Συναγερμός στην Ε.Ε. για τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης – Η OLAF ερευνά τυχόν απάτη

 
Συναγερμός έχει σημάνει στην Ε.Ε. για τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης με την OLAF (Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης) να ερευνά τυχόν απάτη με τα χρήματα σε χώρες της Ευρωζώνης, για την ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορωνοϊού. 

Όπως αναφέρει το «Politico», η Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), η οποία συμφωνήθηκε στο αποκορύφωμα της πανδημίας της COVID-19, είναι ένα ταμείο ύψους 724 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από το κοινό χρέος της Ε.Ε., το οποίο εκταμιεύει κεφάλαια μέσω επιχορηγήσεων και δανείων σε χώρες-μέλη του μπλοκ, με αντάλλαγμα επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

Μέχρι στιγμής, 150 δισ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί στο πλαίσιο της διευκόλυνσης, με την Ιταλία και την Ισπανία να είναι οι μεγαλύτεροι αποδέκτες, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ένα τέταρτο του συνολικού ποσού μέχρι σήμερα.

«Η OLAF εξετάζει τη χρήση των κονδυλίων [RRF] στα κράτη-μέλη. Επί του παρόντος, βρίσκονται σε εξέλιξη ορισμένες έρευνες σχετικά με ισχυρισμούς για παρατυπίες με κεφάλαια [RRF] που αφορούν σε διάφορα κράτη μέλη», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της OLAF στο «Politico» και στο βελγικό εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό «Knack».

Ωστόσο, ο εν λόγω εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει σε περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με το πόσες και ποιες χώρες εμπλέκονται ή πόσα χρήματα δυνητικά κινδυνεύουν.

Η εντολή της OLAF είναι να διερευνά απάτες και διαφθορά που αφορούν κονδύλια της Ε.Ε. Εάν η OLAF έχει λόγους να πιστεύει ότι έχει συντελεστεί εγκληματική συμπεριφορά, διαβιβάζει τις υποθέσεις στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO).

Στο τέλος του περασμένου έτους, η EPPO είχε 15 ενεργές έρευνες σε εξέλιξη σχετικά με απάτη δαπανών που αφορούσε σε κονδύλια του RRF, εκ των οποίων οι εννέα αφορούσαν στην Ιταλία, τρεις στη Ρουμανία, δύο στην Πορτογαλία και μία στην Κροατία. Ένας εκπρόσωπος, μάλιστα, δήλωσε ότι μία από αυτές τις υποθέσεις προερχόταν από την OLAF.