Πολλά «θα» από Μητσοτάκη (και) στα Χανιά...


 Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία στις κάλπες της 21ης Μαΐου ζήτησε από τους πολίτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανοιχτή προεκλογική ομιλία στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων, το βράδυ του Σαββάτου...

Για ακόμα μια φορά, ο Κυρ. Μητσοτάκης προέβη σε διαστρέβλωση της αλήθειας, ακραία «ωραιοποίηση» του κυβερνητικού έργου και ανέξοδη υποσχεσιολογία, αναφερόμενος σε έργα που είχε εξαγγείλει ήδη στο παρελθόν ή που θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν κατά την κυβερνητική τετραετία που εκπνέει. 

Βαδίζοντας στην τελική ευθεία προς τις εκλογές του Μαΐου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για «τα πολλά που έγιναν και τα πολλά περισσότερα που πρέπει να γίνουν». Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση από τη Ν.Δ., ισχυρίστηκε πως «πετύχαμε τους στόχους μας», ζητώντας τη συνδρομή των πολιτών προκειμένου να «ολοκληρώσουμε το οικοδόμημα». 

Μεταξύ των πολλών «θα» που είπε ο πρωθυπουργός ήταν ότι «η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών», αναγνωρίζοντας ωστόσο έτσι τη δυσβάσταχτη πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των πολιτών της χώρας. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα δοθεί χρηματοδότηση σε Υγεία και Παιδεία: δύο τομείς των οποίων οι αντοχές δοκιμάστηκαν σκληρά από το επιτελικό κράτος.

Εξάλλου, μεταξύ των λογικών αλμάτων και της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας ήταν η αναφορά σε ισχυρή ελληνική οικονομία, η οποία ωστόσο δεν έχει κατακτήσει ακόμα επενδυτική βαθμίδα κι ενώ η ακρίβεια εξαθλιώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Αίσθηση προκάλεσε επίσης και η αναφορά του πως «ο φράχτης του Έβρου επεκτείνεται με τη σφραγίδα της Ευρώπης που απέρριψε την τροπολογία Παπαδημούλη» – μια αναφορά που απέχει πολύ από τα όσα έγιναν πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωσή του πως ο ίδιος δεν έχει πει ποτέ ψέματα ούτε έχει υποσχεθεί έργα που δεν έγιναν.

Κινδυνολογία και επίθεση κατά ΣΥΡΙΖΑ

Όπως συνηθίζει ο πρωθυπουργός, από την ομιλία του δεν έλειψαν η ακραία κινδυνολογία και η σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα. Επενδύοντας στην τοξικότητα, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σύνθημα το «Δικαιοσύνη παντού», όταν «έχει δίπλα του τον καταδικασμένο Παππά». Μίλησε επίσης για το «λεφτόδεντρο» που ανακάλυψε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπόσχεται πράγματα που δεν μπορεί να υλοποιήσει στην οικονομία.

Κάνοντας το άσπρο... μαύρο, μίλησε για την «εξαίρεση στο δημοκρατικό τόξο» από τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισε τη ρύθμιση για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, καθώς για την «παγίδα» της απλής αναλογικής. Δεν δίστασε να ισχυριστεί πως πρόκειται για δύο κινήσεις «που βλάπτουν την ίδια τη Δημοκρατία», κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση πως επιχειρεί «να βάλει τη πατρίδα μας σε νέες περιπέτειες».

Αναφερόμενος στα –κατά τη γνώμη του– διλήμματα των εκλογών, είπε πως το κεντρικό ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες είναι εάν θέλουν Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη ή ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Τσίπρα. 

Όσο για το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με άλλα κόμματα, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι «οι αντίπαλοί μας δεν έχουν αρχές... θα συνασπιστούν ακόμα κι εάν ηττηθούν». 

«Δεν χωρούν επιπολαιότητες» στην κάλπη της 21ης Μαΐου, η οποία «θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει», σημείωσε σε ανάλογο ύφος ο πρωθυπουργός, κουνώντας το δάχτυλο στους πολίτες.