Πέντε λάθη του οδηγού που «σκοτώνουν» τον συμπλέκτη

Ανώνυμος

 


Τι απαγορεύεται δια…ροπάλου, για να μη φθαρεί ο συμπλέκτης του χειροκίνητου κιβωτίου ταχυτήτων του Ι.Χ. μας.

Μπορεί να μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός των οδηγών, που προτιμούν τα αυτοκίνητα με αυτόματα σασμάν, ωστόσο τα χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων εξακολουθούν να έχουν ένα πιστό κοινό, επειδή προσφέρουν μία άμεση «επικοινωνία» του ανθρώπου με τα μηχανικά μέρη ενός οχήματος

Κάθε μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων υφίσταται βέβαια μία φυσιολογική φθορά με την πάροδο του χρόνου, όμως η διάρκεια ζωής του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά του οδηγού. Δείτε έξι συνηθισμένα λάθη, που «σκοτώνουν» πρόωρα τον συμπλέκτη ενός χειροκίνητου σασμάν και προκαλούν βλάβες, που απαιτούν δαπανηρές επισκευές.

1. Ξεκουράζουμε το χέρι πάνω στο λεβιέ ταχυτήτων

Το βάρος του χεριού μας πιέζει τον μηχανισμό μετάδοσης κίνησης, δεν τον αφήνει να λειτουργεί ελεύθερα και του κάνει σε βάθος χρόνου ζημιά. Μπορούμε να πάρουμε μία ιδέα από τις δυνάμεις που ασκούνται στον επιλογέα ταχυτήτων από τις κινήσεις του, όταν πατάμε ή αφήνουμε το γκάζι.

ADVERTISEMENT

2. Δεν πατάμε τέρμα το πεντάλ του συμπλέκτη

Σε κάθε αλλαγή σχέσης πρέπει να πατάμε το πεντάλ του συμπλέκτη δυνατά μέχρι κάτω. Όποτε πραγματοποιούμε τη συγκεκριμένη κίνηση με… μισή καρδιά και δεν κάνει το πεντάλ όλη τη διαδρομή, ακούμε τον χαρακτηριστικό μεταλλικό ήχο των γραναζιών.

3. Αφήνουμε το πόδι στο συμπλέκτη

ifail2.jpg

Κάποιοι κάνουν το λάθος να ακουμπούν ελαφρά με το αριστερό πόδι τους το πεντάλ του συμπλέκτη κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Αυτό προκαλεί την πρόωρη φθορά του συμπλέκτη και μάλιστα χωρίς λόγο, αφού σε όλα τα αυτοκίνητα υπάρχει αριστερά από τις πενταλιέρες ο λεγόμενος «τεμπέλης» για την ξεκούραση του αριστερού ποδιού, όταν δεν αλλάζουμε σχέση στο σασμάν.

4. Δεν βάζουμε νεκρά στο κόκκινο φανάρι

Όταν σταματάμε σε κόκκινο φανάρι, πρέπει να βγάζουμε την ταχύτητα και να βάζουμε νεκρά. Ακολούθως περιμένουμε να ανάψει πράσινο, πριν πατήσουμε το πεντάλ του συμπλέκτη και βάλουμε πρώτη, ώστε να μη φθαρεί χωρίς λόγο το σασμάν.

5. «Παίζουμε» με τον συμπλέκτη

Ορισμένοι προτιμούν να «παίζουν» με το πεντάλ του συμπλέκτη, όταν πρόκειται να ξεκινήσουν σε μία ανηφόρα. Η φθορά είναι δεδομένη και συνήθως τη… μυριζόμαστε από την έντονη και δυσάρεστη οσμή της τριβής του δίσκου. Η σωστή λύση είναι να τραβήξουμε χειρόφρενο και ξεκινώντας να αρχίσουμε να το κατεβάζουμε επιταχύνοντας ομαλά και πατώντας ελαφρά τον συμπλέκτη

πηγή ieidiseis.gr