Φαραωνικές οι οφειλές Μητσοτάκη: Αύξηση κατά 256% σε δάνεια και χρέη!


 Tο επίπεδο της οικονομικής κατάστασης των πολιτικών αρχηγών (και βουλευτών), αλλά και τις σημαντικότερες μεταβολές που παρατηρούνται στα ψηφιοποιημένα πόθεν έσχες τους μέσα από το εργαλείο του Vouliwatch, παρουσιάζεται σε σχετική έρευνα που αναδεικνύει τις δηλώσεις των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πόσο μεταβλήθηκαν οι δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» των πολιτικών; Πως εξελίσσεται η περιουσιακή κατάσταση των Βουλευτών/τριών ανά τα χρόνια; Ερωτήματα που οι απαντήσεις τους κρύβουν αρκετές «βόμβες» και ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις.

Μεγάλος πρωταγωνιστής αυτής της έρευνας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι και ο μόνος από τους πολιτικούς αρχηγούς, που είδε τη μεταβολή στην αξία των δανείων και των οφειλών του να εκτοξεύεται στο δυσθεώρητο 256%!

Ένα φαραωνικό πραγματικά ποσοστό, αντάξιο βέβαια ενός Μωυσή.

  • Ας ξεκινήσουμε όμως με το σκεπτικό της έρευνας:

Στην παρούσα έρευνα γίνεται μία παρουσίαση των top-5 των βουλευτών/τριών, ανεξαρτήτως έτους χρήσης των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, στις εξής κατηγορίες: Eισοδήματα, Kαταθέσεις, Δάνεια & Οφειλές και Ακίνητα.

Τα στοιχεία παρουσιάζονται με κριτήριο την υψηλότερη αύξηση που παρατηρείται επί τοις εκατό για τις εξεταζόμενες κατηγορίες. Δίνονται, ωστόσο, στοιχεία και σε απόλυτους αριθμούς ώστε να υπάρχει η ακριβέστερη αποτύπωση της εκάστοτε κατηγορίας που εξετάζεται.

Στα στοιχεία που έγινε επεξεργασία συνυπολογίζονται και τα στοιχεία των συζύγων των βουλευτών/τριών, εφόσον διαθέτουν και έχει ληφθεί υπόψη η πρώτη δήλωση περιουσιακής κατάστασης και η τελευταία για τον καθένα, ώστε να μπορούν να υπολογιστούν οι μεταβολές που έγιναν.

Το Vouliwatch είναι η πρώτη και μοναδική πρωτοβουλία που «ψηφιοποίησε» τα πόθεν έσχες των Βουλευτών/-ριών μας καθώς και ότι, πλέον, με το ΝΕΟ εργαλείο μπορείτε να δείτε και να συγκρίνετε όλες τις Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης των εκλεγμένων μας αντιπροσώπων από το 2012 έως και το 2020, αποκλειστικά στην πλατφόρμα.

Οι αριθμοί

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια και τις οφειλές, όπως διαπιστώνει το vouliwatch, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, έχουν μηδενικές, ενώ μείωση παρουσιάζουν ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Μοναδική αύξηση, όπως προαναφέραμε,  παρουσιάζει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ύψους 246,21%.

Μπορεί τα δάνεια και οι οφειλές να αυξήθηκαν για τον κ.Μητσοτάκη, αλλά το ίδιο όμως έκαναν και τα ακίνητα, καθώς από 20 τα έκανε 40.

Με βάση την έρευνα, ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν παρουσιάζει καμία αλλαγή, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από ένα ακίνητο έχει πλέον δύο, ο Δημήτρης Κουτσούμπας από 3 έχει 4, ο Γιάνης Βαρουφάκης από 9 ακίνητα έχει πλέον 11 και ο Νίκος Ανδρουλάκης από 18 έχει 19 ακίνητα.

Ο Πρωθυπουργός φιγουράρει στην κορυφή και του πίνακα με την αύξηση της αξίας των καταθέσεων, έχοντας μια μεταβολή 4.035,61% και τον ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 1,871, 06%.

Την ίδια στιγμή, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους έχει σημαντική μείωση της τάξης του 41.42%.