Politico: Οι κομβικές εκλογές...

 
...για την ασφάλεια στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή...

Τεράστιας ιστορικής σημασίας για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι οι εκλογές της 14ης Μαΐου, σύμφωνα με το Politico, καθώς συμπίπτουν και με τα 100 χρόνια από την ίδρυση του κοσμικού κράτους και της δημοκρατίας του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ...

Οπως σχολιάζει σε σημερινό άρθρο του το διεθνές μέσο, εάν ο Ερντογάν βγει νικητής στις επερχόμενες εκλογές, "θα έχει τη δυνατότητα να βάλει ακόμη περισσότερο τη σφραγίδα του στην τροχιά της γεωστρατηγικής σημασίας χώρας των 85 εκατομμυρίων ανθρώπων".

"Η ψηφοφορία της 14ης Μαΐου αναμένεται να είναι η πιο έντονη κούρσα στην 20ετή διακυβέρνηση του Ερντογάν - καθώς η χώρα παλεύει με χρόνια οικονομικής κακοδιαχείρισης, αλλά και τις συνέπειες ενός καταστροφικού σεισμού", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει πολιτικό αντίπαλο τον Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, τον "Τούρκο Γκάντι" όπως είναι το παρατσούκλι του, και ο οποίος, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, έχει προβάδισμα. Ωστόσο, ο Ερντογάν "είναι ένας σκληραγωγημένος μαχητής των εκλογών, ο οποίος έχει την πλήρη ισχύ του κράτους και των θεσμών του" όπως γράφει το Politico ενώ προσθέτει πως "η Δύση φοβάται ότι, σε περίπτωση νίκης, ο Ερντογάν θα πιέσει προς ένα ολοένα και πιο θρησκευτικά συντηρητικό μοντέλο, με τις μεγαλύτερες πολιτικές εξουσίες να επικεντρώνονται γύρω από εκείνον".

Κρίσιμες εκλογές για την ασφάλεια στην Ευρώπη

Είναι δεδομένο πως αυτός που θα εκλεγεί, θα καθορίσει και τον ρόλο της Τουρκίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, τη σχέση της χώρας με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία, τη μεταναστευτική πολιτική, τον ρόλο της Άγκυρας στον πόλεμο στην Ουκρανία και το πώς χειρίζεται τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

"Η αντιπολίτευση της Τουρκίας είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να ξεπαγώσει τις ενταξιακές συνομιλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες βρίσκοντα σε αδιέξοδο από το 2018 λόγω της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης της χώρας, εισάγοντας φιλελευθεροποιητικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά το κράτος δικαίου, τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης και την αποπολιτικοποίηση του δικαστικού συστήματος" αναφέρει το δημοσίευμα του Politico.

"Ακόμη και υπό μια νέα κυβέρνηση, το έργο της επανέναρξης των συνομιλιών για την ένταξη στην ΕΕ είναι δύσκολο καθώς το αντιδυτικό αίσθημα στην Τουρκία είναι πολύ ισχυρό σε όλο το πολιτικό φάσμα", υποστήριξε ο Βολφάνγκο Πικόλι, συνιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης κινδύνου Teneo στο Politico.

Σχετικά με το ΝΑΤΟ, μετά τη Φιλανδία, η αντιπολίτευση δεσμεύεται να τερματίσει το τουρκικό βέτο για την ένταξη και της Σουηδίας άμεσα, ακόμα και στην ετήσια συγκέντρωση της συμμαχίας στις 11 Ιουλίου.

Ελλάδα και Ανατολική Μεσόγειος

Με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να βρίσκονται σε μια νέα φάση, μετά και την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τουρκία, ο Ουνάλ Τσεβικόζ, επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε πως "και οι δύο χώρες θα έχουν εκλογές και έτσι, αυτό θα ανοίξει έναν νέο ορίζοντα μπροστά και στις δύο χώρες".

"Η προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στα διμερή τους προβλήματα [στο Αιγαίο], θα διευκολύνει τον συντονισμό για την αντιμετώπιση των άλλων προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο, όπως διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα και την εξερεύνηση ενέργειας", ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Τσεβικόζ δήλωσε ότι είναι σημαντικό η Αθήνα και η Άγκυρα να μην παρέμβουν στην εσωτερική πολιτική της Κύπρου και "θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους δύο λαούς του νησιού να δουν τα προβλήματά τους διμερώς".

Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και ο EastMed είναι θεμελιώδεις για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και δεν θα αλλάξουν πολλά με μια άλλη κυβέρνηση. Η διαφορά θα είναι περισσότερο ύφους.