλυφθούν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στις ΜΕΘ είπε πως υπάρχει σημαντική βελτίωση και η χώρα μας άγγιξε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Δεν είναι από αυτούς που ισχυρίζονται ότι η πρόσληψη προσωπικού είναι λύση σε κάθε πρόβλημα, στην υγεία όμως χρειαζόμαστε 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς. Αρκετοί από αυτούς είναι άνθρωποι που παρέχουν ήδη της υπηρεσίες τους στο Σύστημα Υγείας, άρα έχουν τη δυνατότητα μέσα από προκηρύξεις να διεκδικήσουν μία θέση. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να πληρώνουμε καλύτερα τους νοσηλευτές και τους γιατρούς, γι’ αυτός ξεκινήσαμε με κάποιες αυξήσεις της τάξης του 10% και χρειαζόμαστε περισσότερα κίνητρα για να στελεχώσουμε τα νοσοκομεία μας στις πιο ακριτικές περιοχές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η χώρα θα διαθέσει 1,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα διατεθούν στα Κέντρα Υγείας και τα ΤΕΠ της χώρας. Ιδιαίτερα, για τα ΤΕΠ σχολίασε πως «η εικόνα τους δεν είναι καλή. Τα ΤΕΠ είναι η πρώτη επικοινωνία του ασθενή με το νοσοκομείο και πρέπει να γίνει μία σημαντική δουλειά».

«Καμία ανοχή στην αστυνομική βία»

Για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της παρουσίας της αστυνομίας στους δρόμους, ωστόσο τόνισε πως δεν ανέχεται τα περιστατικά αστυνομικής βίας.

«Πιστεύω σε ένα βαθμό έχει αντιμετωπιστεί, με την έννοια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που βλέπω εγώ έχουμε περισσότερους αστυνομικούς στον δρόμο και στα επίσημα στατιστικά – γιατί αυτά πρέπει να επικαλούμαστε – δείχνουν ότι έχουν μειωθεί οι κλοπές, οι διαρρήξεις και οι φόνοι τα τελευταία δύο χρόνια. Χρειαζόμαστε όμως κι άλλους αστυνομικούς στους δρόμους. Ένας τρόπος να γίνει αυτός είναι να έχουμε περισσότερο ψηφιακό κράτος, όλο και λιγότερες διαδικασίες τις οποίες πρέπει να κάνει ο αστυνομικός στο αστυνομικό τμήμα για να κάνει πραγματικά τη δουλειά του».

«Όσο σημαντική είναι η παρουσία της αστυνομίας στον δρόμο, άλλο τόσο θα επιμείνει ότι δεν είναι δυνατόν να ανεχτούμε οποιοδήποτε περιστατικό αστυνομικής βίας που ξεπερνά το πλαίσιο και το νόμο. Είχαμε τέτοια περιστατικά. Πρέπει να γνωρίζουν οι αστυνομικοί ότι είναι επιφορτισμένοι με μία σημαντική αποστολή, την τήρηση του νόμου και της τάξης και δνε τους δίνει αυτό τη δυνατότητα να κάνουν κατάχρηση εξουσίας και βίας.

«Πάρα πολλά άβατα έχουν σπάσει»

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία τόνισε πως έχει υλοποιηθεί μερικώς, με περιπολίες γύρω από την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και το ΑΠΘ.

«Πήγαμε πιο σταδιακά, αξιολογώντας τον τρόπο που το μέτρο αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Αλλά τις φορές που χρειάστηκε να γίνει παρέμβαση της κανονικής αστυνομίας στα πανεπιστήμια έγινε κι έγινε με τρόπο εμφατικό.

«Θεωρώ ότι είναι κατάκτηση για την κοινωνία το γεγονός ότι έχουμε αντιληφθεί ότι το άσυλο είναι άσυλο ιδεών κι όχι παρανομίας. Πιστεύω συνολικά ότι η κατάσταση είναι καλύτερη. Πάρα πολλά άβατα έχουν σπάσει», συμπλήρωσε.

«2.000 καινούργια λεωφορεία στην Αττική τα επόμενα τρία χρόνια»
Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει και για τις υποδομές και για τα λεωφορεία τα οποία δεν είναι λειτουργικά και προανήγγειλε 2.000 καινούργια λεωφορεία στην Αττική τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Μητσοτάκης έκανε για ένα κράτος που πρέπει να αλλάξει και για «λεωφορεία, τρένα, τα οποία πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα για να αναβαθμίσουμε και να είναι 100% ασφαλή. Θέλω να δώσω πολύ μεγάλη σημασία και στις μεταφορές όχι μόνο με την έννοια των έργων υποδομής αλλά γιατί τελικά οι μαζικές μεταφορές είναι κοινωνική πολιτική».

