Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Στα 550 δισ. ευρώ φέτος οι ψηφιακές δαπάνες στην Ευρώπη

 


Τον ψηφιακό της βηματισμό επιχειρεί να επιταχύνει η Ευρώπη, παρά την οικονομική αβεβαιότητα και τις πληθωριστικές πιέσεις

Τον ψηφιακό της βηματισμό επιχειρεί να επιταχύνει η Ευρώπη, παρά την οικονομική αβεβαιότητα και τις πληθωριστικές πιέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι οι ευρωπαϊκές ψηφιακές δαπάνες το 2023 θα «τρέξουν» με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Ειδικότερα, οι επενδύσεις της Ευρώπης στον ψηφιακό μετασχηματισμό εκτιμάται ότι φέτος θα είναι αυξημένες κατά 15,9% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τα επίπεδα των 550 δισ. δολ.

Σύμφωνα με την International Data Corporation (IDC), που επικαλείται ο ΣΕΠΕ, η Ευρώπη θα παραμείνει σε κατάσταση ψηφιακής εγρήγορσης, καθώς η ανάπτυξη των σχετικών δαπανών θα συνεχίσει να «τρέχει» με διψήφιο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξης του 16,6% τουλάχιστον έως το 2026. Οι πιο δραστήριοι κλάδοι όσον αφορά τις επενδύσεις σε υπηρεσίες, προϊόντα και διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού θα είναι αυτοί της μεταποίησης, των επαγγελματικών υπηρεσιών και των κατασκευών. Από κοινού αυτοί οι κλάδοι θα αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών ευρωπαϊκών ψηφιακών δαπανών το 2023.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, όλες οι χώρες της περιοχής συνεχίζουν να έχουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο επίκεντρο των εθνικών στρατηγικών τους. Ωστόσο, κάποιες επιμέρους αγορές είναι αυτές που θα πρωταγωνιστήσουν τόσο το 2022 όσο και τα επόμενα χρόνια στο ψηφιακό επενδυτικό μπαράζ. Η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία είναι οι χώρες εκείνες που θα οδηγήσουν τον χορό των επενδύσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό τα επόμενα χρόνια.

«Η ανάγκη των επιχειρήσεων για βιωσιμότητα αποτελεί μια βασική στρατηγική προτεραιότητα, που θα ενισχύσει τις ευρωπαϊκές ψηφιακές δαπάνες. Οι τελευταίες γίνονται πλέον ανελαστικές, καθώς εξελίσσονται από μια “πολυτέλεια, που αξίζει κανείς να έχει” σε βασικό μοχλό προσέλκυσης και διατήρησης των πελατών, ενίσχυσης της εμπιστοσύνης και τόνωσης της επιχειρηματικής ανάπτυξης», αναφέρει η IDC σε σχετικό report (Worldwide Digital Transformation Spending Guide). Τις δαπάνες για ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ευρώπη τροφοδοτούν πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης των ευρωπαϊκών εταιρειών να αναπτύξουν μια ισχυρή και αξιόπιστη στρατηγική βιωσιμότητας.

Οι εταιρείες αναγνωρίζουν τα επιχειρηματικά οφέλη μιας στρατηγικής με ψηφιακή προτεραιότητα, με τη βιωσιμότητα να βρίσκεται στο επίκεντρο, ειδικά σε ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της μεταποίησης, των μεταφορών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Συνολικά, οι δαπάνες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ετήσιο ρυθμό 23,8% έως το 2026 στην Ευρώπη, λόγω του αυστηρού ρυθμιστικού περιβάλλοντος, των αυξανόμενων προσδοκιών των ενδιαφερόμενων μερών και των πρωτοβουλιών για μείωση του κόστους λόγω των αυξήσεων των τιμών ενέργειας, που επέφερε ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας.

kathimerini.gr

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny