Αυξάνεται το επίδομα παιδιού από τα 50 στα 70 ευρώ

Ανώνυμος

 


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το μέτρο της αύξησης των επιδομάτων παιδιού - Αυξήσεις και για τα περισσότερα τέκνα - Πότε πληρώνεται η δεύτερη δόση του επιδόματος παιδιού Α21

Οπρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε κατά την ομιλία του στην Ελευσίνα την αύξηση των επιδομάτων τέκνων.

Συγκεκριμένα, αναμορφώνεται το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά δηλαδή από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ για τα δύο παιδιά σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ στα τρία παιδιά στα 170, με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024.

Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής:

Πρέπει να βρούμε λύσεις για το πώς θα βοηθήσουμε τα νέα ζευγάρια οικονομικά, για να κάνουν το επόμενο βήμα και να κάνουν οικογένεια.

Είχαμε στην αγορά των ακινήτων ένα φαινόμενο που ναι μεν αν είσαι ιδιοκτήτης ήταν καλό, αλλά αν ήσουν ενοικιαστής δεν ήταν καλό. Το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» έδωσε κίνητρο σε νέους και νέα ζευγάρια να βρουν σπίτια μέσα στο πλαίσιο των παροχών. Ξέρω ότι υπάρχει μια μικρή δυσχέρεια να βρεθούν σπίτια, αλλά όσο «τρέχει» θα βρεθούν και τελικά θα μπορεί ο πολίτης να πληρώνει δόση δανείου μικρότερη από το ενοίκιο. Παράλληλα θα αποκτήσεις κι ένα περιουσιακό στοιχείο του οποίου η αξία αυξάνεται.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό που στηρίζει τις νέες οικογένειες. Έχουμε ξεχάσει ότι η δική μας κυβέρνηση έδωσε 2.000 για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στην πατρίδα μας.

Έχουμε επίσης ζητήματα όπως η άδεια πατρότητας, η άδεια μητρότητας να υπάρξει εξίσωση μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών εργαζόμενων που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.

 

Ζητήματα που έχουν να κάνουν με παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Θέλουμε να αυξήσουμε κατά 50.000 τις θέσεις που έχουμε. Θέλουμε να έχουμε ολοήμερο σε κάθε ελληνικό Δημοτικό Σχολείο ως τις 17:30, με ποιοτικό χρόνο για το παιδί, την ώρα που η μητέρα και ο πατέρας δουλεύουν. Προγράμματα όπως «οι νταντάδες της γειτονιάς», για να βοηθηθεί μια οικογένεια με μικρό παιδί.

Προγράμματα για παιδικούς σταθμούς σε μεγάλες επιχειρήσεις. 120 επιχειρήσεις θα δημιουργήσουν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης τέτοιους παιδικούς σταθμούς. Όλα αυτά συνθέτουν ένα πλαίσιο στήριξης των νέων οικογενειών. Αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο σήμερα να δημιουργήσεις μια οικογένεια. Ο λόγος που δεν περνούν οι οικογένειες από το πρώτο στο δεύτερο παιδί, είναι η μικρή οικονομική στήριξη.

Για αυτό και αυξάνομαι το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Στον Δημόσιο Τομέα θα κάνουμε παρέμβαση στο επίδομα τέκνων. Σήμερα είναι 50 ευρώ, θα πάει στα 70 ευρώ και στο δεύτερο παιδί θα γίνουν 120 ευρώ και για τρία παιδία θα πάνε στα 170 ευρώ.

Αυτή είναι η αναμόρφωση που θα κάνουμε από 1/1/2024 στα επιδόματα που αφορούν το Δημόσιο και αυτά συνθέτουν ένα πλαίσιο μιας πολιτικής που αναγνωρίζει ότι το να μεγαλώνεις παιδιά σήμερα δεν είναι εύκολο».

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε πληρώνεται η δεύτερη δόση

H πληρωμή του επιδόματος παιδιού Α21 από τον ΟΠΕΚΑ αναμένεται να γίνει στις 31 Μαΐου 2023, την τελευταία εργάσιμη του μήνα. Την ίδια ώρα, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κλείσει η πλατφόρμα που δέχεται τις αιτήσεις για το επίδομα.

Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα θα κλείσει στις 12 Μαΐου 2023, στις 18:00.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), σε ανακοίνωσή του, η καταβολή της 2ης δόσης θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαΐου, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Επίδομα παιδιού: Δείτε τα βήματα για τις αιτήσεις

Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων του επιδόματος παιδιού είναι η εξής:

Βήμα 1 – Υποβολή Ε1 και αίτησης Α21

Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του έτους 2022 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση.

Προκειμένου όμως οι δικαιούχοι να γνωρίζουν το σωστό ποσό του επιδόματός τους για το έτος 2022, αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, συνιστάται η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος-Ε1 τρέχοντος έτους (εισοδήματα 2021).

Η πληρωμή της δόσης του επιδόματος παιδιού που θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής Ε1 τρέχοντος έτους, θα περιλάβει μόνον όσους αιτούντες έχουν υποβάλλει τη φορολογική δήλωση του τρέχοντος έτους.

Βήμα 2 – Είσοδος

Οι δικαιούχοι μπαίνουν στην εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια TaxisNet πατώντας το link που ακολουθεί μετά τις οδηγίες. Με την είσοδό τους στο σύστημα θα τους ζητηθεί να επιβεβαιώσουν τον ΑΜΚΑ και να συναινέσουν στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά τους, του/της συζύγου ή του αντισυμβαλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων τους.

Βήμα 3 – Συναίνεση

Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει οι δικαιούχοι να επιλέξουν την τρέχουσα οικογενειακή τους κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου. Θα πρέπει να διαβάσουν προσεχτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και να πατήσουν [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).

Βήμα 4 – Συμπλήρωση Αίτησης

Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά στοιχεία του δικαιούχου και τη σύνθεση της οικογένειας του. Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από τους ίδιους τους δικαιούχους, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίο είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι για την καταβολή του επιδόματος.

Βήμα 5 – Σύνθεση Οικογένειας

Η αίτηση επιδόματος παιδιού περιλαμβάνει πίνακα με τη σύνθεση της οικογένειας του δικαιούχου. Για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως πχ. στοιχεία φοιτητή.

Πατώντας [Αλλαγή Στοιχείων] θα πρέπει οι δικαιούχοι να κατευθυνθούν στη φόρμα στοιχείων του μέλους για το οποίο θα εισάγουν και θα πρέπει να καταχωρήσουν συμπληρωματικά στοιχεία. Αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετέχει στην αίτηση, τότε θα πρέπει να κάνουν διαγραφή τέκνου. Επιπροσθέτως, αν κάποιο μέλος δεν περιλαμβάνεται στην προ-συμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειας του δικαιούχου, τότε θα πρέπει να πραγματοποιήσουνπροσθήκη τέκνου. Στην ίδια λίστα υπάρχει σχετική ενημέρωση δίπλα στο όνομα του ατόμου που τυχόν χρειάζεται να συναινέσει για το επίδομα. Για την συναίνεση του απαιτείται η σύνδεση στην εφαρμογή με τα δικά του στοιχεία TaxisNet.

Βήμα 6 – Επισημάνσεις & Δικαιολογητικά

Κατά την αποθήκευση ή την υποβολή της αίτησης, η εφαρμογή ενδέχεται να εμφανίσει στο κάτω μέρος της φόρμας επισημάνσεις με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αίτηση. Μπορεί να ζητηθεί από τον δικαιούχο να επισυνάψει δικαιολογητικά που αφορούν τον ίδιο ή κάποιο προστατευόμενο μέλος. Κάποια από τα δικαιολογητικά είναι υποχρεωτικά για την υποβολή της αίτησης επιδόματος παιδιού. Βήμα 7 – Καταχώρηση και Υποβολή. Στο κάτω μέρος της αίτησης οι δικαιούχοι μπορούν να πατήσουν [Αποθήκευση] ή [Υποβολή].

Με την αποθήκευση, η αίτηση καταχωρείται προσωρινά στο σύστημα και μπορούν να επανέλθουν αργότερα μία ή περισσότερες φορές για να συμπληρώσουν επιπλέον στοιχεία των μελών ή και να επισυνάψουν δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτηθούν.

