Ελίτ διασυρμός, ένα επικίνδυνο παιχνίδι...


 Πόσο συχνά έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκή λίγκα έστω και ένα από τα γεγονότα που έχουν λάβει χώρα μέσα σε μία μόνο εβδομάδα στο ελληνικό πρωτάθλημα; Ρητορικό το ερώτημα, καθώς τα παρατράγουδα που πλαισιώνουν την αγωνιστική δραστηριότητα έχουν πλέον ξεπεράσει το... σενάριο ακόμη και της πιο επιτυχημένης σειράς μυστηρίου. 

Έχουν, όμως, ξεπεράσει και κάθε όριο αξιοπρέπειας αυτοί που υποτίθεται ότι υπηρετούν το άθλημα, ενώ όσον αφορά την Πολιτεία, αποδεικνύεται πιο εμφατικά από ποτέ ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης όχι μόνο δεν έχουν καμία διάθεση να παρέμβουν απέναντι στην ασχήμια, αλλά κλείνουν προκλητικά τα μάτια στα ιδιαίτερα επικίνδυνα φαινόμενα.

Την ώρα που ένας νεαρός χαροπαλεύει στην Εντατική μετά τον σοβαρό τραυματισμό του σε οπαδική ενέργεια, την ώρα που οι μεγαλοπαράγοντες ανταλλάσσουν ανακοινώσεις σε ακραία επιθετική γλώσσα, την ώρα που οι θεσμοί έχουν χάσει κάθε ίχνος αυτοσεβασμού και το ελληνικό ποδόσφαιρο διασύρεται όσο ποτέ άλλοτε, ο Κ. Μητσοτάκης δηλώνει τρομερά... έκπληκτος από το γεγονός ότι δεν έρχονται στην Ελλάδα ελίτ διαιτητές. Όπως συνέβη σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή: 

«Έχουμε κάνει βήματα στο κομμάτι της οπαδικής βίας. Θέλουμε να έχουμε αντικειμενικές διαιτησίες και να κερδίσει ο καλύτερος. Είναι αδιανόητο να μην μπορούμε να έχουμε καλούς, σοβαρούς διαιτητές από το εξωτερικό. Το VAR είναι μια μεγάλη πρόοδος για το ποδόσφαιρο. 

Όμως υπάρχει και από το εξωτερικό σχέδιο εξυγίανσης και εκεί πρέπει να πάμε» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός. Και πραγματικά, είναι να αναρωτιέται κανείς αν έχει τόση εξοργιστική άγνοια για την πραγματικότητα ή αν συμβαίνει το ακόμη πιο εξοργιστικό, να επιλέγει, δηλαδή, για διάφορους λόγους να κλείνει προκλητικά τα μάτια στην πραγματικότητα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, συνέβησαν τα εξής: Ορίστηκε Κροάτης διαιτητής για το classico (Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός), διαμαρτυρήθηκαν ΠΑΕ διότι δεν ανήκε ο συγκεκριμένος στην ελίτ κατηγορία, ανακοίνωσε η ΕΠΟ ότι δεν είχε άλλη επιλογή, τελικά ο Κροάτης διαιτητής δήλωσε «κόλλημα» και, ω του θαύματος, βρέθηκε μέσα σε λίγες ώρες ελίτ διαιτητής για το ντέρμπι.

Μεθυσμένη πολιτεία

Αλλά η φαρσοκωμωδία δεν ολοκληρώθηκε εκεί… Το μεσημέρι της Κυριακής 9 Απριλίου μια είδηση άρχισε να κάνει τον γύρο του Διαδικτύου και αφορούσε το διαιτητικό τρίο του αγώνα ΑΕΚ-Άρης, ο οποίος ήταν προγραμματισμένος να ξεκινήσει στις 6 μ.μ. Σύμφωνα με την πληροφορία που αναπαράχθηκε σε χρόνο ρεκόρ, οι Πολωνοί διαιτητές μέθυσαν κατά τη διάρκεια της πτήσης τους προς το «Ελ. Βενιζέλος» και είχαν επεισόδιο με δύο Έλληνες πολίτες που έτυχε να γνωρίζουν την πολωνική γλώσσα. 

Μάλιστα, οι πληροφορίες ήθελαν τους διαιτητές να… αγνοούνται για αρκετές ώρες. Τελικά, η ΚΕΔ αποφάσισε την αντικατάσταση των εν λόγω διαιτητών με Έλληνες και το παιχνίδι διεξήχθη κανονικά. Μόνο που το… μεθύσι των Πολωνών δεν αποδείχτηκε ποτέ με τρόπο ώστε να είναι απόλυτα πειστική η αρχική πληροφορία. 

Αντ’ αυτού, ο επικεφαλής διαιτητής Πάβελ Ρατσκόφσκι έκανε δηλώσεις στα ελληνικά ΜΜΕ και διέψευσε κατηγορηματικά τη συγκεκριμένη πληροφορία, τονίζοντας ότι ουδέποτε μέθυσε κανείς από την ομάδα του και ότι προκλήθηκαν από δύο άτομα που μιλούσαν και τις δύο γλώσσες, δίχως όμως να απαντήσουν στις προκλήσεις. Σημείωσε, επίσης, ότι δεν… αγνοούνταν, αλλά παρέμεινε στο ξενοδοχείο όπως τον συμβούλεψε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας και το πρωί της Κυριακής δέχτηκε την επίσκεψη του αρχιδιαιτητή Μπένετ, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι δεν θα σφυρίξει το συγκεκριμένο παιχνίδι. Την ίδια ώρα, πάντως, με δηλώσεις τους οι δύο συγκεκριμένοι επιβάτες επιβεβαίωναν το περιστατικό, όπως και το… μεθύσι, τονίζοντας μάλιστα ότι οι ίδιοι απειλήθηκαν από τους διαιτητές.

Και κάπου εδώ… τελειώνει κάθε ίχνος λογικής. Διότι το επεισόδιο παραμένει καλυμμένο από ένα πυκνό στρώμα «ομίχλης», ενώ από την ΚΕΔ/ΕΠΟ δεν έχει δοθεί καμία απάντηση στα πολλά ερωτήματα: Μπορεί να αλλάξει ο νόμιμα ορισμένος διαιτητής αν το ζητήσουν οι δύο ΠΑΕ; Αρκεί μια σειρά δημοσιευμάτων ώστε να αλλάξει ένας νόμιμα ορισμένος διαιτητής; Αναζήτησε η ΚΕΔ στοιχεία που να αποδεικνύουν την… παραβατική συμπεριφορά των Πολωνών διαιτητών;

Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. H Superleague1 με πρωτοβουλία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποφάσισε να θέσει μια σειρά ερωτημάτων στην ΚΕΔ, η ΠΑΕ ΑΕΚ αποχώρησε από το συγκεκριμένο Διοικητικό Συμβούλιο καταγγέλλοντας την ΠΑΕ Ολυμπιακός ότι επιτέθηκε φραστικά στον εκπρόσωπό της, η ΠΑΕ ΑΕΚ επίσης ζήτησε επίσημα το υλικό από το κλειστό κύκλωμα του «Ελ. Βενιζέλος» για να αποδειχθεί εάν ήταν ή όχι μεθυσμένοι οι Πολωνοί διαιτητές και κάπως έτσι τελείωσε ακόμη μια… υπέροχη εβδομάδα στον φανταστικό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και ο Δημήτρης απ’ τα Γιάννενα παραμένει στην Εντατική…

Αλέκα Ζουμή

ΑΥΓΗ