Τσίπρας: Αν πάνε στην κάλπη νέοι και αναποφάσιστοι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει

Ανώνυμος

 


Αν πάνε στην κάλπη, κυρίως οι νέοι ψηφοφόροι, αλλά και αυτοί που δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει, νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ μεγάλο βαθμό», εκτιμά σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.


Παράλληλα υπογραμμίζει ότι πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με ήττα του κ. Μητσοτάκη και της πολιτικής που εφάρμοζε επί τέσσερα χρόνια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο ethnos.gr και την imerisia.gr,τονίζει ότι «είναι οξύμωρο η κυβέρνηση που επί τέσσερα χρόνια μείωσε τον μέσο μισθό να υπόσχεται τώρα ότι θα τον φτάσει σε τέσσερα επόμενα χρόνια σχεδόν σε διπλάσιο νούμερο».

Υπογραμμίζει, ακόμα, ότι βασική θέση του κόμματός του είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και θέσπιση της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ώστε κάθε χρόνο να προσαρμόζεται ο μισθός ανάλογα με τον πληθωρισμό.

Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες και το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά ότι ψηφίζουν για κυβέρνηση και πρωθυπουργό και η επιλογή θα γίνει, όπως εκτιμά, ανάμεσα σε δύο πρόσωπα. «Επομένως είναι εκτός συζήτησης να εμφανιστεί ξαφνικά ένας τρίτος στο τιμόνι της χώρας, επειδή το τρίτο σε δύναμη κόμμα το επιθυμεί. Σε τελική ανάλυση, αν επιθυμεί τόσο πολύ κάτι τέτοιο αναλαμβάνει και την ευθύνη να οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες εκλογές», τονίζει.

Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ξεκάθαρη ήττα και αποδοκιμασία της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη

Στην ερώτηση γιατί επιμένει τόσο πολύ στο ότι κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί μόνο με τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος από τη στιγμή που η απλή αναλογική μπορεί να οδηγήσει σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς το πρώτο κόμμα και ειδικά αν ως δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά κοντά σε ποσοστό με τον πρώτο, ο κ. Τσίπρας απαντά:

Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση είναι απότοκο του πανικού του κ. Μητσοτάκη σε όλη την προεκλογική περίοδο, ο οποίος πλέον κατανοεί ότι η φούσκα της επικοινωνιακής προστασίας έσπασε και βρίσκεται αντιμέτωπος με τις πραγματικές συνέπειες των πράξεων του εδώ και τέσσερα χρόνια. Τι προσπαθεί να κάνει λοιπόν; Μόνο να φοβίσει. Αυτοδυναμία σημαίνει σταθερότητα έλεγε. Σιγά σιγά κατάλαβε πόσο ανεδαφικό είναι και το γύρισε απειλώντας ότι και πρώτος να είναι, θα του τη φέρουμε εγώ και ο κ. Ανδρουλάκης και θα κάνουμε συγκυβέρνηση «ηττημένων».

Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Εγώ λέω κάτι πάρα πολύ απλό. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στην αλλαγή. Σημαίνει μια ξεκάθαρη ήττα και αποδοκιμασία της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και εντολή να σχηματιστεί μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής. Επομένως, το πολιτικό μήνυμα είναι το πρώτιστο και αυτό που εν συνεχεία καθορίζει και τις εξελίξεις. Έτσι για μας, αυτό είναι το μοναδικό ενεργό σενάριο. Να είμαστε πρώτοι και να τιμήσουμε την ευθύνη που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός.

