Ο πρώην πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε αθώος για τα εγκλήματα πολέμου

0

 
Αθώος δήλωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, ο οποίος κατηγορούνταν για 10 εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατά την έναρξη της δίκης του, ενώπιον ειδικού δικαστηρίου στη Χάγη. Ο Θάτσι δήλωσε στο δικαστήριο πως «κατανοώ το κατηγορητήριο και είμαι εντελώς αθώος».

Κατηγορείται για διωγμό, φόνους, βασανιστήρια και καταναγκαστικές εξαφανίσεις ανθρώπων, κατά την περίοδο της εξέγερσης (1998-99), που έφερε τελικά την ανεξαρτησία από τη Σερβία και τον έκανε ήρωα μεταξύ των συμπατριωτών του.

Ο Θάτσι και τρεις συγκατηγορούμενοί του, όλοι πρώην στενοί συνεργάτες στον ανταρτικό Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου (KLA) και αργότερα στην πολιτική όταν αποκαταστάθηκε η ειρήνη, δήλωσαν όλοι αθώοι, λίγο μετά την έναρξη της ακροαματικής συνεδρίασης.

Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι μέλη της αλβανικής πλειοψηφίας του Κοσόβου (90%), πιστεύεται πως σκοτώθηκαν στη διάρκεια της εξέγερσης, όταν το Κόσοβο εξακολουθούσε να είναι επαρχία της Σερβίας, υπό τον τότε πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Η δίκη, η οποία διεξάγεται από διεθνείς δικαστές και εισαγγελείς, άρχισε με τις εναρκτήριες δηλώσεις της εισαγγελίας και τις τρεις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης και ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Θυμάτων του πολέμου του Κοσόβου.

Ο Θάτσι, 54 ετών, παραιτήθηκε από πρόεδρος λίγο μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του και τέθηκε υπό κράτηση στη Χάγη.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)