"Ντροπή η ΝΔ των 10 δισ. σε απευθείας αναθέσεις να λέει πού θα βρούμε τα λεφτά"...

 
 Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το οποίο όπως είπε είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και απαντά στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη ερώτηση που δέχτηκε στο debate.


Ο Αλέξης Τσίπρας είπε... ότι η ΝΔ αυξάνει διαρκώς το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημείωσε ότι η προοδευτική κυβέρνηση θα έχει σημαντικά έσοδα από την φορολόγηση των υπερκερδών. «Η κοστολόγηση που έκανε η ΝΔ στην αρχή ήταν 25 δισ., μετά 45, μετά 80, μέχρι τις εκλογές θα το φτάσει 180 δισ.» ανέφερε χαρακτηριστικά. Είπε παράλληλα ότι πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης που προϋπολογίζεις -όπως την ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν να πάρουν αύξηση 14 χρόνια ή να δώσουμε την 13η σύνταξη που θεσπίσαμε και κατήργησε ο Μητσοτάκης- υπάρχουν και έσοδα.

Όπως τόνισε, 15 μεγάλες εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο έχουν ρεκόρ κερδοφορίας 20ετίας με πάνω από 1 δισ. η κάθε μία το 2022. «Το πρόγραμμά μας θα έχει όφελος για τη μεγάλη πλειοψηφία να πάρει ανάσα. Θα κοστίσει στα funds που θέλουν να πάρουν τα σπίτια των ανθρώπων».

Απαντώντας σε νέα ερώτηση του δημοσιογράφου Αντώνη Σρόιτερ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση. Ήρθε η ώρα να πούμε κάποιές αλήθειες στον ελληνικό λαό. Είναι ντροπή αυτοί που έδωσαν 10 δις., σε απευθείας αναθέσεις και σε κλειστούς διαγωνισμούς, να μας λένε πού θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και στις συντάξεις των συνταξιούχων. Αυτοί που έχουν δώσει πάνω από 10 δις. τον τελευταίο 1,5 χρόνο σε επιδοτήσεις για να κρατάνε ψηλά τις τιμές στις ενεργειακές εταιρείες, μας λένε πού θα βρείτε τα λεφτά για να δώσετε στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό 2.000 ευρώ. Αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις μεγάλες τομές, σε τέσσερα χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη».


Δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε εξοπλιστικά

Στην ενότητα εξωτερική πολιτική και άμυνα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ  δεν δίνει λευκή επιταγή για εξοπλιστικά προγράμματα που δεν έχουν την υπογραφή των γενικών επιτελείων. «Ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που αναβάθμισε τα F-16 και ψηφίσαμε τα περισσότερα προγράμματα άμυνας. Δεν υπερψηφίσαμε όταν θεωρήσαμε ότι υπάρχει θέμα υπερκοστολόγησης. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας αλλά θα διεκδικήσουμε γιατί είναι - αδιανόητο να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, όταν έχουμε ένα πρόγραμμα σχεδόν 15 δισεκατομμυρίων ευρώ - τη δυνατότητα να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία».

«Η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι αυτονόητο. Εμείς ήμασταν κυβέρνηση και δεν γκρεμίσαμε τον φράχτη. Όμως δεν θα κοροϊδέψουμε τους πολίτες. Το μεταναστευτικό – προσφυγικό δεν θα λυθεί με φράκτες αλλά με ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου ώστε η Ευρώπη να παίρνει μέρος του βάρους της πρώτης χώρας υποδοχής. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο όπως ο Τραμπ».