Τσίπρας: Έχουμε αποδείξει τη διαχειριστική μας ικανότητα και τη γνώση των δημοσιονομικών ισορροπιών

Για το «Συμβόλαιο Αλλαγής» και την υλοποίηση του προγράμματός του μέσα σε περιβάλλον δημοσιονομικής πειθαρχίας και Συμφώνου Σταθερότητας ανέφερε:

«Το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, αλλά πρέπει να γνωρίζετε και εσείς και οι αναγνώστες σας ότι η σημερινή κυβέρνηση απέχει από αυτή τη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα την ώρα που οι προοδευτικές κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας πίεζαν για μία νέα ευρωπαϊκή πολιτική και εντέλει απέσπασαν σημαντικές νίκες, ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε βήμα από το μονομπλόκ των ευρωπαίων συντηρητικών που ακόμα παραμένουν πιστοί στα δόγματα της λιτότητας και της σιδηράς πειθαρχίας. Η Ελλάδα θα μπει στη συζήτηση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, θα καταθέσει προτάσεις, θα διεκδικήσει και θα πάψει αυτή την τακτική του καλού μαθητή της λιτότητας που πάντα βγάζει ζημιωμένη τόσο την κοινωνία όσο και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας

Στο δια ταύτα τώρα, νομίζω ότι όσον αφορά στη διαχειριστική ικανότητα και τη γνώση των δημοσιονομικών ισορροπιών, το έργο μας τα έχει πει όλα. Βγήκαμε από τα μνημόνια με ασφάλεια, ρυθμίσαμε το χρέος, αφήσαμε 37 δις στα ταμεία. Επομένως, θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας διότι η επεξεργασία και η κοστολόγηση του έχει γίνει με βάση τις δεδομένες δημοσιονομικές δυνατότητες και τους μέχρι σήμερα γνωστούς περιορισμούς. Παράλληλα όμως, η Ελλάδα θα μπει στη συζήτηση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα καταθέσει προτάσεις, θα διεκδικήσει και θα πάψει αυτή την τακτική του καλού μαθητή της λιτότητας που πάντα βγάζει ζημιωμένη τόσο την κοινωνία όσο και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας».

Οι πολίτες την Κυριακή ψηφίζουν κυβέρνηση και Πρωθυπουργό

Σε ερώτηση για ποιον λόγο δεν συζητά την πρόταση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής και αν μόνο με τον ίδιο στην πρωθυπουργία μπορεί να επέλθει η αλλαγή ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Η κάλπη της Κυριακής θα αποτυπώσει τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς που εκτιμώ θα φέρουν τη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη η κοινωνία. Στη βάση αυτών λοιπόν των δεδομένων και όχι σε σχέδια επί χάρτου, θα συγκροτηθεί πιστεύω η νέα προοδευτική κυβέρνηση του τόπου με σεβασμό στην επιθυμία του ελληνικού λαού. Οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά ότι ψηφίζουν για κυβέρνηση και πρωθυπουργό και η επιλογή θα γίνει ανάμεσα σε δύο πρόσωπα. Επομένως είναι εκτός συζήτησης να εμφανιστεί ξαφνικά ένας τρίτος στο τιμόνι της χώρας.

Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα να δεχτεί μια πρόταση με την οποία δομικά διαφωνεί και στην τελική, δεν ψηφίστηκε γι’ αυτό. Οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά ότι ψηφίζουν για κυβέρνηση και πρωθυπουργό στις εκλογές. Και η επιλογή θα γίνει ανάμεσα σε δύο πρόσωπα, επομένως είναι εκτός συζήτησης να εμφανιστεί ξαφνικά ένας τρίτος στο τιμόνι της χώρας επειδή το τρίτο σε δύναμη κόμμα το επιθυμεί. Σε τελική ανάλυση, αν επιθυμεί τόσο πολύ κάτι τέτοιο αναλαμβάνει και την ευθύνη να οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες εκλογές».