Μετά την υποβολή της οριστική υποβολή της αίτησης δεν θα είναι δυνατή η τροποποίηση της. Ο έλεγχος των επισυναπτόμενων δικαιολογητικών γίνεται από τον ΟΠΕΚΑ μόνο μετά την οριστική υποβολή της αίτησης.

Επισημαίνεται ότι η μη οριστικοποιημένη αίτηση δεν θεωρείται υποβληθείσα. Ακύρωση Αίτησης. Αν μετά την υποβολή της αίτησης, οι δικαιούχοι διαπιστώσουν πως υπάρχει λάθος, τότε μπορούν να την ακυρώσουν πατώντας [Οι Αιτήσεις Μου] / [Προβολή] / [Ακύρωση Αίτησης] και κατόπιν να εκκινήσουν νέα αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (Α21) επιδόματος παιδιού.

Τι ισχύει μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

Μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022.

Σημειώνεται ότι, στο εξής, μεταξύ των προϋποθέσεων που θα ελέγχονται για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού, είναι η φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση – από το προνήπιο έως και το Γυμνάσιο – και η επάρκεια φοίτησης.

Στην αίτηση Α21 πρέπει να καταχωρηθούν απαραιτήτως τα σχετικά πεδία, όπως τα στοιχεία της σχολικής μονάδας, η τάξη και ο αριθμός μητρώου του τέκνου που βρίσκεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Εάν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/τριας, η αίτηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά.

Εάν δεν διασταυρωθούν, εμφανίζεται σχετική επισήμανση στην αίτηση, και ο αιτών καλείται να επισυνάψει στην ηλεκτρονική αίτηση Α21 το απαραίτητο δικαιολογητικό.

Επίδομα παιδιού Α21: Αναλυτικά τα ποσά


Στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ δημοσιεύθηκαν πρόσφατα ορισμένα παραδείγματα για τον τρόπο που θα καταβληθεί το επίδομα του παιδιού στους δικαιούχους.

Αναλυτικά:

Παραδείγματα

  • Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 28.000€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 28.000€ / 2= 14.000€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Γ εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 56€ επίδομα το μήνα.
  • Οικογένεια με 2 γονείς και 1 παιδί, με ετήσιο εισόδημα 26.000€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 = 1,75. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 26.000€ / 1,75= 14.857€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Γ εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 28€ επίδομα το μήνα.
  • Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 18.800€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 18.800€ / 2= 9.400€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Β εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 84€ επίδομα το μήνα.
  • Οικογένεια με 2 γονείς και 3 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 13.000€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 +1/4 = 2,25. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 13.000€ / 2,25 = 5.777€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 280€ το μήνα.
  • Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 12.000€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 12.000€ / 2= 6.000€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 140€ το μήνα.
  • Οικογένεια με 2 γονείς και 4 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 14.500€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 + 1/4 + 1/4 = 2,5. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 14.500€ / 2,5 = 5.800€. Η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 420€ το μήνα.
  • Οικογένεια με 2 γονείς και 4 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 24.500€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 + 1/4 + 1/4 = 2,5. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 24.500€ / 2,5 = 9.800€. Η οικογένεια εντάσσεται στην Β εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 252€ το μήνα.
  • Οικογένεια με 2 γονείς και 5 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 27.000€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 + 1/4 + 1/4 +1/4 = 2,75. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 27.000€ / 2,75 = 9.818€. Η οικογένεια εντάσσεται στην Β εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 336 € το μήνα.

Μονογονεϊκές οικογένειες

Παραδείγματα

  • Μονογονεικές οικογένειες με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 12.000€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 12.000€ / 2= 6.000€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 280€ το μήνα.
  • Μονογονεικές οικογένειες με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα 9.000€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 = 1,5. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 9.000€ / 1,5= 6.000€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 70€ το μήνα.
  • Μονογονεικές οικογένειες με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 10.500€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 + 1/4 = 1,75. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 10.500€ / 1,75= 6.000€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 140€ το μήνα.

  • πηγή neolaia.gr