Πάρτι απευθείας αναθέσεων...

 
Θεωρείται… παιδί του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατέχει θέση στους μπιστικούς της Αγίας Οικογένειας. Ως τέτοιος εκλέχθηκε δήμαρχος... το 2019 και, όπως αποκαλύπτει το Documento, έχει στήσει «πάρτι» απευθείας αναθέσεων σε φίλους, γνωστούς κομματικούς και συνέταιρους. Ο λόγος για τον νυν δήμαρχο Αγίων Αναργύρων – Καματερού Σταύρο Τσίρμπα.

«Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είμαι στο πλευρό σας. Με σχέδιο και σκληρή δουλειά. Με διαρκή διαφάνεια. Θα επιχειρήσουμε για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε μετά την εκλογή του στη θέση του δημάρχου το 2019. Οπως θα καταδειχτεί όμως από το αποκαλυπτικό μας ρεπορτάζ, η διαφάνεια στα σχεδόν τέσσερα έτη της δημαρχιακής θητείας του πήγε περίπατο. Ο Στ. Τσίρμπας, ακολουθώντας τα πεπραγμένα του μέντορά του Κυρ. Μητσοτάκη και τις πρακτικές της «Μαξίμου ΑΕ» έχει στήσει ένα γαϊτανάκι μεταφοράς δημοτικού χρήματος στον περίγυρό του με απευθείας αναθέσεις: κάποιες σκοτεινές, κάποιες παράνομες και βέβαια κάποιες υπερκοστολογημένες. Οπως αποδεικνύουν ο βίος και η πολιτεία του Στ. Τσίρμπα στον δημαρχιακό θώκο, το πρόβλημα των απευθείας αναθέσεων του Κυρ. Μητσοτάκη, ύψους πάνω από 9,5 δισ. ευρώ, το οποίο ταλανίζει την οικονομία και έχει «ανοίξει» το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που στο τέλος του 2022 εμφανίζει έλλειμμα 20,145 δισ. ευρώ, έχει περάσει ως πρακτική και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Για να μην τρέφουμε αυταπάτες για τον Στ. Τσίρμπα και πού ανήκει, αρκεί να αναφέρουμε ότι βρίσκεται μεταξύ των εκλεκτών μελών της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Μάλιστα δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του για μεταπήδηση στην κεντρική πολιτική σκηνή στο απώτερο μέλλον. Αυτή η συμμετοχή του στα κομματικά πεπραγμένα δεν καταγράφεται στο βιογραφικό του. Οσο κι αν ψάξαμε, δεν την εντοπίσαμε. Είναι προφανές ότι «πουλάει» το προφίλ του ανεξάρτητου, σύγχρονου πολιτικού, αλλά είναι ενταγμένος στους στενούς κομματικούς μηχανισμούς. Προς το παρόν χτίζει παρακαταθήκες ως δήμαρχος σκορπώντας χρήματα σε «ημετέρους», κυρίως του κομματικού σωλήνα της ΝΔ.

Εμφανίζεται ως σύγχρονος άνθρωπος αλλά εκφράζει και εκπροσωπεί ό,τι πιο παλαιωμένο υφίσταται στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας. Το σκληρό προσωπείο της Δεξιάς. Τη λογική «τα δικά μου δικά μου και τα δικά σας δικά μου». Είναι η λογική με την οποία πορεύεται το «επιτελικό κράτος» που έστησε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Είναι η λογική των απευθείας αναθέσεων και του μοιράσματος του χρήματος στους «δικούς μας» ανθρώπους. Ηδη η πιο σκληρή εκπρόσωπος του δόγματος των απευθείας υπερκοστολογημένων αναθέσεων, η Σοφία Νικολάου, η οποία ως γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής εφάρμοσε τέτοιες πρακτικές, βρίσκεται υπό τη διερεύνηση της Δικαιοσύνης...

Tζώρτζης Ρούσσος

documentonews.gr