Δέσμευσή μας να μην ξεχαστούν τα Τέμπη

«Στα Τέμπη έγινε έγκλημα. Και οι λόγοι είναι πολύ συγκεκριμένοι. Περιγράφονται και στα πορίσματα της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και στις καταθέσεις δεκάδων μαρτύρων στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Είχαμε μια τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας. Και αυτή την τραγωδία την είχαμε επειδή δεν άκουσαν ούτε στιγμή τους εργαζόμενους που προειδοποιούσαν ακόμη και με εξώδικα, ενώ ο κ. Καραμανλής έλεγε στη Βουλή, δέκα ημέρες πριν την τραγωδία, ότι είναι ντροπή να θέτει η αντιπολίτευση ζητήματα ασφάλειας στον σιδηρόδρομο. Είχαμε αυτή την τραγωδία επειδή τοποθετήθηκε παρανόμως και προφανώς ρουσφετολογικά ένας παντελώς ακατάλληλος για τη θέση του σταθμάρχη. Και ο κ. Καραμανλής ήρθε εκ των υστέρων να νομιμοποιήσει την παράνομη αυτή μετάταξη. Την είχαμε επειδή δεν μπορούσαν να δουν εν έτει 2023 ότι δύο τρένα βρίσκονταν στην ίδια γραμμή χωρίς να το γνωρίζουν οι μηχανοδηγοί. Αυτά τα πράγματα είναι πρωτοφανή.

Την είχαμε επειδή από τον Ιούλιο του 2019 μετά από μια πυρκαγιά σταμάτησε η λειτουργία της τηλεδιοίκησης στη Λάρισα και επί τέσσερα χρόνια ο πολιτικός υπεύθυνος κ. Καραμανλής δεν έκανε τίποτα για να την αποκαταστήσει. Έχουν μοιράσει 10 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους αυτά τα χρόνια, αλλά δεν φρόντισαν ούτε για τα βασικά που έχουν να κάνουν με την στοιχειώδη ασφάλεια των πολιτών. Και μετά το δυστύχημα, οι αρμόδιοι υπουργοί και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά επί δύο μήνες κορόιδευαν τον κόσμο ότι δήθεν υπήρχε τηλεδιοίκηση. Έφτασε ο κ. Μητσοτάκης προχθές στο σημείο να επιτεθεί με ιταμό ύφος ακόμη και στους συγγενείς των θυμάτων και τους υπαλλήλους του ΟΣΕ ότι δήθεν "εργαλειοποιούν" την τραγωδία. Και δεν ντρέπεται. Την ίδια ώρα, ο υπουργός των Τεμπών ο κ. Καραμανλής θα είναι υποψήφιος στις Σέρρες σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Δική μας δέσμευση είναι ότι κανείς και τίποτα δεν θα ξεχαστεί. Είμαστε υποχρεωμένοι να μην ξεχάσουμε για να μην ξαναζήσουμε μια τραγωδία σαν κι αυτή».

Τσίπρας: Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας πρέπει να αξιοποιηθεί με ασφάλεια, σύνεση και σχέδιο

«Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας προφανώς είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός στόχος. Αλλά ξέρετε, ο κ. Μητσοτάκης ήδη πριν τις εκλογές του 2019 υποσχόταν την επενδυτική βαθμίδα ως, υποτίθεται, επιβράβευση της πολιτικής του από τις αγορές, αλλά όπως γνωρίζετε αυτό δεν συνέβη ποτέ. Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά είναι όχι το πότε θα έρθει η αναβάθμιση αλλά τι θα κάνουμε, τι σχέδιο έχουμε για όταν αυτό συμβεί. Θέλω να πω δηλαδή, ότι η Νέα Δημοκρατία βαρύνεται, ιστορικά, από τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην χρεοκοπία της χώρας και συνεπαγόμενα στην κατάρρευση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Αν κρίνουμε μάλιστα από όσα έκανε αυτή την τετραετία, με τη σπατάλη μέσα από τις προκλητικές απευθείας αναθέσεις και την επιδότηση της κερδοσκοπίας, ενώ την ίδια στιγμή το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε, δεν έχει διδαχτεί τίποτα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό δεν αλλάζει, έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισε το δημόσιο χρέος, πράγμα που έχει δημιουργήσει έναν καθαρό διάδρομο δεκαετίας για τη χώρα και άφησε ένα σημαντικό αποθεματικό ταμειακών διαθεσίμων ύψους 37 δισ. Με λίγα λόγια, μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας πρέπει να αξιοποιηθεί με ασφάλεια, σύνεση και σχέδιο και αυτά είναι πράγματα που μόνο μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση σήμερα μπορεί να τα βάλει στο τραπέζι».

