Ομολόγησε σκάνδαλο υποκλοπών...

0


 Ανοίγει πλέον θέμα ποινικών ευθυνών...

Την ύπαρξη «σκανδάλου» υποκλοπών, το οποίο αποτελεί «σκια» για την κυβέρνηση της ΝΔ παραδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια του debate των πολιτικών αρχηγών, θέτοντας ακόμα και ζήτημα ποινικών ευθυνών. 

Στην ερώτηση για ποιο λόγο παρακολουθούνταν ο αρχηγός ενός πολιτικού κόμματος και αν είναι επικίνδυνος για την εθνική ασφαλεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης «δεν αποτελεί κανένα κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» και...ότι «δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης», προσθέτοντας μάλιστα ότι «οι εξηγήσεις που δόθηκαν για αυτές τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς». 

H παραδοχή αυτή του πρωθυπουργού ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν παρακολουθούνταν «για λόγους εθνικής ασφάλειας» γεννά νέα ερωτηματικά λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές για το ποιοί και για ποιους λόγους τελικά τον παρακολουθούσαν. Δημιουργεί επίσης προβληματισμό για πώς ο πρωθυπουργός που σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου δεν γνωρίζει τους λόγους, εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί εθνικό κίνδυνο. 

«Είχατε πει τότε ότι δεν γνωρίζατε, για μια υπηρεσία πάντως που επιλέξατε να την έχετε στην απόλυτη ευθύνη σας. Θα ήθελα να μας πείτε λίγο πριν τις εκλογές γιατι παρακολουθήθηκε ένας αρχηγός του στρατεύματος, γιατί παρακολουθήθηκε ένας πολιτικός αρχηγός που κάθεται ένα μέτρο μακριά από εσάς, κι αν είναι κίνδυνος για την δημοκρατία. Θα πρέπει να το ξέρουν οι πολίτες γιατί του ζητάει να τον ψηφίσει σε λίγες μέρες, αλλά και ένας εν ενεργεία τότε υπουργός σας» ρώτησε τον πρωθυπουργό η δημιογράφος Ράνια Τζίμα.

«Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για αυτές τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας πως «ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας, και δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης. Επειδή όμως μιλάμε για κράτος δικαίου, επιτρέψτε μου να πω ότι αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνηση μας, δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό, όμως το κράτος δικαίου στη χώρα αξιολογείται συνολικά. Σύμφωνα με τον Economist η δημοκρατία μας έχει κάνει σημαντική πρόοδο τον τελευταίο χρόνο παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών» ισχυρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σε ερώτηση αν ο ίδιος, ως άμεσος πολιτικός προιστάμενος της ΕΥΠ, σκέφτηκε πότε να παραιτηθεί, όπως έπραξε ο κ. Καραμανλής αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία των Τεμπών, απάντησε: 

«Όχι δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ, αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου» είπε, προσθέτοντας πως η υπόθεση αυτή θα διαλευκανθεί από τη δικαιοσύνη. Σημείωσε δε ότι ανέλαβε να διορθώσει μια «σειρά από αστοχίες» τις οποίες χαρακτήρισε «κυρίως ρυθμιστικού χαρακτήρα», αστοχίες που όπως είπε «επέτρεψαν στην ΕΥΠ να παρακολουθήσει ανθρώπους χωρίς τα αυξημένα φίλτρα που η ιδιότητα τους απαιτούσε. Για να μην επαναληφθεί μια παρακολούθηση που είπα εξαρχής δεν θα έπρεπε να γίνει».

Η ΑΥΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)