Οι εκρήξεις στους Nord Stream ίσως συνδέονται με «κρατικά χρηματοδοτούμενη ομάδα»...

0


 Το «προφανές και κύριο σενάριο» για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream είναι πως μια κρατικά χρηματοδοτούμενη ομάδα βρίσκεται πίσω από τα σαμποτάζ, δήλωσε ο Σουηδός εισαγγελέας που ερευνά την υπόθεση. 

Ωστόσο, όπως... πρόσθεσε ο εισαγγελέας Ματς Λούνγκβιστ, το σενάριο μια ανεξάρτητη ομάδα να βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις εξακολουθεί να είναι «θεωρητικά πιθανό». Παράλληλα, ανέφερε ότι το είδος των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν στις εκρήξεις αποκλείει έναν μεγάλο αριθμό δραστών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, ο εισαγγελέας εκτίμησε πως θα είναι πιθανόν δύσκολο να προσδιοριστεί ποιος ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία στη Βαλτική θάλασσα πέρυσι.

«Η ελπίδα μας είναι να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε ποιος διέπραξε αυτό το αδίκημα, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι πιθανόν ότι αυτό θα είναι δύσκολο δεδομένων των συνθηκών», ανέφερε ο εισαγγελέας Ματς Λούνγκβιστ. «Εργαζόμαστε συνεχώς, κινούμε γη και ουρανό και δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκρήξεις της 26ης Σεπτεμβρίου στους αγωγούς σημειώθηκαν στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας. Η έκρηξη στη σουηδική ΑΟΖ σημειώθηκε σε βάθος 80 μέτρων και ο εισαγγελέας είπε πως η έρευνα γι' αυτήν είναι περίπλοκη.

Οι θεωρίες για το σαμποτάζ στους Nord Stream

Αν και μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει κανένα συμπέρασμα για το ποιος ανατίναξε τους αγωγούς και πώς, έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς ορισμένες θεωρίες.

Η Γερμανία επιβεβαίωσε πως οι ερευνητές της πραγματοποίησαν έφοδο σε σκάφος τον Ιανουάριο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να ανατιναχθούν οι αγωγοί. Γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως το σκάφος μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί από ουκρανική ή φιλοουκρανική ομάδα.

«Υπάρχει ένα πλήθος πληροφοριών και αναφορών για το σαμποτάζ εναντίον των αγωγών αερίου. Το συμβάν έχει μετατραπεί προφανώς σε αρένα για διάφορες προσπάθειες επηρεασμού», ανέφερε ο Λούνγκβιστ στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Αυτές οι εκτιμήσεις δεν έχουν αντίκτυπο στην εν εξελίξει έρευνα, η οποία βασίζεται σε γεγονότα και πληροφορίες που έχουν προκύψει από αναλύσεις, έρευνες στη σκηνή του εγκλήματος και τη συνεργασία με τις αρχές στη Σουηδία και άλλες χώρες», είπε ο Σουηδός εισαγγελέας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)