Για να μη χαθούν το μέτρο και ο δρόμος...


 Σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες αποδεικνύεται η δεύτερη, σύντομη σε διάρκεια, προεκλογική περίοδος. Τυπικά άρχεται από... την ερχόμενη Δευτέρα, επί της ουσίας ο χρόνος ήδη τρέχει από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Οι μέρες είναι μετρημένες, τα περιθώρια ελιγμών λίγα και ακόμη λιγότερη η ανοχή των πολιτών για λάθη. Γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή. Παράδειγμα προς αποφυγή η αλαζονική συμπεριφορά των υποψηφίων, πολύ δε περισσότερο η προσβλητική στάση και έκφραση έναντι των ψηφοφόρων, που έχουν ταλαιπωρηθεί οικονομικά και ψυχολογικά επί πολλά έτη, λόγω των μνημονίων που υπέγραψαν κατά το πρόσφατο παρελθόν 3+1 από τα κόμματα του κοινοβουλίου.

Στα «δεν» της προεκλογικής περιόδου περιλαμβάνονται και τα σύνθετα «δύσπεπτα» μηνύματα. Οι θέσεις οφείλουν να είναι ξεκάθαρες, απλές, να μην επιδέχονται παρεξηγήσεων.

Ο συνθηματικός λόγος θεμιτός, αρκεί να είναι μετρημένος και να ισοσκελίζεται από προτάσεις και υποσχέσεις με αντίκρισμα.

Θεμιτή και η αρνητική αναφορά στον αντίπαλο, δίχως ωστόσο υπερβολές και διάθεση εξάντλησης του πολιτικού λόγου στον αρνητισμό. Ο ψηφοφόρος για να εμπνευστεί χρειάζεται ισχυρές… δόσεις ελπίδας, προοπτικής και οράματος. Η τρομάρα, ο εκφοβισμός, η ένταση προφανώς και ξυπνούν το κοινό, κερδίζουν την προσοχή του, κινδυνεύουν όμως να οδηγήσουν σε αντίθετα των επιδιωκόμενων αποτελέσματα εφόσον δεν συνοδεύονται από μια ολοκληρωμένη – προσγειωμένη στην πραγματικότητα πολιτική πρόταση.

Κυρία προϋπόθεση και το ειρηνικό, φιλικό, συνεργατικό εσωκομματικό κλίμα. Αν ένας μηχανισμός αδυνατεί να διαχειριστεί τα του οίκου του, τι να συζητάμε για μια κυβέρνηση.

Τέλος, σε περίπτωση κρίσης, απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις, ικανές να οδηγήσουν σε ανατροπή του αρνητικού σκηνικού, να δώσουν λύσεις αποδοτικές και υλοποιήσιμες στον διαθέσιμο χρόνο.

Αυτά τα ολίγα από εμάς… γιατί κάποιοι σε αυτές τις εκλογές έχασαν και το μέτρο και τον δρόμο…

Πλάτωνας Τσούλος 

Η Ναυτεμπορική