Προσωπικός γιατρός: Ενισχύεται με επιπλέον 7 εκατ. ευρώ για την εγγραφή των πολιτών

Ανώνυμος

 



Την επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ με το ποσό των 6.964.040 ευρώ, ώστε να ενισχυθεί ο προσωπικός γιατρός, αποφάσισε το υπουργείο Υγείας.


Στόχος να εγγραφούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες στον προσωπικό γιατρό ενώ τα κονδύλια αυτά θα κατευθυνθούν και στους φαρμακοποιούς που επίσης μπορούν να εγγράφουν τους πολίτες στον θεσμό. Να σημειωθεί ότι ο «προσωπικός γιατρός» έχει μείνει ουσιαστικά στη μέση αφού από τα 8 εκατ. των δικαιούχων πολιτών, έχουν εγγραφεί συνολικά 4.834.530.

Το σύνολο των Προσωπικών Γιατρών που υπάρχουν στη χώρα σήμερα είναι 3.427. Οι προσωπικοί γιατροί των δημοσίων δομών (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ) είναι 2.243 ενώ οι ιδιώτες είναι 1.184. Αριθμός που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλου του πληθυσμού.

Πάντως ο νέος υπουργός Υγείας που θα προκύψει μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα τον προσωπικό γιατρό.


Άλλωστε χωρίς τον προσωπικό γιατρό δεν μπορεί να προχωρήσει καμία μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας. Και αυτό διότι είναι αυτός που δημιουργεί στον πολίτη τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας μέσω του οποίου θα γίνεται η διακίνηση της πληροφορίας για την κατάσταση της υγείας του ασθενούς σε όλες τις μονάδες υγείας, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα ιατρεία του ιδιωτικού τομέα.

Στόχος εξάλλου είναι όλα τα ψηφιακά συστήματα υγείας να διασυνδέονται μεταξύ τους, ώστε οι πληροφορίες τόσο για την κατάσταση υγείας των ασθενών όσο και για τις υπηρεσίες που παρέχονται να είναι διαθέσιμες προς αξιοποίηση σε έναν ενιαίο ατομικό ψηφιακό φάκελο υγείας.

Ο επόμενος υπουργός Υγείας θα πρέπει όμως να δημιουργήσει νέα κίνητρα για τον ιατρικό κόσμο ώστε να μπορέσει να προσελκύσει περισσότερους γιατρούς που θα υπηρετούν τον θεσμό του προσωπικού γιατρού

Σε ότι αφορά ωστόσο στον προσωπικό γιατρό για παιδιά, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει να βάλει …βαθιά το χέρι στην τσέπη και να ικανοποιήσει όλα τα οικονομικά αιτήματα των Παιδιάτρων, καθώς ο κλάδος έχει διαμηνύσει πως εάν οι αμοιβές δεν είναι αυτές που επιθυμούν, δεν θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

ethnos.gr