Συνεργάτης του Κυριάκου...


 ...το πιο προσοδοφόρο επάγγελμα...


«Σε ένα κινηματογραφικό σκηνικό με φόντο το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα και θέα το ηφαίστειο και τη Θηρασιά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, άνοιξε την πόρτα στο ελληνικό... καλοκαίρι». Με αυτό τον τρόπο κάλυψαν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαντορίνη στις 13 Ιουνίου 2020 –εν μέσω πανδημίας–, η οποία στόχευε «να πατηθεί το κουμπί της επανεκκίνησης» του ελληνικού τουρισμού. Σύντομα δημοσιεύτηκαν και τα πρόσωπα «πίσω από την καρτ ποστάλ της Σαντορίνης». Ενα από αυτά ήταν και ο Γιώργος Μπότσης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας newpost.gr, «η εταιρεία παραγωγής του Γιώργου Μπότση, την οποία εμπιστεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα σημαντικά event (ΔΕΘ κ.λπ.), μελέτησε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια το στήσιμο».

Τις τελευταίες ημέρες ήρθε στο προσκήνιο άλλη εταιρεία του Γ. Μπότση, νεοσύστατη, η Oval ΕΕ, η οποία ένα μήνα μετά την ίδρυσή της ανέλαβε το «κατεπείγον» έργο –κόστισε 27.280 ευρώ– της εκδήλωσης για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής – επέκτασης του φράχτη στον Εβρο, όπου μίλησε ο πρωθυπουργός στα τέλη του περασμένου Μαρτίου. Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει σήμερα το Documento, αυτό ήταν ένα από τα πολλά έργα –συνολικού κόστους αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ– που έχουν αναλάβει από πλήθος υπουργείων και δημόσιων φορέων οι δύο εταιρείες συμφερόντων Γ. Μπότση επί της διακυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο Γ. Μπότσης είναι ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού. Είναι ενδεικτικό ότι σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» ο Γ. Μπότσης συγκαταλέγεται στην ομάδα των 23 προσώπων που ο πρόεδρος της ΝΔ εμπιστεύτηκε προκειμένου να φτάσει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, ως ένα από τα πρόσωπα «που σήκωναν και μεγάλο βάρος στις περιοδείες και στις συγκεντρώσεις του κ. Μητσοτάκη».

Απευθείας αναθέσεις

Η εταιρεία Oval ΕΕ που ανέλαβε την εκδήλωση στον Εβρο ιδρύθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2023 και διοικείται από τον Γ. Μπότση, ο οποίος κατέχει το 90% των μετοχών της εταιρείας και τον Λεωνίδα Σιδηρόπουλο, ο οποίος κατέχει τις υπόλοιπες. Μόλις λίγες ημέρες αργότερα, στις 29 Μαρτίου 2023, το τμήμα Εθιμοτυπίας και Δημοσίων Σχέσεων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ενέκρινε την… περίφημη απευθείας ανάθεση «λόγω του κατεπείγοντος» προς τη νεοσύστατη εταιρεία Oval ΕΕ ύψους 27.280 ευρώ. Το ποσό δόθηκε «αναφορικά με την ενοικίαση ηχητικού, φωτιστικού και λοιπού εξοπλισμού και οργάνωση εκδήλωσης, για την πραγματοποίηση εκδήλωσης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που θα πραγματοποιηθεί σε υπαίθριο χώρο στον Εβρο (πλησίον φράχτη)».

Την επόμενη ημέρα, 30 Μαρτίου 2023, η Διοικητική Επιτροπή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών ενέκρινε ποσό 19.406 ευρώ προς την Oval ΕΕ, για «υπηρεσίες ηχητικής, μικροφωνικής, φωτιστική-δημιουργία σκηνικού στο Ζάππειο».

Ελάχιστες ημέρες αργότερα, στις 4 Απριλίου 2023, το τμήμα Προμηθειών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, ανακοίνωσε ότι η Oval ΕΕ αναδείχτηκε οριστικός ανάδοχος προκειμένου να αναλάβει «τις εργασίες κατασκευής περιπτέρων – τον εξοπλισμό – τις εκτυπώσεις, για την εκδήλωση Ημέρας Καριέρας ΔΥΠΑ στην Αλεξανδρούπολη». Η συνολική δαπάνη ανήλθε σε 19.840 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Εργα από τους ίδιους φορείς

H Oval ΕΕ δεν είναι η μοναδική εταιρεία συμφερόντων του Γ. Μπότση, αφού στις 18 Ιουνίου 2007 είχε συσταθεί η εταιρεία Oval Advertising, στην οποία ο ίδιος κατέχει το 90% των μετοχών.

Οπως προκύπτει από τη Διαύγεια, η Oval Advertising έχει καρπωθεί περισσότερες από 200 συμβάσεις, συνολικής αξίας αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των έργων δόθηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία επί διακυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη. Το Documento παρουσιάζει σήμερα ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα που ανέλαβε τα τελευταία χρόνια η εταιρεία συμφερόντων του στενού συνεργάτη του Κυρ. Μητσοτάκη.

Η πιο πρόσφατη σύμβαση της Oval Advertising αφορά παροχές υπηρεσιών για την εκδήλωση του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ με θέμα «Η μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού», για τις οποίες έλαβε 14.880 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Την 1η Φεβρουαρίου 2023 η Oval Advertising έλαβε 35.340 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, από τη Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την υλοποίηση της εκδήλωσης «MEMME» η οποία διεξάχθηκε την 11η Φεβρουαρίου 2023.

Στις 27 Ιανουαρίου 2023 ανακοινώθηκε ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εργασίας –η ίδια που, όπως προαναφέρθηκε, έδωσε έργο και στην άλλη εταιρεία του Γ. Μπότση– ενέκρινε την πίστωση 19.220 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για την εκδήλωση «Ημέρα Καριέρας ΔΥΠΑ» στις Σέρρες στις 4 Φεβρουαρίου 2023.

Ακόμη, η Διοικητική Επιτροπή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών –επίσης έδωσε έργο στην άλλη εταιρεία του Γ. Μπότση– ανακοίνωσε στις 12 Ιουλίου 2022 την πληρωμή 35.960 ευρώ στην Oval Advertising για τη «μελέτη και σκηνογραφία για την εκδήλωση ΕΒΕΑ AWARDS 2022». Η ίδια διεύθυνση έδωσε ακόμη 7.068 ευρώ στην ίδια εταιρεία για «οργάνωση εκδήλωσης», χωρίς να αναγράφεται κάτι περαιτέρω. Την 1η Δεκεμβρίου 2021 και πάλι η ίδια διεύθυνση έδωσε 8.680 ευρώ στην Oval Advertising για «οργάνωση εκδήλωσης την 29-11-21»...

Bασίλης Ανδριανόπουλος

documentonews.gr