Κατρούγκαλος: Έστειλε η κυβέρνηση της Ν.Δ. το Predator στο Σουδάν;...


 Συμπληρώνοντας το δεύτερο 24ωρο αιματηρών μαχών στη χώρα της Αφρικής, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ρωτά αν «έστειλε η κυβέρνηση της Ν.Δ. το Predator στο Σουδάν;» και αν «ενέπλεξε, έστω έμμεσα, την Ελλάδα στον εμφύλιο στη χώρα;»...

Η ανάρτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών στο Twitter παραπέμπει σε δημοσίευμα της Καθημερινής που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «πέρα από τη Μαδαγασκάρη (όπου την αποστολή του παράνομου λογισμικού επιβεβαίωσε το ΥΠΕΞ επισήμως στους New York Times), την ίδια περίοδο (Νοέμβριος 2021) άδεια παραχωρήθηκε και για την εξαγωγή σε δύο ακόμα χώρες, η μία στην ανατολική Αφρική».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επικαλείται επίσης δημοσίευμα της ισραηλινής Χάρετζ που έγραφε ότι το Predator «στα χέρια του RSF θα γείρει την ισορροπία δυνάμεων υπέρ μιας αδίστακτης πρώην πολιτοφυλακής, φέρνοντας το Σουδάν ένα βήμα πιο κοντά σε μια ανοιχτή αντιπαράθεση με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θέτει ένα ακόμα ερώτημα: «Γι' αυτό το λόγο αρνείται η κυβέρνηση, παρά το αίτημα μας στη Βουλή, να δημοσιοποιήσει το πόρισμα της σχετικής ΕΔΕ;».

Σημειώνει καταληκτικά ότι «όπως και αν έχει, είναι απαράδεκτο η χώρα να έχει γίνει επιχειρηματικό εφαλτήριο για την εξαγωγή τόσο επικίνδυνης τεχνολογίας και ο κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να μην διερευνά το σκάνδαλο».