Πολωνία: Αγοράζει πυραύλους εδάφους-αέρος από την MBDA έναντι 2,4 δισ. δολ.


H  βρετανική θυγατρική της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας MBDA θα προμηθεύσει την Πολωνία με πυραύλους εδάφους-αέρος , σε μια συμφωνία συνολικού ύψους περίπου 1,9 δισεκ. λιρών (2,4 δισεκ. δολάρια), ανακοίνωσαν σήμερα η βρετανική κυβέρνηση και η πολωνική κρατική υπηρεσία, αρμόδια για εξοπλιστικά προγράμματα (AU).


«Είμαι ευτυχής ότι οι βαθείς και ιστορικοί δεσμοί στον τομέα της Άμυνας, μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας, κάνουν ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός με την υπογραφή της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα βρετανικής συμφωνίας εξαγωγής εξοπλισμού αμυντικών όπλων με την Πολωνία», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας σε ανακοίνωσή του.


Η πολωνική κρατική υπηρεσία AU διευκρίνισε ότι «η MBDA UK θα προμηθεύσει την Πολωνία με 44 εκτοξευτήρες iLauncher και μερικές εκατοντάδες πυραύλους εδάφους-αέρος CAMM και σχετικό εξοπλισμό», που συνιστά, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της MBDA, «το μεγαλύτερο πρόγραμμα απόκτησης (εξοπλισμού) αντιαεροπορικής άμυνας μικρού βεληνεκούς στην Ευρώπη εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ».


Σύμφωνα με την AU, «το ύψος της παραγγελίας ανέρχεται σε περίπου 1,9 δισεκ. λίρες. Οι παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού θα γίνουν στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2025 και 2029».


Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι η σύμβαση θα δημιουργήσει περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας στην MBDA UK.


Οι εκτοξευτήρες και οι πύραυλοι θα τροφοδοτήσουν 22 συστοιχίες του πολωνικού προγράμματος αντιαεροπορικής άμυνας Pilica+. Το οπλικό σύστημα αυτό μπορεί να αντιμετωπίσει στόχους από αέρος και από πυραύλους σε απόσταση έως και 25 χιλιομέτρων, τόνισε το Λονδίνο.


Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαρακτήρισε τη συμφωνία μια «σημαντική ώθηση στην ευρωατλαντική ασφάλεια», σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι η Πολωνία χρησιμοποιεί ήδη το CAMM της MBDA.


«Αυτό έχει ήδη αναπτυχθεί στην Πολωνία με τον βρετανικό στρατό για να προστατεύσει τον εναέριο χώρο του μετά τη βάρβαρη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία πέρυσι», ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.


Από την πλευρά του, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάζακ τόνισε με ανάρτηση στο twitter ότι η συμφωνία «θα ενισχύσει την ικανότητα αντιαεροπορικής άμυνας της Πολωνίας».


Η MBDA ανήκει στη γαλλική Airbus και στη βρετανική BAE Systems, αμφότερες έχουν μερίδιο 37,5%, και στον ιταλικό αμυντικό και αεροδιαστημικό όμιλο Leonardo που κατέχει το υπόλοιπο 25%.


Πέρυσι, Λονδίνο, Βαρσοβία και Κίεβο συμφώνησαν να αναπτύξουν μια τριμερή συνεργασία ενισχύοντας τις αμυντικές τους ικανότητες και την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.


Σύμφωνα με έκθεση του ΝΑΤΟ, η Πολωνία, άλλοτε κράτος-μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας, επένδυσε πάνω από το 2,4% του ΑΕΠ της στην άμυνα πέρυσι, γεγονός που τοποθετεί την Πολωνία στην τρίτη θέση αμυντικών δαπανών μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ ακριβώς πίσω από την Ελλάδα (3,76% του ΑΕΠ) και τις ΗΠΑ (3,47%).


Φέτος, οι στρατιωτικές δαπάνες της Πολωνίας αναμένεται να φτάσουν το 3% του πολωνικού ΑΕΠ.


Η Πολωνία, μέλος της ΕΕ και του NATO, που γειτονεύει με την Ουκρανία, συγκαταλέγεται στους κυριότερους πολιτικούς και στρατιωτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας που πολεμά ενάντια στη ρωσική εισβολή. Η Βαρσοβία έχει αναγγείλει μεγάλο πρόγραμμα εξοπλισμών εξαιτίας της ρωσικής απειλής και έχει υπογράψει πρόσφατα μεγάλες στρατιωτικές συμβάσεις, ιδίως με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.


Οι συμβάσεις που συνήφθησαν με τους Αμερικανούς αφορούν 32 μαχητικά αεροσκάφη F-35, 366 κύρια άρματα μάχης Abrams και αντιπυραυλικά συστήματα Patriot και αυτά με τη Νότια Κορέα αφορούν χίλια άρματα μάχης K2, σχεδόν 700 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, 50 FA-50 και 288 πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης K239.


Η Βαρσοβία έχει επίσης υπογράψει συμβόλαιο με την Άγκυρα για να προμηθευτεί τουρκικής κατασκευής drones Bayraktar.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