Σε τσατ για gamers κυκλοφορούσαν για μήνες τα απόρρητα έγγραφα για την Ουκρανία...

0

 
Τα απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται ότι διέρρευσαν... σε πλατφόρμα για gamer για να «κερδίσει» κάποιος χρήστης μια συζήτηση που αφορούσε τον πόλεμο.

Αυτό είναι το μάλλον παράδοξο συμπέρασμα της έρευνας για τη διαρροή από τον δημοσιογραφικό ιστότοπο Bellingcat...

Τα έγγραφα για τη μάχη στο Μπαχμούτ κυκλοφόρησαν σε δύο εκδοχές την περασμένη εβδομάδα. Μία είχε αλλοιωθεί για να μειώσει τις ρωσικές απώλειες και να αυξήσει τις ουκρανικές. Αυτή όμως με τα πραγματικά στοιχεία είχε διαρρεύσει στο 4chan, τον ιστότοπο που «γέννησε» την alt right.

Πιο πριν τα έγγραφα κυκλοφορούσαν σε κλειστά (δηλαδή, όχι δημόσια) κανάλια στο Discord, μια πλατφόρμα διαλόγου που προτιμούν οι gamers. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα έγγραφα κυκλοφορούσαν τουλάχιστον από τις 4 Μαρτίου.

Έπειτα από μια κόντρα με άλλο χρήστη στο κανάλι του Discord για τον πόλεμο, ένας χρήστης είπε σε άλλον «ορίστε κάποια έγγραφα για την Ουκρανία», ορισμένα από τα οποία είχαν τη διαβάθμιση «άκρως απόρρητο».

Αλλά και αυτός ο χρήστης τα είχε βρει σε κανάλι για τον Φιλιππινέζο WowMao που είναι YouTuber. Κατά το Bellingcat, τα έγγραφα κυκλοφορούσαν σε κλειστά κανάλια ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου.

Όπως σημειώνει ο Guardian, δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται διαρροή πληροφοριών ανάμεσα στις κοινότητες των στρατιωτικών αναλυτών και των φανατικών των βιντεοπαιχνιδιών που μάλλον είναι πιο κοντά η μία στην άλλη από όσο νομίζουμε.

Περιβόητο ως προς αυτό είναι το παιχνίδι War Thunder, το οποίο παίζουν περίπου 70 εκατ. παίκτες σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν καταγραφεί γύρω στα 10 διαφορετικά περιστατικά διαρροής απόρρητων εγγράφων μεταξύ των παικτών, όπως τα σχέδια του γαλλικού άρματος μάχης Leclerc, αλλά και μαχητικών αεροσκαφών.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)