«Θα έχουμε 2.000 καινούργια λεωφορεία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια στην Αττική και αυτό θα κάνει μεγάλη διαφορά γιατί ό,τι και να ‘ναι όταν μπαίνεις κάποιος σε ένα λεωφορείο που είναι παλιό αισθάνεται ότι το κράτος κάπως τον περιφρονεί και περιφρονεί τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας γιατί αυτοί παίρνουν τα λεωφορεία. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στον νέο μας εξοπλισμό, πολλά θα είναι ηλεκτρικά γιατί εκεί πηγαίνει όλη η έννοια της μετακίνησης και κάνουμε μία προσπάθεια να κάνουμε τις πόλεις μας πιο φιλικές, το ποδήλατο, το ηλεκτρικό ποδήλατο. Πολλές πόλεις της περιφέρειας το έχουν κάνει, όχι η Αθήνα. Κάνουμε μία προσπάθεια να κάνουμε τις πόλεις πιο φιλικές, πιο πράσινες αλλά και να δώσουμε τη δυνατότητα για μετακινήσεις με πολύ χαμηλό τίμημα», προσέθεσε.

«Απαράδεκτο να βάζουν στο στόμα μου λόγια που δεν έχω πει»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των συναντήσεων που είχε με γονείς των θυμάτων στα Τέμπη και έκανε λόγο «κοπτοραπτική» και λόγια που βάζουν στο στόμα του λόγια που δεν έχει πει κάνοντας λόγο για απαράδεκτη επίθεση εναντίον του.

«Δεν θέλω να μιλήσω με τις συναντήσεις που έχω κάνει με πολλούς γονείς. Τις κρατώ μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας γιατί έτσι πρέπει. Είναι μεγάλο το βάρος και για εμένα. Το έχω αναλάβει με θάρρος, αναγνωρίζοντας την ευθύνη μου αλλά όχι και να βάζουν στο στόμα μου λόγια τα οποία δεν έχω πει, αυτό είναι απαράδεκτο», είπε αρχικά και αναφέρθηκε στο έργο της Δικαιοσύνης αλλά και στα μέτρα που πρέπει γίνουν.

«Η Δικαιοσύνη πρέπει να κινηθεί γρήγορα και θα κινηθεί, δεν είναι δικό μου θέμα αλλά πιστεύω ότι και η ίδια η Δικαιοσύνη θα το αντιληφθεί. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και αυτό είναι που ψάχνουν και οι ίδιοι οι γονείς ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων που χάθηκαν», προσέθεσε.

«Το δεύτερο είναι ότι χρειαζόμαστε ασφαλή τρένα, όπου κάνουμε πολλά σημαντικά βήματα. Το έργο προχωράει με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς, ο κόσμος ξαναμπαίνει στο τρένο αλλά θα χρειαστούμε χρόνο να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού», συμπλήρωσε.

Υπόθεση υποκλοπές

Σε ερώτηση αν γνωρίζει τι έχει γίνει με την υπόθεση των υποκλοπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως δεν κρύφτηκε ποτέ για το ζήτημα και έχει αναλυθεί στη Βουλή.

«Δεν έχω να προσθέσω πολλά περισσότερα πέραν της ευθύνης για το λάθος που έγινε και της ανάγκης να διορθωθεί. Εκεί θα επιμείνω στις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει ότι ειδικά για τα πολιτικά πρόσωπα θα υπάρχει ένα πολύ αυστηρό φίλτρο για να γίνει μία νόμιμη επισύνδεση και στην ανάγκη να ενισχύσουμε περισσότερο την ΕΥΠ, η οποία πρέπει να παρέχει επειδή ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς πρέπει να παρέχει σε όλους τους ενδιαφερόμενους και πρωτίστως στον πρωθυπουργό αξιόπιστες πληροφορίες για την εξωτερική ασφάλεια», είπε αρχικά.

«Έχω πάρει τις αποφάσεις μου με γνώμονα αυτά τα οποία γνωρίζω και την ανάγκη να διορθώσω το λάθος το οποίο έγινε», προσέθεσε.

«Προσδοκούμε σε μία καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας»

Σε ερώτηση αν είναι πρώτο κόμμα και αν μπορεί να σχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία θα πάρει τηλέφωνο τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός απάντησε πως δεν μπορεί να πει τι θα κάνει τη Δευτέρα γιατί κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ απέφυγε να αναφερθεί σε υποθετικά σενάρια.

Όμως ξεκαθάρισε πως «με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη δεν βλέπω αυτή τη στιγμή περιθώρια συνεννόησης και δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται μία ασταθή κυβέρνηση».

