Στον δρόμο του Τραμπ και του Ορμπάν...

0


 Διεθνείς οργανισμοί και ανεξάρτητες αρχές είναι για τις δυτικές χώρες και τις κυβερνήσεις τους η ασφαλιστική δικλίδα της λογικής, της... νομιμότητας, του κράτους δικαίου, της ίδιας της ποιότητας της δημοκρατίας. Τέτοιοι είναι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, οι επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).


Τα συνεχή χαστούκια που τρώει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από διεθνείς και εγχώριους οργανισμούς και αρχές όπως οι παραπάνω είναι ακριβώς η εξήγηση της όξυνσης της τραμπικής ρητορικής της. Με απλά λόγια, εκεί που μια δυτική –τουλάχιστον– κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με συστάσεις και λύσεις που καλείται να εφαρμόσει για να βελτιώσει τις πολιτικές της, η απερχόμενη του Κυριάκου Μητσοτάκη τις μετατρέπει σε προέκταση της αντιπολίτευσης, εξευτελίζοντας τον δημόσιο διάλογο αλλά και τη χώρα.

Πινακάκια απέναντι στον ΟΟΣΑ
Η αμφισβήτηση του ΟΟΣΑ διά στόματος Ακη Σκέρτσου είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η αμφισβήτηση των στοιχείων ενός διεθνούς οργανισμού-σημαίας των απανταχού θιασωτών του φιλελευθερισμού «των αναπτυγμένων χωρών, που υποστηρίζουν τις αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς», συνιστά κάτι ανήκουστο. Αποκαλύπτει όμως και πόσο στριμωγμένη είναι η κυβέρνηση.

Πάσχουσα μεθοδολογία και επιστήμονες που δεν γνωρίζουν τι στοιχεία να χρησιμοποιήσουν, αλλά χρειάζονται τους εκπροσώπους της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να τους υποδείξουν πώς να διεξαγάγουν τις έρευνές τους, απλώς και μόνο επειδή η κυβέρνηαη αδυνατεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της μείωσης των πραγματικών μισθών κατά 7,5%. Αξίζει να σημειωθεί πως αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να αντιμετωπίσει τα ζοφερά στοιχεία της έκθεσης με ήπιους τόνους και μερικές κυβερνητικές δικαιολογίες.

Επειδή όμως το θέμα αφορά έναν οργανισμό όπως ο ΟΟΣΑ και η είδηση είναι τέτοιας τάξης που δεν μπορεί να αποκρυφτεί, σύντομα ήρθε και ο Κυρ. Μητσοτάκης αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, ρίχνοντας ξανά την μπάλα στο γήπεδο του εκπροσώπου του. Ετσι δημοσιογράφοι και πολίτες ήρθαμε αντιμέτωποι με μια ευθεία αμφισβήτηση μιας «είδησης» που εάν η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν στην αντιπολίτευση, θα γινόταν έκτακτη στα δελτία ειδήσεων. Πρωτοφανές τελικά; Οχι και τόσο…

Τρικυμία χωρίς σύνορα
Οταν ο Γιάννης Οικονόμου αποφάσιζε από βήματος κυβερνητικού εκπροσώπου τον περσινό Μάιο να επιτεθεί στους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, ακόμη και θερμοί μιντιακοί υποστηρικτές της κυβέρνησης ήρθαν σε δύσκολη θέση. Γρήγορα η αμηχανία έδωσε τη θέση της στη γραμμή των «γαλάζιων» τρολ, την ώρα μάλιστα που κατηγορούσε την αντιπολίτευση με το ευφυολόγημα του «τραμπισμού αλά γκρέκα».

