Αποτιμούν και προχωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ...

0

 
Σε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος προχώρησε τη Δευτέρα το Εκτελεστικό Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μια μέρα μετά τις εθνικές εκλογές που κατέγραψαν μεγάλη ήττα για το κόμμα της Αριστεράς. Η... συνεδρίαση διεξήχθη υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε «παρών» και με το βλέμμα στη νέα εκλογική διαδικασία. 


Στο πλαίσιο της αποτίμησης το αποτελέσματος αλλά και της αναδιάταξης του κόμματος –ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμο για τη νέα μάχη–εντάσσεται κι η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, την ερχόμενη Τετάρτη, κατά την οποία αναμένεται να χαραχτούν οι επόμενες κινήσεις του κόμματος. 

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου του ΣΥΡΙΖΑ, που κινείται πλέον με γοργούς ρυθμούς προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος και να πείσει τους ψηφοφόρους που έχασε την 21η Μαΐου. 

Από τους κύριους στόχους, όπως τους έθεσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, είναι η ευθύνη «να αποτρέψουμε την προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού», καθώς και η επιδίωξη να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων».

Οι όποιες εξελίξεις στο κόμμα δρομολογούνται για μετά το πέρας της δεύτερης κάλπης που αποτελεί σαφώς μια νέα πρόκληση για την Κουμουνδούρου, μετά το πρώτο, εξαιρετικά δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα. Στο πλαίσιο αυτό, ως προτεραιότητα τίθεται να δοθεί η νέα μάχη μακριά από κάθε μορφής εσωστρέφεια.

Πού οφείλεται το αποτέλεσμα - η πρώτη εκτίμηση

Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου –κατά την οποία το κλίμα ήταν ενωτικό, όπως ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ– έγινε προσπάθεια να εξηγηθεί η βαριά ήττα του κόμματος και να εντοπιστούν τα σημεία όπου έγιναν σοβαρά λάθη ή υπήρξαν καθοριστικές αστοχίες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας αλλά και με βάση όσα διέρρεαν από την Κουμουνδούρου, ένας από τους κύριους λόγους του αρνητικού αποτελέσματος ήταν η ήττα της στρατηγική αναφορικά με το σύστημα της απλής αναλογικής. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση που κράτησαν τα άλλα κόμματα του προοδευτικού τόξου, με συνέπεια οι προσπάθειες για μετεκλογική συνεργασία να πέφτουν στο κενό. 

→ Η παραπάνω αναφορά δεν έμεινε αναπάντητη από το ΠΑΣΟΚ, που μεταξύ άλλων σχολίασε με αιχμηρό τρόπο πως «οι πρωταθλητές του θράσους συνεχίζουν την ίδια τακτική, λες και δεν μεσολάβησε η λαϊκή ετυμηγορία», «θα μείνετε στη μνήμη των προοδευτικών πολιτών ως αυτός που έδωσε το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη» και «κύριε Τσίπρα, ο πολιτικός σας κατήφορος είναι ανάλογος με τον εκλογικό σας κατήφορο».

Σε κάθε περίπτωση, η εκλογική βουτιά του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, τους οποίους καλείται πλέον το κόμμα να εντοπίσει και να διορθώσει, όσο καλύτερα γίνεται, μέσα στο περιοριστικό διάστημα των περίπου 33 ημερών, καθώς η νέα κάλπη αναμένεται να στηθεί στις 25 Ιουνίου.

► Το πρωί της Τρίτης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δεχθεί τον Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να του αναθέσει τη δεύτερη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης... 

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)