Η Δανία αυξάνει κατά 2,5 δισ. δολ. τη βοήθειά της προς την Ουκρανία

newstik
0
Η σχετική ανακοίνωση έγινε ενόψει των επισκέψεων που πραγματοποιεί αυτήν την εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε Σουηδία, Νορβηγία και Φινλανδία.


Η Δανία σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες της για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία κατά 17,9 δισεκατομμύρια κορώνες (2,59 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά τη διάρκεια της φετινής και της επόμενης χρονιάς, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας, Μέτε Φρεντέρικσεν, λαμβάνοντας τις ευχαριστίες του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Δανία, με πληθυσμό μικρότερο των 6 εκατομμυρίων κατοίκων, σύστησε τον Μάρτιο ένα ταμείο ύψους 1 δισ. δολ. για στρατιωτική, μη στρατιωτική και επιχειρηματική βοήθεια προς την Ουκρανία το 2023.

Η Φρεντέρικσεν, η οποία θεωρείται πιθανή υποψήφια και για τη θέση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ στη θέση του Γενς Στόλτενμπεργκ που οδεύει προς την έξοδο, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της Δανίας σχεδιάζει να προσθέσει σε αυτό το ταμείο επιπλέον 7,5 δισεκατομμύρια κορώνες (περίπου 1 δισ. δολ.) φέτος και 10,4 δισεκατομμύρια (περίπου 1,5 δισ. δολ.) την επόμενη χρονιά.

«Αυτή η μεγάλη συνεισφορά θα ενισχύσει περαιτέρω τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτηση στο Twitter.

Η ανακοίνωση από την πλευρά της Δανίας έγινε ενόψει των επισκέψεων που πραγματοποιεί αυτήν την εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε ΣουηδίαΝορβηγία και Φινλανδία.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναμένεται να αποχωρήσει από τη θέση του τον Σεπτέμβριο.

Η Φινλανδία εντάχθηκε πρόσφατα στο ΝΑΤΟ λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και η Σουηδία ευελπιστεί να γίνει μέλος της Συμμαχίας έως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)