Ενα χρόνο αργότερα ο διάδοχος Σκέρτσος εμφανίστηκε με ορθή επανάληψη. Ενα χρόνο αργότερα, επίσης, έπειτα από το ξέσπασμα ενός διπλού σκανδάλου παρακολουθήσεων από ΕΥΠ και Predator με την υπογραφή Μαξίμου, κυβερνητικές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, καταχρηστικές αγωγές εναντίον δημοσιογράφων, αύξηση της επισφάλειας και ισχνή πρόοδο στην εξιχνίαση της δολοφονίας Καραϊβάζ, η θέση 107 σε σχέση με την περσινή 108η προκύπτει μάλλον τιμητική.

Επειτα από ορυμαγδό διεθνών δημοσιευμάτων, ανακοινώσεις ανησυχίας διεθνών οργανισμών, συστάσεις για το κράτος δικαίου ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έναν πρωθυπουργό που έχει έρθει σε δύσκολη θέση από σχετικά ερωτήματα ακόμη και σε διεθνή φόρουμ, το κυβερνητικό αφήγημα επανέρχεται ενισχυμένο.

Και πάλι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον εκπρόσωπό της φταίει η μεθοδολογία, φταίνε οι αξιολογητές, φταίνε οι πηγές της ενημέρωσής τους στην Ελλάδα, φταίει που στους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα δεν… διαβάζουν «Μακελειό» για να γνωρίζουν πως ο Τύπος στην Ελλάδα είναι ελεύθερος!

Οι μόνοι που δεν φταίνε είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης και το «επιτελικό κράτος», που με τους χειρισμούς και τις αποφάσεις τους αποδομούν το κράτος δικαίου και έχουν καθηλώσει τη χώρα στον πάτο της κατάταξης (και) στους δείκτες ελευθερίας του Τύπου, σε ευρωπαϊκό και σε βαλκανικό επίπεδο.

Βεβαρυμένο τραμπικό μητρώο
Δυστυχώς, τα παραπάνω δεν είναι τα μόνα συμπτώματα της ακροδεξιάς στροφής στην «πραγματική πραγματικότητα» όπως βαφτίζει την εικονική που του φιλοτεχνεί ο μιντιακός βραχίονας. Την προσεχή Δευτέρα στην Ευρωβουλή αναμένεται η ψηφοφορία του πορίσματος της επιτροπής PEGA για το πολύκροτο σκάνδαλο του παράνομου λογισμικού Predator.

Παρότι έγινε γνωστό ότι έχει ήδη επιληφθεί ακόμη και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν έχει ιδρώσει κανένα κυβερνητικό αυτί, και «σερβίρεται» ακόμη το αφήγημα της «στοχοποίησης της κυβέρνησης από την ευρωπαϊκή Αριστερά» και άλλα δαιμόνια. Ιδια και χειρότερη συνταγή κατά του ΟΗΕ και της ειδικής εισηγήτριας για την προστασία των υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων, με την έκθεση-κόλαφο για τα χτυπήματα που υφίσταται το κράτος δικαίου να εξαφανίζεται από τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ.

Παράλληλα, εκτός των διεθνών οργανισμών, ο κατήφορος συνεχίζεται και με τους εντός. Το γνωρίζουν αυτό καλά στην ΑΔΑΕ με μια συνεχιζόμενη επιχείρηση κατατρομοκράτησης, το έμαθαν στην ΑΠΔΠΧ με τις μεθοδεύσεις αντικατάστασής τους, το κατάλαβαν στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων με την επιχείρηση δολοφονίας χαρακτήρα, όπως και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με την υποβάθμισή τους.

Το τελευταίο που θα περίμενε κάποιος από μια κυβέρνηση που καμώνεται τη φιλελεύθερη λίγο πριν από τις εκλογές θα ήταν να αμφισβητεί διεθνείς οργανισμούς, από εκείνους μάλιστα που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο μόνο από πολιτικούς παρίες της διεθνούς σκηνής. Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι τακτικές ακριβώς αυτών των παριών είναι που επιστρατεύονται όχι μόνο για τη διάσωσή της αλλά και για την απεύθυνσή της στα πιο αντιδραστικά κοινά...

Μηνάς Κωνσταντίνου

documentonews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)