Το δίλημμα Τσίπρα πριν την κάλπη, η κόντρα με το ΠΑΣΟΚ για τον Ανδρέα...


 ...και οι δημοσκοπήσεις...


Με ξεκάθαρο τρόπο θέτει τα διλήμματα των εκλογών της 21ης Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας δύο πλέον εβδομάδες από τις κάλπες προτάσσοντας το «Μητσοτάκης ή αλλαγή». Όμως το κεντρικό μήνυμα που στέλνει σε κάθε δημόσια εμφάνισή του είναι ότι σ’ αυτές τις εκλογές δεν χωράει η λεγόμενη «χαλαρή» ψήφος ακριβώς γιατί οι κάλπες που θα στηθούν μπορούν να βγάλουν κυβέρνηση.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ξεκάθαρη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και... συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης από την επομένη κιόλας των εκλογών ανάμεσα στο πρώτο και το τρίτο κόμμα, δηλαδή ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και το ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα χθες από την Άρτα-τον τόπο καταγωγής του- όπου περιόδευσε επανέφερε ελαφρώς τροποποιημένο κι ένα παλαιότερο δίλημμα του Γιώργου Παπανδρέου λέγοντας πως το μήνυμα της κάλπης είναι το «αλλάζουμε ή συνεχίζουμε να βουλιάζουμε;»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεν κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τη χρήση παλαιότερων συνθημάτων της «Αλλαγής» για τα οποία δείχνει ότι ενοχλείται σφόδρα η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Αφού έστειλε σαφές μήνυμα προς τον κ. Ανδρουλάκη πως «ο Ανδρέας δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και ότι ανήκει στην ιστορία της χώρας», επανήλθε και χθες σχολιάζοντας πως «τούς ενοχλεί που μιλάμε με συνθήματα του 1980 και τούς πονάει που μιλάμε για αλλαγή» ξεκαθαρίζοντας ότι αυτά τα συνθήματα «δεν ανήκουν σε κανέναν» και συγχρόνως καθίστανται «επίκαιρα, κάτι για το οποίο ευθύνεται η δεξιά που δεν άλλαξε».

Η στροφή της ΝΔ στη διαχείριση στη διερευνητικής εντολής

Από την ηγεσία της Κουμουνδούρου δεν διέλαθε της προσοχής και η νέα στροφή της Νέας Δημοκρατίας στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης της διερευνητικής εντολής. Ο Αλέξης Τσίπρας διαπιστώνει πως στο σημείο που ο κ. Μητσοτάκης έκανε μετατόπιση της προεκλογικής του στρατηγικής διευκρινίζοντας ότι εάν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα θα αξιοποιήσει την εντολή -άρα ευλόγως θα επιδιώξει συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ- επέστρεψε μέσα σε λίγες ώρες στην αρχική του γραμμή λέγοντας ότι δεν επιθυμεί καμία συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ κι ότι διεκδικεί την αυτοδυναμία.

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οι λεκτικές περιδινήσεις στη γραμμή της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη δεν πρέπει να γίνουν πιστευτές. Κατά τον ίδιο ο Κ. Μητσοτάκης εάν η Νέα Δημοκρατία αναδειχθεί πρώτο κόμμα θα επιδιώξει πάση θυσία να συγκροτήσει κυβέρνηση για να μην αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη:

«Αν είναι πρώτο κόμμα θα θελήσει να φτιάξει κυβέρνηση κουρελού με πιέσεις ακόμη και με αποστασίες που η σημερινή κυβέρνηση γνωρίζει το know how» είπε χθες από την Άρτα εκφράζοντας τη δυσπιστία του για τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται δύσπιστος και δεν το κρύβει και απέναντι στις δημοσκοπήσεις που στις τελευταίες τους μετρήσεις δείχνουν άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι θέλοντας να υποτιμήσει την συνέπειά τους ως προς τη βαρύτητα των προβλέψεών τους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θύμισε με νόημα ότι την Παρασκευή πριν από τις εκλογές του 2019 (δηλαδή 7 Ιουλίου) οι μετρήσεις της κοινής γνώμης έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ 24,5% και δύο ημέρες αργότερα στις κάλπες το κόμμα του πήρε 31,6% δηλαδή ολόκληρες επτά μονάδες παραπάνω. 

Το ίδιο έγινε και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 αλλά και στο δημοψήφισμα του Ιουλίου της ίδιας χρονιάς που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν το «ναι» να αναμετράται με το «όχι» με ίσες πιθανότητες και τα αποτελέσματα ήρθαν υπέρ του «όχι» με τουλάχιστον 20 μονάδες διαφορά...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr