«Κόλαφος» η εισαγγελέας για τις πολεοδομίες της Μυκόνου και της Σύρου

0

 
Στοιχεία για εσκεμμένη ολιγωρία στους ελέγχους, νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων χωρίς την άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίες και άλλες παραβάσεις

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους υπευθυνους στις πολεοδομίες Σύρου και Μυκόνου, ακόμη και με συλλήψεις, αν συνεχίσουν να ολιγωρούν έναντι παρανομιών, απευθύνειμε έγγραφό της η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σύρου, Ολυμπία Λαμπροπούλου.


«Δεν είναι δυνατό να επικαλείστε αδυναμία εντοπισμού των ως άνω ακινήτων, των οποίων σας έχει γνωστοποιηθεί η ακριβής τοποθεσία με γεωγραφικές συντεταγμένες, αλλά και τα πλήρη στοιχεία του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου της ιδιοκτήτριας εταιρείας αυτών, όπως και η επωνυμία του καταστήματος, επιχειρήσης, ξενοδοχείου κλπ... Οι μεν επιχειρήσεις ακίνητα ανήκουν ως επί το πλείστον σε επιφανείς ή γνωστούς επιχειρηματίες της Μυκόνου, τα δε υπαίτια πρόσωπα είναι γνωστά στην υπηρεσία σας από προηγούμενες παραβάσεις» επισημαίνει χαρακτηριστικά η εισαγγελέας με έγγραφό της προς τις υπηρεσίες δόμησης Μυκόνου και Σύρου, που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο ΣΚΑΪ.


Παράλληλα, η εισαγγελέας Πρωτοδικών μεταξύ άλλων επιρρίπτει ευθύνες στην πολεοδομία για ολιγωρία, παραλείψεις και καθυστερήσεις και επιλεκτικούς ελέγχους. «Κατά το παρελθόν έχει παρατηρηθεί, ότι επικαλούμενη έλλειψη προσωπικού και φόρτου εργασίας, η υπηρεσία σας επιδεικνύει ολιγωρία ως προς την εκτέλεση παραγγελιών προς διενέργεια αυτοψίας για τη διαπίστωση αυθαιρέτων κτισμάτων στην περιοχή αρμοδιότητας σας, είτε παραλείποντας τελείως να διενεργείσετε αυτοψία, είτε αδρανοποιώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που λαμβάνεται γνώση αυτών» τονίζει η κ. Λαμπροπούλου.


Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος της Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς «από το 2012 μέχρι το 2017 λειτουργεί αυτόνομη πολεοδομία στο δήμο της Μυκόνου με έδρα στο νησί της Μυκόνου, όμως έφυγε και ο τελευταίος υπάλληλος και μείναμε με μηδέν υπάλληλο με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών το 2017». Ο εισαγγελέας Εφετών διέταξε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για όλα τα αυθαίρετα στη χώρα Μυκόνου και στην Άνω Μερά Μυκόνου, τα οποία υπήχθησαν στο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, χωρίς ποτέ να ζητηθεί η γνώμη και η άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας.


Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, υπογραμμίζει με τη σειρά της, πως έχουν γίνει χιλιάδες υπαγωγές αυθαιρέτων, ωστόσο, μόνο τρεις ή τέσσερις εκθέσεις έχουν έρθει στην αρχαιολογική υπηρεσία, με τις περισσότερες τακτοποιήσεις να έχουν γίνει χωρίς την άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας. «Ενώ γνωρίζουμε, ότι έχουν γίνει χιλιάδες υπαγωγές αυθαιρέτων στο νόμο 4495, δηλαδή χιλιάδες τακτοποιήσεις, μόνο τρεις ή τέσσερις έχουν έρθει στην αρχαιολογική υπηρεσία. Όλες οι υπαγωγές που έχουν γίνει χωρίς την άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας, είναι παράνομες και δυστυχώς οι μηχανικοί που υπέβαλαν το φάκελο, δεν μπορούν να ισχυριστούν, ότι δεν γνώριζαν, ότι η χώρα Μυκόνου και η Άνω Μερά Μυκόνου είναι παραδοσιακοί οικισμοί και κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι» επισήμανε η κ. Κουτσούμπα.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)