Εκλογές Τουρκία: Υπό τον φόβο νέας εκλογής Ερντογάν ζει η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα - «Αν κερδίσει θα μας ποινικοποιήσει»

Ανώνυμος

 


Έναν «αποδιοπομπαίο τράγο» έχει βρει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ιστορική εκλογική μάχη της Κυριακής και δεν είναι άλλος από την κοινότητα LQBTQ+. Αυτό αναφέρει σε σημερινή ανάλυσή του το POLITICO, τονίζοντας ότι για τον πρόεδρο της Τουρκίας, η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Τουρκίας. αντιπροσωπεύει «αποκλίνουσες κοινωνικές δομές» και έναν «αιρετικό ιό», στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Ενόψει των εκλογών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αυξήσει τις επιθετικές δηλώσεις του κατά της ομοφυλοφιλίας, καθώς προσπαθεί να συγκεντρώσει γύρω του τη συντηρητική ισλαμιστική βάση.

Σχεδόν σε κάθε ομιλία της προεκλογικής του εκστρατείας κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι υπονομεύει τις οικογενειακές αξίες του έθνους και ότι εξαρτάται από πανίσχυρες δυνάμεις που προέρχονται από δίκτυα ομοφυλοφίλων. Μερικές φορές μάλιστα αφήνει και υπόνοιες ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης διοικούνται από πληρωμένα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο εξωτερικό.

«Το Κόμμα μας δεν υπήρξε ποτέ υποστηρικτής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας», τόνισε ο Ερντογάν σε πρόσφατη συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη. «Πιστεύουμε στην ιερότητα της οικογένειας. Η οικογένεια είναι ιερή». Προσθέτοντας μία απειλητική νότα, σημείωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να θάψουμε αυτούς τους υποστηρικτές των ΛΟΑΤΚΙ στην κάλπη


Πώς εξηγείται η επίθεση στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

Σύμφωνα με την ανάλυση του POLITICO, η ομοφοβική εστίαση της εκστρατείας του Ερντογάν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, εγκαταλείπεται όλο και περισσότερο από τους αρχικούς υποστηρικτές του (οι οποίοι είδαν στο πρόσωπό του έναν προοδευτικό και φιλοδυτικό ηγέτη) και τώρα αναγκάζεται να σχηματίσει συμμαχικές συνεργασίες με ακραίους ισλαμιστές.

Σε κάθε περίπτωση, η γλώσσα του μοιάζει εμμονική καθώς φαίνεται να προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων του από τις τεράστιες ασθένειες της χώρας, όπως είναι το πρόβλημα της οικονομίας, το κόστος ζωής και ο πληθωρισμός.

Τακτικές αντιπερισπασμού

Η Fulden Ergen, συντάκτρια του Velvele.Net, μιας διαδικτυακής πλατφόρμας συζήτησης για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, δήλωσε ότι έμεινε έκπληκτη από την πανταχού παρούσα προπαγάνδα του Ερντογάν κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη φετινή προεκλογική εκστρατεία.

Η ίδια εκτίμησε ότι οι επιθέσεις ήταν μια προσπάθεια να συγκαλυφθεί το πόσο λίγες απαντήσεις στα βαθιά προβλήματα της Τουρκίας έχει πλέον το κόμμα του Ερντογάν.

«Δεν περίμενα ότι θα είχαν τέτοια έλλειψη από πολιτικές που θα αναγκάζονταν να μιλήσουν μόνο για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα», είπε. «Η κυβερνητική συμμαχία δεν έχει πια πολλά να δώσει στον κόσμο», πρόσθεσε και τόνισε ότι «δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. Δεν τους έχει απομείνει καμία πολιτική, βλέπω αυτή την εκστρατεία ως ήττα».

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ανησυχεί

Πάντως, αν και φαίνεται πως ο Ερντογάν έχει ξεμείνει από ιδέες και πολιτικές, μπορεί ακόμα να κερδίσει, όπως δείχνουν ορισμένες δημοκοπήσεις (φίλα προσκείμενες στην κυβέρνηση). Αυτό αποτελεί πλέον σοβαρή ανησυχία για τα LGBTQ+ άτομα. Η ζωή είναι ήδη δύσκολη και θα μπορούσε να γίνει σημαντικά χειρότερη για του ομοφυλόφιλους και για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες.

Οι σημαίες των ΛΟΑΤΚΙ+ απαγορεύονται, οι συγκεντρώσεις εμποδίζονται αυθαίρετα από την κυβέρνηση και οι συμμετέχοντες στις παρελάσεις pride δέχονται τακτικά επιθέσεις ή συλλαμβάνονται από την αστυνομία. Ο φόβος είναι ότι οι οργανώσεις τους θα μπορούσαν τώρα να καταστούν παράνομες και -στο χειρότερο σενάριο- ότι οι νόμοι για την προστασία των οικογενειών θα μπορούσαν να επεκταθούν ώστε να θέσουν εκτός νόμου την ίδια την ομοφυλοφιλία.

