Παρακώλυσε η Credit Suisse έρευνα για τραπεζικούς λογαριασμούς των Ναζί;...


 Η αμερικανική Γερουσία δήλωσε ότι η «αμαρτωλή» ελβετική τράπεζα Credit Suisse παρεμπόδισε μια πολυετή έρευνα που αφορά σε λογαριασμούς πελατών Ναζί και λογαριασμούς που συνδέονται με τους Ναζί και εξυπηρετούνται εδώ και δεκαετίες από την ίδια.

Η... ίδια η ελβετική τράπεζα διέταξε σχετική έρευνα μετά τις κατηγορίες οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις οποίες η τράπεζα διέθετε πιθανούς λογαριασμούς που συνδέονται με τους Ναζί και δεν τους αποκάλυψε, ακόμη και κατά τη διάρκεια ερευνών σχετικά με το Ολοκαύτωμα δεκαετίες νωρίτερα. Η πρόσφατη έρευνα μιας επιτροπής της Γερουσίας για το θέμα διαπίστωσε ότι η τράπεζα υπονόμευσε πράγματι την έρευνα και «απέπεμψε ανεξήγητα» έναν ανεξάρτητο επιθεωρητή που την επέβλεπε.

Η Credit Suisse υπερασπίστηκε την εσωτερική της αξιολόγηση σε μια δήλωση, λέγοντας ότι η έρευνα δεν βρήκε στοιχεία που να υποστηρίζουν ως βάσιμους τους ισχυρισμούς του Κέντρου Simon Wiesenthal ότι οι αδρανείς λογαριασμοί που εξυπηρετούνται από την Credit Suisse είχαν περιουσιακά στοιχεία που ανήκαν σε θύματα του Ολοκαυτώματος.


Ωστόσο, η επιτροπή της Γερουσίας είπε ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά για να εντοπιστεί η αξία των περιουσιακών στοιχείων σε ορισμένους λογαριασμούς που διατηρούσαν οι Ναζί στην τράπεζα κατά την περίοδο μετά το 1945.

Η επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ξεκίνησε δική της έρευνα αφού έλαβε «αξιόπιστα στοιχεία για πιθανή αδικοπραγία» σχετικά με την εσωτερική έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της παύσης του διαμεσολαβητή που την επιβλέπει.

Η έκθεσή του επιθεωρητή, την οποία έλαβε η επιτροπή μέσω κλήτευσης, διαπίστωσε πάντως ότι πολλά ερωτήματα έμειναν «αναπάντητα» αφού η Credit Suisse αποφάσισε να διακόψει τη διαδικασία της έρευνας.