Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Πώς γίνεται η ανακύκλωση του παλιού - Προθεσμία 100 ημερών

Ανώνυμος
0

 



Σε λειτουργία βρίσκεται πλέον η ηλεκτρονική πλατφόρμα «allazothermosifona.gov.gr» (κλικ εδώ) και τα νοικοκυριά που πληρούν κριτήρια έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν επιδότηση για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους, σύγχρονης τεχνολογίας ηλιακούς θερμοσίφωνες

Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ» οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν «Αίτηση Χρηματοδότησης», μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αναφέρονται στον οδηγό του προγράμματος και σε περίπτωση έγκρισης, ο δικαιούχος προχωράει στην έκδοση των επιταγών, τις οποίες θα λάβει και μέσω SMS.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, να έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Ενώ επισημένεται πως:

  • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
  • Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά, που έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

Διευκρινίζεται πως η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, όπως είναι, το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, αλλά και αν πρόκειται για οικογένειες με μέλη ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη.

  • Δείτε εδώ αναλυτικά τον οδηγό του προγράμματος:
Ανακυκλώνω - Αλλάζω θερμοσίφωνα

Προκειμένου να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται.

Οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει:

  • Να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρσή τους, το οποίο θα επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο.
  • Πριν την αντικατάστασή τους, να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.
  • Να είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων.

Πώς γίνεται η ανακύκλωση

Κάθε ωφελούμενος που αγοράζει νέο Ηλιακό Θερμοσίφωνα με επιδότηση, υποχρεούται να παραδώσει τον παλαιό Θερμοσίφωνα στον προμηθευτή προς ανακύκλωση. Η παράδοση γίνεται πάντοτε στον έμπορο λιανικής από τον οποίο θα γίνει ή έχει ήδη πραγματοποιηθεί η αγορά του νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα.

Ο ωφελούμενος παραδίδει τον παλαιό Θερμοσίφωνα προς ανακύκλωση:

  • σε συνεργείο ή σε συνεργάτη του εμπόρου λιανικής, που την παραλαμβάνει από την οικία του. Η παραλαβή μπορεί να γίνει κατά τη στιγμή της παράδοσης του νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα ή σε χωριστή επίσκεψη,
  • εναλλακτικά, κατευθείαν σε εγκατάσταση (κατάστημα, αποθήκη) του εμπόρου λιανικής, όταν η μεταφορά προς το χώρο αυτό γίνεται με ευθύνη του ωφελούμενου.

Η επιλογή της χρονικής στιγμής και του σημείου παράδοσης-παραλαβής της προς ανακύκλωση παλαιού Θερμοσίφωνα εξαρτάται από τη συμφωνία που θα κάνουν τα δύο μέρη και δεν αφορά το Πρόγραμμα. Τα κόστη μεταφοράς, τοποθέτησης, συλλογής κλπ. δεν είναι επιλέξιμα προς επιχορήγηση.

Προθεσμία 100 ημερών

Αγορές με χρήση επιταγών του Προγράμματος μπορεί να γίνονται από τους ωφελούμενους μέχρι και εκατό (100) ημέρες από την έγκριση της αίτησής του, ήτοι από:

• την ημερομηνία έκδοσης της (αρχικής) Απόφασης επικύρωσης των αποτελεσμάτων
οριστικής κατάταξης του Φορέα Υλοποίησης και Ελέγχου ή
• την εκάστοτε ημερομηνία αναβάθμισης των σχετικών αιτήσεων από επιλαχούσες σε
εγκεκριμένες από το Φορέα Πιστοποίησης και Πληρωμής.

Ειδικά στις περιπτώσεις επιταγών, οι οποίες κατά την παρέλευση του παραπάνω οροσήμου των εκατό (100) ημερών βρίσκονται σε κατάσταση δέσμευσης από προμηθευτή, η προθεσμία αγορών παρατείνεται κατά ακόμα σαράντα πέντε (45) ημερών, για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συναλλαγής και αντίστοιχα για την εξαργύρωση των επιταγών από τον προμηθευτή που έχει δεσμεύσει την επιταγή.

πηγή cnn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)