Θρίαμβος Μητσοτάκη με 40,79%...


 ...πατατράκ Τσίπρα με μόλις 20,06%...


Θρίαμβο κατέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος οδήγησε τη Νέα Δημοκρατία στην μεγαλύτερη διαφορά σε εκλογικό αποτέλεσμα από το 1974 μέχρι σήμερα, στις εθνικές εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με... διαφορά 20% καταφέρνοντας όχι μόνο να μην καταγράψει φθορά από την τετραετία της διακυβέρνησής της αλλά να σημειώσει και άνοδο σχεδόν μίας ποσοστιαίας μονάδας από τις εκλογές του 2019.

Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστησαν βαριά πολιτική ήττα, η οποία είναι πολύ πιθανόν να επιφέρει εσωκομματικές εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ήδη στις πρώτες του δηλώσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ραγδαίες αλλαγές ενόψει και των δεύτερων εκλογών, χωρίς, πάντως να είναι σαφές αν ο ίδιος προτίθεται να παραιτηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος θα συνεδριάσει την Δευτέρα προκειμένου να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα αλλά και να δρομολογηθούν οι όποιες εξελίξεις.

Το εκλογικό αποτέλεσμα, πάντως, αποτελεί προσωπική αποδοκιμασία του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του τρόπου με τον οποίο επέλεξε να αντιπολιτευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ καθ΄όλη τη διάρκεια της τετραετίας. Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι το γεγονός ότι και στις τρεις περιφέρειες που ο Αλέξης Τσίπρας κατήλθε ως υποψήφιος ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έμεινε στη δεύτερη θέση αλλά κατέγραψε και σημαντική μείωση ποσοστών.  

Ειδικότερα, στην περιφέρεια Δωδεκανήσων ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 15,0% ενώ το 2019 είχε πάρει 29,7% (-14%), με την ΝΔ να παίρνει 50,1% σε σχέση 41,3% που είχε πάρει το 2019. Στην περιφέρεια Σερρών ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επίσης μεγάλη πτώση σε σχέση με το 2019 καθώς συγκέντρωσε 14,7% σε σχέση με το 23,3% που είχε στις προηγούμενες εκλογές. Στην περιφέρεια Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 18,15% έναντι 29,72% που είχε το 2019.