Ξεπέρασε το 80% η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού...

0


 Πού και πόσοι ψήφισαν...


Ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων εξελίχθηκε η εκλογική διαδικασία για τους Έλληνες του εξωτερικού σε όλο τον πλανήτη. 

Μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου πλην ΗΠΑ - Καναδά όπου δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία η... συμμετοχή ξεπέρασε το 80%.

Σύνολο εγγεγραμμένων: 20970 (δεν περιλαμβάνονται ΗΠΑ - Καναδάς)
Ψήφισαν: 16.827
Απείχαν: 4.143
Ποσοστό συμμετοχής (πλην ΗΠΑ - Καναδά): 80,2%

Η ψήφος των ομογενών στις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου τοπική ώρα (ξημερώματα Ελλάδος) και η διαδικασία της ψηφοφορίας των Αποδήμων στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Όπως ανέφερε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, η διαδικασία ξεκίνησε και έκλεισε απρόσκοπτα, με δεδομένο ότι τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, οι επιμελητές και οι αντιπρόσωποι βρίσκονταν κανονικά στις θέσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.», στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης προσήλθαν οι 359 από τους 506 ψηφοφόρους που είχαν εγγραφεί.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο Πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου επαλήθευσε την εγγραφή των ψηφοφόρων που προσήλθαν από νωρίς, οι οποίοι ήταν στην πλειονότητά τους μετανάστες της νεότερης γενιάς.

Συνολικά στην παρούσα διαδικασία είχαν δικαίωμα συμμετοχής 1680 απόδημοι στις ΗΠΑ, που ψηφίζουν στην Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και σε 8 Γενικά Προξενεία (Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Σικάγο, Ατλάντα, Τάμπα, Χιούστον, Σαν Φρανσίσκο και Λος Άντζελες).

Οι Έλληνες της Ευρώπης

Παράλληλα η διαδικασία ψηφοφορίας των απόδημων Ελλήνων στη Γερμανία, τη χώρα με τα περισσότερα εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδας ολοκληρώθηκε όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για «γερό θεμέλιο ώστε αυτή η διαδικασία, η συμμετοχή στις εκλογές, να γίνει ακόμη πιο ισχυρή στο μέλλον», μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελληνίδα πρέσβυς στο Βερολίνο, Μάρα Μαρινάκη.

Στη Γερμανία λειτούργησαν 17 εκλογικά τμήματα σε 15 πόλεις για 3.326 εκλογείς, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση να εντοπίζεται στο Βερολίνο, όπου οι εγγεγραμμένοι έφθασαν τους 679 και στο Μόναχο, με 627 εγγεγραμμένους. Στο καινούργιο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας, στο «τετράγωνο των διπλωματών», προσήλθαν για να ψηφίσουν 568 εκλογείς, ενώ αντίστοιχη ήταν η εικόνα στα άλλα εκλογικά τμήματα της Γερμανίας, σε Μόναχο, Στουτγάρδη, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Κολωνία, Νυρεμβέργη, Άαχεν, Ανόβερο, Ντόρτμουντ, Βούπερταλ, Δρέσδη, Λουντβιχσχάφεν.

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, η πρέσβυς της Ελλάδας στο Βερολίνο Μάρα Μαρινάκη δήλωσε ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε ομαλά και εξέφρασε την υπερηφάνειά της, «γιατί ήταν ένα τεράστιο στοίχημα για όλους μας, ενώ στη Γερμανία λειτούργησαν τα περισσότερα εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδας. «Ήταν μια διαδικασία καινούργια για όλους», τόνισε η κυρία Μαρινάκη και χαρακτήρισε εντυπωσιακό «τον παλμό, τη μεγάλη διάθεση των ομογενών μας να μετάσχουν στις εκλογές». Ενδεικτικά, στο Βερολίνο και στη Δρέσδη, όπως είπε, το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 80%. «Πιστεύω ότι έχουμε βάλει γερό θεμέλιο ώστε αυτή η συμμετοχή να γίνει ακόμη πιο ισχυρή στο μέλλον, κατέληξε η κυρία Μαρινάκη.

Ιταλία: «Απολύτως ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή διεξήχθησαν οι εκλογές στα τρία εκλογικά τμήματα της Ιταλίας»

Για να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους, στην Ιταλία γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους 373 συμπατριώτες μας. Στήθηκαν τρία εκλογικά τμήματα, στην πρεσβεία μας στην Ρώμη, στην Ελληνική Κοινότητα του Μιλάνου και στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών σπουδών της Βενετίας.

Σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η πρέσβης της χώρας μας στην Ιταλία Ελένη Σουρανή, υπογράμμισε:

«Απολύτως ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή διεξήχθησαν οι εκλογές στα τρία εκλογικά τμήματα της Ιταλίας. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας, οι συμπατριώτες μας ταξίδεψαν από όλη την Ιταλία σε Ρώμη, Μιλάνο και Βενετία για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ενδεικτική της λαχτάρας των συμπολιτών μας να ψηφίσουν είναι το γεγονός ότι είχαμε προσέλευση ακόμη από τη Σικελία και την Απουλία.

Θα ήταν παράλειψη να μην εκφράσω τις ευχαριστίες μας προς τις ιταλικές αρχές για τη συνδρομή τους, ώστε η ημέρα αυτή να είναι μια γιορτή δημοκρατίας για όλους όσοι συμμετείχαμε στην εκλογική διαδικασία».

Γαλλία: Μεγάλη προσέλευση Ελλήνων στα εκλογικά τμήματα του Παρισιού, του Στρασβούργου, της Νίκαιας και της Νάντης

Μία γεύση από εκλογές στην Ελλάδα πήρε χθες η Γαλλία, με τη μεγάλη πλειονότητα των περίπου χιλίων Ελλήνων που φρόντισαν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους να προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα του Παρισιού, του Στρασβούργου, της Νίκαιας και της Νάντης, ενώ τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης καλύπτουν τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές με εκτενείς ανταποκρίσεις, άρθρα και αφιερώματα...

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)