Εκλογές στην Τουρκία - Έρχεται το τέλος της εποχής Ερντογάν; - Τι προβλέπουν πέντε μεγάλα διεθνή ΜΜΕ

Ανώνυμος

 


Οι προβλέψεις για την επόμενη μέρα - Ο Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να αλλάξει την Τουρκία

Η κλεψύδρα αδειάζει και μία από τις πιο κρίσιμες αναμετρήσεις των τελευταίων ετών κορυφώνεται στην Τουρκία. Λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες, η εξίσωση αποκτά νέους συντελεστές όπως είναι ο ρόλος της Μόσχας στη διαδικασία αλλά και η αντίδραση του κυβερνώντος AKP σε περίπτωση ήττας του.

Διαπιστώνεται ότι για πρώτη φορά ο Τούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζει τόσο υψηλό κύμα αστάθειας, με τον ξένο Τύπο να γράφει - τις τελευταίες εβδομάδες - για το άνοιγμα ενός νέου πολιτικού κεφαλαίου. Αναλύσεις όπως εκείνη του Economist, που εξόργισε την τουρκική προεδρία και αναφερόταν στο τέλος εποχής του «σουλτάνου»,  είναι ενδεικτικές της πεποίθησης που επικρατεί στη διεθνή κοινότητα για την επόμενη μέρα.

Για το τέλος μιας «αυταρχικής διακυβέρνησης», την αισιοδοξία της αντιπολίτευσης, αλλά και την αβεβαιότητα στην οποία έχει βυθιστεί το κυβερνών ΑΚΡ, αναφέρεται ειδικότερα ο διεθνής Τύπος που εδώ και λίγο καιρό επιχειρεί να διαβάσει πίσω από τα δημοσκοπικά ευρήματα.

Λαμβάνοντας τα ΜΜΕ υπόψη τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν τον Κιλιτσντάρογλου μπροστά από τον Ερντογάν, και μετά την απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ από την κούρσα, λόγω του σκανδάλου με το ροζ βίντεο, οι πιθανότητες, όπως γράφουν, η συσπειρωμένη - αποτελούμενη απο έξι κόμματα - τουρκική αντιπολίτευση να αναλάβει τα ηνία είναι εξαιρετικά πιθανή.

Ορισμένα από τα πιο σημαντικά δίκτυα στον κόσμο εξηγούν γιατί η εκλογή Ερντογάν στην προεδρία δεν είναι πλέον πιθανή, υπογραμμίζοντας ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να συνδεθεί με μια ιστορική αλλαγή στην Τουρκία. 

Η αντιπολίτευση μπορεί να ελπίζει σε μια ήττα Ερντογάν» γράφει το BBC που αναφέρεται σε μια πρωτοφανή - για τα τουρκικά δεδομένα - συμμαχία κατά του Τούρκου προέδρου από την αντιπολίτευση.

Το βρετανικό μέσο δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις δεσμεύσεις του Κιλιτσντάρογλου περί εδραίωσης της ειρήνης και της Δημοκρατίας.

Υπογραμμίζει, δε, και τα αγκάθια που «τρύπησαν» τις φιλοδοξίες του Ερντογάν, δηλαδή τον πληθωρισμό και τον φονικό σεισμό.

«Μοιράζει δώρα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να επανεκλεγεί» γράφει ο βρετανικός Guardian για τη μάχη του Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, ενώ μοιράζει διαρκώς νέες υποσχέσεις γα το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Εστιάζει στην αλλαγή τακτικής του Ερντογάν ο οποίος παρά το γεγονός ότι άρχισε σε πιο ήρεμο τόνο την προεκλογική του εκστρατεία, αποφάσισε να ανεβάσει ρυθμούς όταν έβλεπε τις δημοσκοπήσεις να τον φέρνουν πίσω από τον κύριο αντίπαλό του.

Σημειώνεται, δε, ότι μια πιθανή αλλαγή ηγεσίας θα μεταφραστεί ως αντίδραση σε μια ηγεμονία 20 ετών
πηγη protothema.gr