«Είμαστε ταμπουρωμένοι μη μας πάρει καμιά ξώφαλτση»...

0

 
Σφοδρές εχθροπραξίες μαίνονται, τις τελευταίες ώρες στην πρωτεύουσα του Σουδάν, ενώ έντονη είναι η ανησυχία για τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί. Δύο μέλη της ελληνικής κοινότητας τραυματίστηκαν ενώ συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ στρατού και μίας παραστρατιωτικής οργάνωσης με... τεράστια ισχύ.

Ο αριθμός νεκρών και τραυματιών αυξάνεται δραματικά ώρα με την ώρα καθώς, και οι δύο πλευρές, χρησιμοποιούν βαρέα όπλα. Ταυτόχρονα, μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα βομβαρδίζουν αντίπαλους στόχους στο Χαρτούμ. Όπως δηλώνουν τα περισσότερα μέλη της ομογένειας εκεί, τις τελευταίες ώρες είναι εγκλωβισμένα στα σπίτια τους.

«Γινόταν ο χαλασμός...όλο το βράδυ δεν κοιμήθηκα, το σπίτι σειόταν, μπαίναμε σούπερ μάρκετ εκείνη τη στιγμή πέφτανε οι πυροβολισμοί πολύ κοντά μας, δεν το περιμέναμε. Τα αφήσαμε όλα βγήκαμε έξω και προσπάθησα να πάω στο σπίτι ενός φίλου μου. Είμαι εγκλωβισμένος βασικά στο σπίτι του φίλου μου το οποίο είναι δίπλα εκεί που γίνεται η ιστορία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ένας από τους Έλληνες της περιοχής, ο κύριος Νικόλας, στον ΑΝΤ1. Ο ίδιος, σχετικά με τον οπλισμό που υπάρχει, συμπλήρωσε ότι, «πολύ βαριά όπλα χρησιμοποιούσαν και ελικόπτερα που χτυπούσαν σημεία».

Ταυτόχρονα, συγκλονίζει η περιγραφή Έλληνα που συνέδραμε στη διακομιδή των δύο τραυματιών ομογενών. «Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους, έχουν τραύματα στα πόδια τους, το ένα τραύμα στα πόδια, είναι αρκετά σοβαρό, είναι και οι δύο στο νοσοκομείο... Με τη βοήθεια των φίλων των σουδανών εδώ τους βάλαμε στο αυτοκίνητο και τους πήγαμε στο νοσοκομείο», αναφέρει χαρακτηριστικά, την ίδια στιγμή που έξω από το σπίτι του εκτοξεύονται σφαίρες. «Είμαστε στο πάτωμα χαμηλά από παράθυρα, να μη μας πάρει καμία ξώφαλτση», σημειώνει.

Ταυτόχρονα, ο Επίτιμος Πρόξενος στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος, τόνισε ότι, «είναι όλοι ταμπουρωμένοι, μόνο άρματα μάχης είναι έξω αυτή τη στιγμή, είμαστε 60-70 Έλληνες στο Σουδάν».

Ενεργοποίηση της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ

Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας για την κρίση στο Σουδάν, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του το απόγευμα της Κυριακής της Ανάστασης το υπουργείο Εξωτερικών. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα, ο οποίος περνά δραματικές ώρες καθώς μαζί με 15 πιστούς έχουν εγκλωβιστεί στο κτίριο της ορθόδοξης Μητρόπολης, του Χαρτούμ, με τους πυροβολισμούς να ακούγονται έξω από το κτίριο...

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)