Για το προσκλητήριο σεσυγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικής συμμαχίας και με ποια πρόσωπα θα κυβερνήσει και αν υπάρχει για κάποιους «κόκκινη γραμμή», σημείωσε:

«Έχω επιλέξει να μην βάζω το κάρο μπροστά από το άλογο. Προέχει η νίκη, η συμφωνία επί του προγράμματος και έπειτα τα πρόσωπα. Νομίζω ότι κάθε στάδιο από αυτά τα τρία που θα οδηγήσουν στο σχηματισμό της προοδευτικής κυβέρνησης έχει τη δική του δυναμική. Άρα είναι πολύ πρώιμο να μπούμε σε μια τόσο επιμέρους συζήτηση όταν προέχουν άλλα.

Αυτό όμως για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι οι άνθρωποι που θα κληθούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα μας θα είναι άνθρωποι που το πιστεύουν βαθιά και θα έχουν τη γνώση και την εμπειρία να το εφαρμόσουν. Δε νομίζω δηλαδή για παράδειγμα ότι κάποιος φανατικός νεοφιλελεύθερος θα μπορούσε να χωρέσει σε ένα πολιτικό σχέδιο που στηρίζει το κοινωνικό κράτος, αποκαθιστά τη νομιμότητα στην εργασία και επιβάλει κανόνες στην αγορά. Οι άνθρωποι που θα κληθούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα μας θα είναι άνθρωποι που το πιστεύουν βαθιά και θα έχουν τη γνώση και την εμπειρία να το εφαρμόσουν. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ικανότατα έντιμα και άξια στελέχη τόσο στο κόμμα μας όσο και στην ευρύτερη προοδευτική οικογένεια που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι σε μια τέτοια διαδικασία».

Για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία πρώτης κατοικίας σημείωσε:

«Το ζήτημα της απειλής της πρώτης κατοικίας είναι ένας από τους βασικούς λόγους που επιδιώκουμε από αυτή την κάλπη να προκύψει μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής. Διότι στο συγκεκριμένο θέμα, δίνουμε μάχη με το χρόνο. Μπορεί σε ένα - δύο μήνες, κόσμος να έχει χάσει το σπίτι του όσο η χώρα βρίσκεται σε μια ατέρμονη προεκλογική περίοδο. Άρα, τι λέμε εμείς; Πράξη νομοθετικού περιεχομένου άμεσα για να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και έπειτα θα τεθεί σε εφαρμογή το ολιστικό μας πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών και την προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης που θα αντικαταστήσει τον πτωχευτικό νόμο της ΝΔ.

Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του πλαισίου είναι η ρύθμιση των οφειλών μέσω ψηφιακής πλατφόρμας με δεσμευτικότητα για τους πιστωτές (τράπεζες ή funds), η παραγωγή βιώσιμων ρυθμίσεων με δόσεις που δεν θα ξεπερνούν τα 3/10 του εισοδήματος του οφειλέτη και χαμηλό σταθερό επιτόκιο 2%, η νομοθετικά κατοχυρωμένη προστασία της πρώτης κατοικίας - επαγγελματικής στέγης - αγροτικής γης για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα που ρυθμίζουν την οφειλή τους και η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής σε περιπτώσεις μη ρύθμισης από τον εξωδικαστικό μηχανισμό και για συγκεκριμένους λόγους».

