Άντονι Μπλίνκεν: Ηχηρό άδειασμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη...


 ...που απαξιώνει τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα...


Μόνο ως αποστομωτική απάντηση, στην επίθεση απαξίωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου, προς τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα και την κατάταξη της Ελλάδας στην 107η θέση, μπορεί να λογισθεί η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν σε συζήτηση που διοργανώνει η Washington Post σχετικά με την ετήσια έκθεση των ΡχΣ για την ελευθερία του Τύπου, η οποία δημοσιεύτηκε το πρωί της Τετάρτης...


Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Τετάρτης η εφημερίδα των ΗΠΑ διοργάνωσε ζωντανή συζήτηση σχετικά με την κατάσταση της δημοσιογραφίας σε 180 χώρες που αξιολογούν οι ΡχΣ, στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι δημοσιογράφοι και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Washington Post χαρακτηρίζει τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα ως τη μεγαλύτερη ΜΚΟ στον κόσμο που ειδικεύεται στην υπεράσπιση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, «εφιστώντας την προσοχή στα δεινά των δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο και την αύξηση συνειδητοποίηση της σημασίας των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης».

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την περσινή έκθεση των ΡχΣ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μια γαλλική ΜΚΟ», ενώ σήμερα ο Άκης Σκέρτσος αμφισβήτησε για άλλη μία φορά τα κριτήρια με βάση τα οποία κατατάσσεται η κάθε χώρα από τους ΡχΣ για την ελευθερία του Τύπου κάνοντας μάλιστα λόγο για «εμφανή έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας στα κριτήρια αξιολόγησης».

«Η έκθεση των “αναξιόπιστων”, σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, έγινε σήμερα αντικείμενο συζήτησης του Αμερικάνου ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν με δημοσιογράφους της Washington Post» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν δεν κάνει υποδείξεις στους δημοσιογράφους για τις επιθυμητές ερωτήσεις, εκθέτει τη χώρα διεθνώς και την απομονώνει μαζί με άλλες αυταρχικές κυβερνήσεις. Στις 21 Μαΐου λέμε «Ως εδώ!». Και για την δημοκρατία».

Νωρίτερα, η Πόπη Τσαπανίδου σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις των ΡχΣ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «για ακόμη μία χρονιά, η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται στον πάτο στην Ελευθερία του Τύπου».

«Οι ΡχΣ αποτελούν μέλος της Συνεργασίας για την Ελευθερία του Τύπου της Washington Post, η οποία συγκεντρώνει μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που εργάζονται για την προστασία των δημοσιογράφων και την ευαισθητοποίηση για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου των ΡχΣ αποτελεί σημαντικό παγκόσμιο εργαλείο για τη μέτρηση της ελευθερίας του Τύπου, βαθμολογώντας και ταξινομώντας 180 χώρες και περιοχές. Κάθε χρόνο ο Δείκτης προκαλεί αντιδράσεις από αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της αντίδρασης του Λευκού Οίκου το 2018 στην πτώση της κατάταξης των ΗΠΑ», αναφέρουν οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα.

«Η συμμετοχή του ΥΠΕΞ Μπλίνκεν καταδεικνύει ότι η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ λαμβάνει σοβαρά υπόψη την παγκόσμια ελευθερία του Τύπου. Οι ΡχΣ ελπίζουν να συνεργαστεί σε μελλοντικές πρωτοβουλίες και να δει αξιοσημείωτες αλλαγές στην ελευθερία του Τύπου στις ΗΠΑ» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ΡχΣ.