«Είμαστε σε μία λεπτή περίοδο περισυλλογής όπου δεν θα μπορούμε να μιλάμε και η ευθύνη περνάει στους πολίτες και μετά θα ξαναμιλήσουμε το βράδυ των εκλογών. Προσδοκούμε σε μία καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας γι’ αυτό εργάζομαι και πιστεύω ότι η καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα δημιουργήσει και τις ισχυρές προϋποθέσεις για να κυβερνηθεί ο τόπος με σταθερότητα για την επόμενη τετραετία», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχω πει ότι θα αναλάβω τη διερευνητική εντολή, το τι θα κάνω θα το πω τη Δευτέρα», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την απλή αναλογική ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Άλλαξα τον εκλογικό νόμο στην αρχή της τετραετίας», είπε αρχικά και αναφέρθηκε σε παλαιότερη δήλωσή του ότι θα άλλαζε και δεύτερη φορά τον εκλογικό νόμο, υποστηρίζοντας πως «δεν κάνει παιχνίδια με τους θεσμούς».

«Αυτοί είναι κανόνες, αυτούς θέσπισα, πήγαμε σε ένα πιο κλιμακωτό μπόνους. Θεωρώ ότι είναι ένα δίκαιο σύστημα που εξασφαλίζει και αναλογικότητα και κυβερνησιμότητα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα ξεκαθάρισε πως δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο εάν επανεκλεγεί και δήλωσε πως δεν το σκέφτηκε στιγμή να το άλλαξα, αλλά όπως είπε πιστεύει στη θεσμική συνέχεια και γι’ αυτό εξάντλησε την τετραετία.

«Στη δεύτερη τετραετία θα πατήσω γκάζι»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και για τα τέσσερα χρόνια στο Μέγαρο Μαξίμου και δήλωσε ακόμα πιο έτοιμος για την επόμενη τετραετία εφόσον του δώσουν τη δυνατότητα οι πολίτες.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αντιληφθεί κανείς όταν μπαίνει σε αυτόν τον χώρο είναι ότι δεν θα μείνει εδώ για πάντα. Θα μείνει για όσο καιρό οι πολίτες θα του ή θα της αναθέσουν τη μεγάλη αυτή ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και το βάρος είναι μεγάλο και τίποτα δεν σε προετοιμάζει για τη στιγμή που θα περάσεις αυτή την πόρτα και θα καθίσεις στην καρέκλα του πρωθυπουργού. Εγώ ξέρω τι πέρασα να κάνω και πόσες κρίσεις χρειάστηκε να διαχειριστώ που ούτε τις φανταζόμουν», είπε αρχικά.

«Προφανώς η επιθυμία μου είναι να συνεχίσω αλλά αυτή είναι μία απόφαση των Ελλήνων πολιτών που θα την πάρουν με νηφαλιότητα και καθαρότητα. Αυτά τα τέσσερα χρόνια ήταν και για εμένα ένα μεγάλο σχολείο. Είμαι πιο έμπειρος, έμαθα από τα λάθη μου και φρόντισα να τα διορθώσω, αλλά πλέον είμαι και πιο αποφασισμένος. Ξέρω πως θα τρέξουμε πιο γρήγορα γιατί θέλω να αποφύγω την κατάρα της δεύτερης τετραετίας. Δεν θα πατήσω φρένο, θα πατήσω γκάζι και θα τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα για να αλλάξουμε όλα αυτά που δεν μας αρέσουν», προσέθεσε.

Με τον Αλέξη Τσίπρα είμαστε πολύ διαφορετικοί άνθρωποι και χαρακτήρες
Τέλος ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε να περιγράψει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Είναι πολιτικοί αντίπαλοι με την έννοια ότι διεκδικούμε ο καθένας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», είπε αρχικά.

«Για τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν μπορώ να σας πω πολλά γιατί δεν τον έχω γνωρίσει ποτέ. Σε πολιτικό επίπεδο η άποψή μου είναι ότι έχει φέρει το ΠΑΣΟΚ πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και έχει πάρει αποστάσεις από αρκετούς συμπολίτες μας που στήριξαν και στηρίζουν του ΠΑΣΟΚ και δεν αισθάνονται άνετα με αυτή τη μονομανία προσωπικής επίθεσης εναντίον μου», είπε χαρακτηριστικά.

Με τον κ. Τσίπρα γνωριζόμαστε πολύ καιρό το μόνο που θέλω να πω είναι ότι είμαστε πολύ διαφορετικοί άνθρωποι και χαρακτήρες», είπε ακόμα 

cnn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)