Το ζήτημα της απειλής της πρώτης κατοικίας είναι ένας από τους βασικούς λόγους που επιδιώκουμε από αυτή την κάλπη να προκύψει μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής. Όσον αφορά το θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών, η πρόταση μας είναι πολύ απλή και ξεκάθαρη. Η υπαγωγή στη ρύθμιση προϋποθέτει μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής, που αποδεικνύεται με άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου και απουσία καταδολιευτικής συμπεριφοράς. Έτσι θα «φανούν» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που προφανώς δεν αποτελούν την πλειοψηφία. Και το λέω αυτό διότι σήμερα το κράτος τους αντιμετωπίζει συλλήβδην ως στρατηγικούς κακοπληρωτές και τους τιμωρεί, την ώρα που κάποιοι ελάχιστοι, πολιτικά πρόσωπα, ή επιχειρηματίες που έχουν προνομιακές σχέσεις με την κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ μπορούν να ξεμπερδεύουν από τα χρέη τους εν μία νυκτί.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το τελευταίο σκέλος της ερώτησης σας για την επίπτωση στο δημόσιο χρέος, να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μια lose-lose κατάσταση. Και οι πρώτες κατοικίες λαικων και μεσαίων στρωμάτων πλειστηριαζονται και τα business plans των funds βρίσκονται εντελως εκτός στόχων με κίνδυνο και την κατάπτωση των εγγυήσεων.

Το δικό μας σχέδιο εξασφαλίζει ότι θα προστατευθούν οι πρώτες κατοικίες λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων και ταυτόχρονα τα funds θα αποπληρώνονται και θα έχουν ένα εύλογο κέρδος χωρίς βέβαια να κερδοσκοπούν στις πλάτες της κοινωνίας. Συγκεκριμένα, η πρώτη εναλλακτική του σχεδίου μας επιτρέπει στα funds να αποπληρωθούν με εύλογο περιθώριο κέρδους εντός σύντομου χρονικού διαστήματος (5-10 ετών) δηλαδή εμπροσθοβαρως. Ο δανειολήπτης μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο του κουρεμένο ( από 40-60%), σε σύντομο χρονικό διάστημα κι έτσι το fund που κατά κανόνα έχει αγοράσει τα κόκκινα στεγαστικά σε ποσοστό 30% της αξίας του να αποπληρώνεται γρήγορα και να εχει εξασφαλισμένο εύλογο κέρδος».

Τσίπρας: Η προοδευτική κυβέρνηση θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών

Για τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους απάντησε:

«Νομίζω ότι δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο στα ελληνικά πολιτικά πράγματα να έχουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων, οι οποίοι αποφασίζουν επάνω από την κάλπη. Έχω την εκτίμηση ότι αυτοί οι ψηφοφόροι είναι καταρχάς επικριτικοί τούτη την ώρα απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Άρα λοιπόν, σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν απομακρυνθεί από την πιθανότητα να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία, ακριβώς διότι έχουν ζήσει τέσσερα χρόνια απαξίωσης και στοχοποίησης, τέσσερα χρόνια φθοράς και θα επιλέξουν στην κάλπη, αν θα πάνε και ποιο κόμμα θα ψηφίσουν, πάνω στην κάλπη. Εγώ πιστεύω ότι η συμμετοχή είναι αυτή που θα κρίνει το αποτέλεσμα. Αν πάνε στην κάλπη, κυρίως οι νέοι ψηφοφόροι, αλλά και αυτοί που δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ μεγάλο βαθμό. Διότι οι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση ψηφοφόροι είναι προφανές ότι θα επιλέξουν το κόμμα εκείνο που θα δώσει, αν νικήσει, την ήττα στον κύριο Μητσοτάκη και στην πολιτική που έχει εφαρμόσει αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Εμείς βεβαίως δεν θα κινηθούμε, περιμένοντας να πέσει σαν ώριμο φρούτο από το δέντρο αυτή η προοπτική. Όλες αυτές τις μέρες κάνουμε ένα «ντεμαράζ», εξηγώντας στους πολίτες την μεγάλη διαφορά που θα έχει η προοδευτική διακυβέρνηση από αυτό το οποίο ζουν σήμερα στη ζωή τους, διαφορά που έχει να κάνει με τα 11 άρθρα του «Συμβολαίου Αλλαγής» που καταθέσαμε στην κρίση των Ελλήνων πολιτών και σε τέσσερις άξονες, πολύ επιγραμματικά, συνοψίζονται στα εξής: Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα δίκαιο, αποτελεσματικό, ισχυρό κοινωνικό κράτος δίπλα στον πολίτη».

