Επιμένει στην κινδυνολογία...


 Δύο εβδομάδες έχουν απομείνει μέχρι να στηθούν οι κάλπες της 21ης Μαΐου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να ποντάρει σε εκβιαστικά... διλήμματα και στην κινδυνολογία (ακόμα και επιχειρώντας να κομματικοποιήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους!) και ουσιαστικά να θέτει με επιτακτικό τρόπο το δίπολο αυτοδυναμία ή αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι την επίτευξή της, αφού έχει επιλέξει μια ρητορική απόρριψης μιας κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να αρνείται να ξεκαθαρίσει το τι θα κάνει εφόσον λάβει την πρώτη διερευνητική εντολή και αν θα την παραδώσει αμέσως, καθώς φοβάται τη χαλαρή ψήφο.


Μέσα σε αυτήν την τακτική του, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να εντείνει την πίεση και τις επιθέσεις του στον Νίκο Ανδρουλάκη, αποκλείοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα του και θέλοντας να τον σπρώξει προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας έτσι να αποσπάσει ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιτέθηκε στον Ν. Ανδρουλάκη, κατηγορώντας τον πως «δίνει την εντύπωση ότι έχει κάποιου είδους προσωπικό θέμα μαζί μου», αλλά και λέγοντας ότι «εγώ έχω πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ, έχω πρόβλημα με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Διότι το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον επί ημερών του κ. Ανδρουλάκη, έχει διολισθήσει σε μια σειρά από θέσεις που προσωπικά, κατά την άποψή μου, το φέρνουν πολύ πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, από ό,τι σε εμάς» (Action24).

Την ίδια ώρα επιμένει στην κινδυνολογία και την καταστροφολογία, κατηγορώντας τον Αλ. Τσίπρα ότι αν υλοποιούνταν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε «σε μεγάλη αύξηση των φόρων, σε αδυναμία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και εποπτείας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τελικά σε νέα μνημόνια και χρεοκοπία» (Real News).

Μάλιστα προσπαθώντας το μέγαρο Μαξίμου να προσδώσει ένα επίπλαστο κύρος στους πρωθυπουργικούς αυτούς ισχυρισμούς και να «επιστημονικοποιήσει» το δικό του κομματικό αφήγημα κατά των πολιτικών του αντιπάλων, δεν δίστασε να φτάσει στο σημείο να επιχειρήσει την κομματικοποίηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους!

Ειδικότερα, προχωρώντας σε μια πρωτοφανή ενέργεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος εμφάνισε, μέσω τηλεοράσεως (ΣΚΑΪ), ένα χαρτί, υποστηρίζοντας ότι προέρχεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ότι περιλαμβάνει την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και λέγοντας: «Οταν θα έρθει ο κ. Τσίπρας ή κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ θα του το δείξετε. Είναι η κοστολόγηση μέτρο-μέτρο αυτά τα οποία έχει υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

Φυσικά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι αρμόδιο για να υπολογίζει δημοσιονομικό κόστος που όμως αφορά τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και όχι βέβαια τα προγράμματα των κομμάτων.

Επομένως, είτε το χαρτί που παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν προέρχεται από το ΓΛΚ, είτε το μέγαρο Μαξίμου εργαλειοποιεί και επιχειρεί να κομματικοποιήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να το κάνει μέρος της προεκλογικής του ρητορικής, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι ο πρωθυπουργός μόνο με «θεσμικό» τρόπο δεν λειτουργεί, όπως θέλει να πλασάρεται ότι κάνει...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών