Ο λαός είναι χαζός ή χαζά αρμενίζουμε;...

 
Υπό κανονικές συνθήκες ο προοδευτικός χώρος θα πανηγύριζε μετά την τυπική απομάκρυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη από... το μέγαρο Μαξίμου και την αντικατάστάσή του από άλλο πρωθυπουργό. Ομως πρόκειται για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, που θα αποκτήσει την υπηρεσιακή του κυβέρνηση από σήμερα μέχρι τις επόμενες εκλογές. Οπότε, ας είναι καλά η αντιπολίτευση, ειδικά η αξιωματική.


Οπως σας είχα προειδοποιήσει από χθες, δεν θα πλήξουμε με τις εξελίξεις εντός ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κάθε μέρα θα έχουμε και διαφορετικές ατάκες στελεχών του για το εκλογικό αποτέλεσμα. Χθες τα πρωτεία κέρδισε ο Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος σημείωσε (Kontra) ότι ένα μέρος του εκλογικού σώματος «μέσα στη συσκότιση, την παραπληροφόρηση και την ομίχλη στα μυαλά, υπάρχει ένα σύνδρομο “είμαστε θυρωροί της νύχτας”, ένα “σύνδρομο της Στοκχόλμης”. Ενώ για τους νέους που επέλεξαν τη Ν.Δ. είπε ότι «είτε δεν έχουν καταλάβει οι ίδιοι, είτε δεν έχουν καταλάβει οι γονείς τους». Ισως ο σύντροφος εννοεί, σε ελεύθερη απόδοση, ότι ο λαός είναι χαζός ή μαζοχιστής όποτε ψηφίζει Ν.Δ. και έξυπνος όταν ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο αισιόδοξος από τη φύση του ο Χρήστος Σπίρτζης, είπε (ΣΚΑΪ) ότι πρέπει «να διορθώσουμε τα δικά μας λάθη, με στόχο ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό και την κυβέρνηση. Παίζεται ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα». Μη στεναχωρήσουμε τον σύντροφο που νομίζει ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ με 20% είναι η κυβέρνηση, αλλά το είχε πει πολύ ωραία το 2017 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με μια ατάκα που έγινε viral: «Και εγώ θέλω να βγω για ποτό με τη Σκάρλετ Γιόχανσον, αλλά…».

Μένουμε στην Ανατολική Αττική και τον έκτο σε ψήφους υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελο Αντώναρο, πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο επί Καραμανλή, ο οποίος μας είπε ότι έβλεπε μια διαφορά Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν την έλεγε για να δίνει ελπίδες και «να κρατά ζεστούς τους ανθρώπους που έρχονται». Πιο ρεαλιστής ο Γιώργος Τσίπρας χαρακτήρισε άστοχες τις δηλώσεις Παπαδημούλη, μίλησε για «συντριπτική ήττα» και ειδικά για τον φράχτη στον Εβρο είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «την πάτησε σε επικοινωνιακό επίπεδο». Εννοείται ότι στήριξε τον ξάδερφό του Αλέξη Τσίπρα, όπως έκαναν σε δηλώσεις τους τόσο η Εφη Αχτσιόγλου όσο και ο Αλέξης Χαρίτσης. Από την άλλη πλευρά, ο Δημήτρης Βίτσας είπε ότι ο (Αλέξης) Τσίπρας έχει «σαφέστατα» και αυτός ευθύνη για την ήττα και του πέταξε το μπαλάκι για το αν θα παραμείνει στην ηγεσία ή όχι.

Και ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ωραία ατμόσφαιρα, ο φυλακισμένος και καταδικασμένος πρωτόδικα ως διευθυντικό στέλεχος της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, ανακοίνωσε με στόμφο ότι θα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής Α' Αθηνών «με τον συνασπισμό ανεξαρτήτων υποψηφίων υπό την επωνυμία ΕΛΛΗΝΕΣ». Είχε μάλιστα το θράσος να επικαλεστεί για το δήθεν σύννομο της πρόθεσής του και τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος σε δική του ανακοίνωση τον άδειασε κατηγορηματικά, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν νοείται συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων σε όλη τη χώρα. Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για πολιτικό κόμμα. Είναι μια προφανής προσπάθεια να καταστρατηγηθούν οι απαγορευτικές ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου».

Στο μεταξύ, ο αναβρασμός στην (ακρο)δεξιά πολυκατοικία συνεχίζεται. Ο Κασιδιάρης αναρωτιέται πού βρήκε λεφτά η «Νίκη» για πανάκριβες διαφημίσεις και γιατί ο Βελόπουλος είχε υπερψηφίσει τον εκλογικό νόμο Μητσοτάκη. Ο Τζήμερος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική ζωή μετά το 0,81% της «Εθνικής Δημιουργίας» και ο συνεταίρος του Φαήλος Κρανιδιώτης δήλωσε ότι δεν θα κατέβει στις νέες εκλογές. Θα κατέβουν όμως Μπογδάνος και Λατινοπούλου. Ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. μετονόμαστε το κόμμα στο οποίο συμμετέχει με τον επιχειρηματία Πρόδρομο Εμφιετζόγλου σε «Πατριωτική Δύναμη», καθώς το προηγούμενο (Πατριωτική Ενωση) είχε κοπεί από τον Αρειο Πάγο ως κλεμμένο από άλλον. Αντίστοιχα και η «κομμένη» Αφροδίτη Λατινοπούλου επιστρέφει με νέο όνομα, τη «Φωνή Λογικής».

Εναν απρόσμενο σύμμαχο βρήκε το ΚΚΕ ενόψει της νέας κάλπης. Ο επικεφαλής του κόμματος Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. (Καπνιστικές ομάδες για την τέχνη και την εικαστική ανασυγκρότηση) Νίκος Λούβρος, που πήρε 0,2% και περίπου 11.500 ψήφους, κάλεσε τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν ΚΚΕ, καθώς αυτό «αποτελεί τον γνήσιο και πραγματικό αντίπαλο της Δεξιάς και της ολιγαρχίας». Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, θέλει να τιμήσει τον πατέρα του, Βασίλη, καπετάνιο του ΕΛΑΣ, και τον αγαπημένο θανόντα φίλο του, Μιχάλη Σπυριδάκη, «έναν γνήσιο κομμουνιστή αγωνιστή»...

Χάρης Ιωάννου

Η Εφημερίδα των Συντακτών