Οι ακτιβιστές λένε ότι αν ο Ερντογάν παραμείνει στην εξουσία, η βία θα μπορούσε να ακολουθήσει τη ρητορική μίσους .

Ένας από τους κινδύνους είναι ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους νόμους περί ασφάλειας για να απαγορεύσει τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις - θεωρώντας τις ως μέρος μιας ξένης συνωμοσίας. Η κυβέρνηση παίζει με τις αντιλήψεις ότι «οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι οι ΛΟΑΤΚΙ μπορεί να είναι από την Τουρκία», δήλωσε ο Ergen.

Ένα από τα μεγαλύτερα πισωγυρίσματα για τις γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ήταν η αποχώρηση της Τουρκίας το 2021 από την - ειρωνικά ονομαζόμενη - Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία αποσκοπεί στην πρόληψη, τη δίωξη και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που σκοτώνει τουλάχιστον μία γυναίκα κάθε μέρα στην Τουρκία. Σύμφωνα με στοιχεία από τον Μετρητή Μνημείων, έναν ιστότοπο που μνημονεύει τις γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους από την ενδοοικογενειακή βία, 824 γυναίκες έχουν σκοτωθεί μόνο τα τελευταία δύο χρόνια.


Η ισότητα των φύλων είναι μια άλλη αποτυχία σε όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας. Σύμφωνα με την Πλατφόρμα Γυναικών για την Ισότητα της χώρας, μια ομάδα δικαιωμάτων που έχει εντοπίσει τους υποψηφίους στις εκλογικές λίστες των διαφόρων κομμάτων, μόλις 117 γυναίκες βουλευτές πρόκειται να εκλεγούν στο κοινοβούλιο της Τουρκίας με τις 600 έδρες.

«Έχω δει πολλούς Ερντογάν στη ζωή μου»

Η Zeynep Esmeray Ozadikti, η οποία είναι ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των τρανς εδώ και 30 χρόνια, φαίνεται ότι θα αποτελέσει εξαίρεση σε αυτό που θέλει να επιβάλει ο Ερντογάν. Είναι υποψήφια με το Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας και η πρώτη ανοιχτά τρανς γυναίκα με πολλές πιθανότητες να μπει στο κοινοβούλιο.

Σε ένα καφέ στο Kurtulus, μια γειτονιά της Κωνσταντινούπολης όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός τρανς ψηφοφόρων, η Esmeray δήλωσε στο POLITICO ότι, αν εκλεγεί, θα αγωνιστεί για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ενάντια στις διακρίσεις, τα εγκλήματα μίσους και τη βία. «Λαμβάνω πολύ θετικά σχόλια από τους δρόμους», δήλωσε. «Αν μπορούμε να το κρίνουμε κοιτάζοντας τους δρόμους, τότε σίγουρα θα μπω στο κοινοβούλιο».

Εάν ο Ερντογάν παραμείνει στην εξουσία, ο Esmeray πιστεύει ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε μια πιο θρησκευτικά συντηρητική κατεύθυνση, στοχεύοντας ακόμη και στη θέσπιση του νόμου της Σαρία.

Ο Ergen, εκδότης της Velvele.net, επανέλαβε τη γραμμή σκέψης του Esmeray. Φοβάται ότι το άρθρο 10 του συντάγματος της Τουρκίας -ένα μέρος του εθνικού χάρτη που παρέχει κάποια αόριστη προστασία στην ισότητα των φύλων- μπορεί να παραποιηθεί, ανοίγοντας το δρόμο για την πιθανή ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας. «Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος μου», λέει. «Αν κερδίσουν, θα το κάνουν».

Καμία ασφάλεια και με τον Κιλιτσντάρογλου 

Παρόλα αυτά, ο φόβος του Ερντογάν δεν σημαίνει ότι η LGBTQ+ κοινότητα αισθάνεται απόλυτα προστατευμένη από την αντιπολίτευση, της οποίας ο υποψήφιος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει της ψηφοφορίας του πρώτου γύρου της Κυριακής.

Ο Ergen πιστεύει ότι τα δεξιά κόμματα στο πλαίσιο της ευρύτατης συμμαχίας της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν επίσης να ασκήσουν πιέσεις για να κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη για τις ομάδες LGBTQ+.

Ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου είναι αρκετά επιφυλακτικός στις δηλώσεις του για τα LGBTQ+, γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε εύκολα να στρέψει το θέμα εναντίον του.

πηγη ethnos.gr