Τσίπρας: Η ΝΔ μείωσε τους μισθούς - Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο

Για την αύξηση κατώτατου μισθού είπε:

«Πρώτα απ όλα, επιτρέψτε μου να σας πω ότι είναι λίγο οξύμωρο η κυβέρνηση που τέσσερα χρόνια μείωσε το μέσο μισθό να υπόσχεται ότι θα το φτάσει σε τέσσερα χρόνια, σχεδόν σε διπλάσιο νούμερο απ ότι είναι σήμερα. Ας δούμε τι έκανε αυτά τα τέσσερα χρόνια, διότι υποτίθεται ότι εξελέγη με σημαία τη μεσαία τάξη και τελικά μείωσε το μέσο μισθό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης στην οποία την τριετία 2019 – 2021 είχαμε μείωση του ονομαστικού μέσου μισθού και μία από τις τρεις χώρες της Ευρώπης που το 2022 είχαν μείωση του πραγματικού μέσου μισθού κατά 7,5%.

Εμείς λοιπόν τι λέμε; Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα η δυνατότητα αύξησης του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και η θέσπιση της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ώστε κάθε χρόνο να προσαρμόζεται ο μισθός ανάλογα με τον πληθωρισμό. Και λέμε ταυτόχρονα ότι πρέπει να ξεπαγώσουν και οι τριετίες, ούτως ώστε αυτή η αύξηση να συμπαρασύρει και άλλα κλιμάκια.

Είμαι σχεδόν καθημερινά σε επαφή με την αγορά όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια. Έχω κυκλοφορήσει και συζητήσει πάρα πολύ με μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Ξέρετε κάτι; Οι μικρομεσαίοι δεν έχουν κατώτατο μισθό. Πληρώνουν καλύτερους μισθούς και το πρόβλημά τους δεν είναι ο μισθός. Ξέρουν ότι η αύξηση του μισθού θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών, θα τους αυξήσει τον τζίρο, θα υπάρξει τόνωση της ενεργού ζήτησης στην οικονομία.

Δεν τους φοβίζει λοιπόν μια αύξηση του μισθού. Άλλα πράγματα τους φοβίζουν: τα χρέη τους φοβίζουν, τους φοβίζει ο λογαριασμός του ρεύματος που έχει πάει στα ύψη, το γεγονός ότι δεν μπορούν να περάσουν έξω από τα τραπεζικά ιδρύματα, διότι το 96% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση στον δανεισμό. Αυτά τους φοβίζουν τους μικρομεσαίους. Η αύξηση του μισθού φοβίζει κάποιους άλλους. Μεγάλες επιχειρήσεις με πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων, κάποιους σαν κι αυτούς που είδαμε σ ένα βιντεάκι να τρομοκρατούν τους εργαζόμενούς τους δίπλα στον υπουργό Ανάπτυξης, λέγοντας ότι αν ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουν ακόμα και με απόλυση».

Τα τηλεφωνήματα που θα γίνουν αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος

Στο ερώτημα αν είναι πρώτος το βράδυ των εκλογών σε ποιους θα τηλεφωνήσει είπε:

«Το λογικό είναι ότι όποιος κερδίσει πρέπει να δεχθεί τηλεφωνήματα συγχαρητηρίων. Δεν ξέρω για το βράδυ των εκλογών, αλλά το βέβαιο είναι ότι μόλις πάρω την πρώτη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα απευθυνθώ στον αρχηγό του τρίτου κόμματος, προκειμένου να κάτσουμε να κουβεντιάσουμε από την πρώτη ημέρα του 3ημέρου, εντός του οποίου θα έχω τη δυνατότητα να διερευνήσω το σχηματισμό κυβέρνησης. Να συζητήσουμε την προγραμματική βάση πάνω στην οποία θα συγκροτηθεί μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας μακράς πνοής και σταθερότητας».

«Αν είμαι δεύτερος, φαντάζομαι ότι τον πρώτο λόγο θα τον έχει ο πρώτος, ο κ. Μητσοτάκης θα αναλάβει το ρόλο να δει αν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Τα πράγματα είναι απλά

kathimerini.gr