Ακροδεξιά επέλαση στη Μακεδονία...


 Βουβή Δεξιά και σιωπηλή εθνικιστική Ακροδεξιά με εκκλησιαστικές άκρες σάρωσαν κυριολεκτικά τη Θεσσαλονίκη -παρ’ ότι η Ν.Δ. δεν έπιασε εδώ το πανελλαδικό ποσοστό της-, την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία.


Εν αντιθέσει με... ό,τι είχαμε γνωρίσει μέχρι τώρα με τις βίαιες ομάδες των χρυσαυγιτών, οι δυνάμεις αυτές μετασχηματίστηκαν και οι ψηφοφόροι τους μεταφέρθηκαν ακαριαία σε σχήματα ανύπαρκτα στον εκλογικό χάρτη, που φάνταζαν περιθωριακά αλλά έδρασαν υπομονετικά, από πόρτα σε πόρτα και από ενορία σε ενορία. Απόδειξη, ότι δεν άντεξαν ούτε τα παραδοσιακά αριστερά «κάστρα», όπως οι δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Ο,τι δηλαδή είχε αντέξει στη δεξιά έφοδο το 2019 κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, παρά την πολιτική… άπνοια, αφού είναι κοινή παραδοχή ότι το κλίμα δεν είχε καμία σχέση με εκείνο προ τετραετίας.

Τα αποτελέσματα στην A’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης είναι χαρακτηριστικά. Η Ν.Δ. πρώτη με 34,15% έναντι 19,7% του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τρίτο κόμμα η Ελληνική Λύση-Κυριάκος Βελόπουλος με 8,35% και πέμπτο κόμμα η Νίκη με 4,58%. Η Νίκη ήταν έκτο κόμμα πίσω από το ΚΚΕ στη Β’ Θεσσαλονίκης με 5,62%, όπου το κόμμα Βελόπουλου ήταν τρίτο με 7,93%! Με ποσοστά από 4 έως 7,46 (στην Πιερία!) το κόμμα Νατσιού έγραψε υψηλά ποσοστά σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Δράμα και Καβάλα, ενώ στην υπόλοιπη επικράτεια είχε ποσοστά γύρω στο 2% και ευελπιστεί ότι θα καταφέρει τον Ιούνιο να μπει στη Βουλή.

Διόλου συμπτωματικό φυσικά δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι η Νίκη με επικεφαλής τον θεολόγο Δημήτρη Νατσιό εντοπίστηκε στις δημοσκοπήσεις μετά τον αποκλεισμό από τον Αρειο Πάγο του κόμματος Κασιδιάρη και των σχηματισμών των Εμφιετζόγλου-Μπογδάνου και της Λατινοπούλου. Με σύνθημα «Με σκοπό τη Νίκη του Ελληνισμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» και τη σημείωση ότι «η Νίκη συνιστά μια γνήσια πατριωτική φωνή που προέρχεται από τον απλό ελληνικό λαό, αφού στις τάξεις της δεν δέχεται ως μέλη πρώην βουλευτές ή κυβερνητικούς οποιασδήποτε απόχρωσης», η προέλευση και η κατεύθυνση δεν κρύβονται. Και η ρητορική τα ξεκαθαρίζει όλα, αφού το κόμμα «βασίζεται σε ξεκάθαρες αξίες της Ρωμιοσύνης, χωρίς «δεξιές» κι «αριστερές» παρωπίδες ή γενικόλογους «πατριωτισμούς» αμφίβολων ηθικών αξιών, κρατώντας αποστάσεις από κύκλους ιδεών ασυμβίβαστων με τις χριστιανικές ηθικές αξίες».

Μέχρι τώρα ο κ. Νατσιός ήταν γνωστός για την αρθρογραφία του κυρίως σε εκκλησιαστικές ιστοσελίδες. Ο ίδιος αποποιείται κάθε σχέση με τον Κασιδιάρη, ωστόσο το τρίπτυχο «Πατρίς-Θρησκεία -Οικογένεια» είναι από τα αγαπημένα του. Δεν κρύβει τις σχέσεις του με μονές του Αγίου Ορους και εκκλησιαστικές οργανώσεις που θρυλείται ότι είναι οι χρηματοδότες του, χωρίς να λείπουν και αναπόδεικτες αναφορές σε επιχειρηματίες.

Αν και δηλώνει ότι δεν αισθάνεται τηλεαστέρας, επί 12 χρόνια παρουσιάζει την εκπομπή «Γράμματα Σπουδάματα» στον τηλεοπτικό σταθμό της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης «4Ε» και στο περιφερειακό δίκτυο «Dion ΤV». Κοντά σε αυτά προσθέστε ότι η αθλητική εφημερίδα «Sportime» στήριξε επισήμως τον κ. Νατσιό.

Ενώ τα σχήματα αυτά μαζί με τη Ν.Δ. έβγαιναν από παντού κερδισμένα διά περιπάτου, ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. έχανε σε σχέση με το 2019 στην Α’ Θεσσαλονίκης 30.000 ψήφους και στη Β’ περιφέρεια άλλες 15.000 ψήφους.

Μόνο σε μία συνοικία της Θεσσαλονίκης νίκησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη Δημοτική Ενότητα Μενεμένης, στο εκλογικό διαμέρισμα του Δενδροποτάμου όπου ψήφισαν 1.500 άτομα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πρώτος με 41,52%, δεύτερο το κόμμα Βελόπουλου με 19,86%, ενώ η Ν.Δ. τρίτη με 16,96% και 245 ψήφους. Σε «κόκκινο» χωριό αναδεικνύεται το Πρόχωμα της Δημοτικής Ενότητας Κουφαλίων του Δήμου Χαλκηδόνος. Ψήφισαν 734, οι 192 ΣΥΡΙΖΑ (26,74%), οι 160 Ν.Δ. (22,28%) και το ΚΚΕ που ήταν τρίτο κόμμα έλαβε 112 ψήφους (15,60%).

Το σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεσσαλονίκης είναι φυσικά το ίδιο όπως και πανελλαδικά. Οπως έλεγαν στην «Εφ.Συν.» στελέχη του κόμματος που έτρεξαν στην προεκλογική περίοδο, «εισπράτταμε κλίμα που θα το χαρακτηρίζαμε «παγερό» ή «αδιάφορο», υπήρχαν εκτιμήσεις ότι θα χάναμε με 4 ή και 5 μονάδες, αλλά σε καμία περίπτωση ήττα τέτοιας έκτασης». Προσθέτουν μάλιστα ότι σε επαφές με στελέχη της Ν.Δ. έβλεπαν τον προβληματισμό τους ότι μπορεί και να έχαναν στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Περισσεύουν οι ενστάσεις για τον ρόλο της απλής αναλογικής, θεωρούν ότι η τακτική του κόμματος «άνοιξε την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. να «κλέψει» ψηφοφόρους μας», ωστόσο σημειώνουν ότι η αναλογική ήταν στα προτάγματα της Αριστεράς για δεκαετίες, οπότε «δεν μπορούσαμε τελευταία στιγμή να γυρίσουμε σελίδα επειδή «καιγόταν»». Σημειώνουν ακόμη ότι υπάρχει ευθύνη στη λάθος «διαπαιδαγώγηση» των μελών στην κοινωνία του θεάματος και στις χλιαρές απαντήσεις στην αριστερή κριτική που δεχόταν για χρόνια.

Απόστολος Λυκεσάς

efsyn.gr