Ρωσία: Αιφνιδιαστική επίσκεψη Λαβρόφ στην Κένυα, για να βρει «Αφρικανούς φίλους»

Ανώνυμος
0

 



Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συνάντησε σήμερα Κενυάτες βουλευτές στη διάρκεια ξαφνικής επίσκεψης στο Ναϊρόμπι, στην αφρικανική ήπειρο όπου η Μόσχα και το Κίεβο επιδιώκουν να αυξήσουν την επιρροή τους αντίστοιχα.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην Κένυα, οικονομική ατμομηχανή της ανατολικής Αφρικής, ακολουθεί εκείνην του Ουκρανού ομολόγου του Ντμίτρι Κουλέμπα σε διάφορες αφρικανικές χώρες, κυρίως στην Αιθιοπία και τη Ρουάντα, την περασμένη εβδομάδα.

Ο Λαβρόφ δήλωσε στους Κενυάτες βουλευτές, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα συζητήσει κυρίως τη συνεργασία στους τομείς "του εμπορίου, των επενδύσεων και της οικονομίας, ανθρωπιστικά και πολιτιστικά θέματα, θέματα εκπαίδευσης".

Ο Λαβρόφ έχει επισκεφθεί ήδη δύο φορές την Αφρική αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, σε περιοδείες που περιελάμβαναν διάφορες χώρες.

Από την πλευρά του, ο Κουλέμπα κάλεσε την περασμένη εβδομάδα ορισμένες χώρες της ηπείρου να θέσουν τέλος στην "ουδετερότητά" τους σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και είπε επίσης πως θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις του Κιέβου με την ήπειρο που αριθμεί 1,3 δισ. κατοίκους, ανακοινώνοντας κυρίως το άνοιγμα νέων πρεσβειών.

"Μιλάμε με τους Αφρικανούς φίλους μας, προσπαθώντας να τους εξηγήσουμε πως η ουδετερότητα δεν είναι η απάντηση", δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, 24 Μαΐου στην έδρα της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα.

Τον Φεβρουάριο, 22 από τα 54 κράτη μέλη της Αφρικανικής Ένωσης (Α.Ε.) τήρησαν αποχή ή δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία για το πιο πρόσφατο μέχρι τώρα ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία. Δύο -η Ερυθραία και το Μαλί- ψήφισαν κατά. Χώρες όπως η Σενεγάλη και η Νότια Αφρική τήρησαν αποχή.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με αφρικανικές χώρες ανάγονται στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Σοβιετική Ένωση παρουσιαζόταν ως τιμητής του ιμπεριαλισμού.

Μια δεύτερη σύνοδος κορυφής Ρωσίας-Αφρικής προβλέπεται να διεξαχθεί από τις 26 έως τις 29 Ιουλίου στην Αγία Πετρούπολη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)