«Πέντε Ελλάδες» κι ένας κόφτης λιτότητας...

0


 Στις «πέντε Ελλάδες» του Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα εξαγγελιών που με στόμφο, αυτοθαυμασμό και παντελή έλλειψη κοστολόγησης ανακοίνωσε χθες ο απερχόμενος πρωθυπουργός, χώρεσε πολλή φαντασία αλλά δεν χώρεσε η αλήθεια.


Δεν χώρεσε η αλήθεια για έναν... απολογισμό διακυβέρνησης, από την οποία ευνοήθηκε μια μειονότητα επιχειρήσεων και ορισμένες κοινωνικές ομάδες, αλλά η πλειονότητα της κοινωνίας βρέθηκε εκτεθειμένη στα αλλεπάλληλα πλήγματα της πανδημίας, των λοκντάουν, της ενεργειακής κρίσης, της πληθωριστικής έκρηξης.

Αλλά στις «5 Ελλάδες» του κ. Μητσοτάκη δεν χώρεσε και μια άλλη άβολη αλήθεια. Πως ό,τι και να τάξει για την επόμενη τετραετία, όσα δισεκατομμύρια φοροελαφρύνσεις ή αυξήσεις κι αν υποσχεθεί για το 2024 και μετά, δεν θα μπορέσει να το υλοποιήσει χωρίς την άδεια του... ξενοδόχου. Και ο ξενοδόχος στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κομισιόν.

Παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που έπληξαν την ελληνική κοινωνία σχεδόν από την αρχή της θητείας Μητσοτάκη, ο απερχόμενος πρωθυπουργός -όπως και όλες οι κυβερνήσεις της Ε.Ε.- είχε πρωτοφανείς ελευθερίες στη διαχείριση των δημόσιων πόρων. Κι αυτό χάρη στην αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, του «ζουρλομανδύα» λιτότητας που σφίγγει την Ενωση των «27». Τις σπατάλησε και τις καταχράστηκε αυτές τις ελευθερίες η κυβέρνηση των «γαλάζιων ακρίδων» υπέρ ολίγων ημετέρων.

Χθες, ωστόσο, η Κομισιόν κήρυξε το τέλος της απόκλισης από τους σκληρούς δημοσιονομικούς κανόνες, παρουσιάζοντας την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας. Παρά κάποιες ευελιξίες που δίνει στα κράτη με υψηλό χρέος, η πρόταση παραμένει στη σκληρή γερμανική γραμμή που απαιτεί σφικτούς προϋπολογισμούς και περιορισμούς στις κρατικές δαπάνες, μέχρι το χρέος να πέσει σε «συνετά» επίπεδα. Και η ήδη κακή πρόταση της Κομισιόν, που μοιάζει να μην έχει διδαχθεί τίποτα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη, αν κρίνουμε από την αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης, που τη θεωρεί υπερβολικά «χαλαρή».

Είναι προφανές ότι, όταν από του χρόνου τεθεί σε ισχύ ξανά το Σύμφωνο... σταθερής λιτότητας, η Ελλάδα, ως η πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ε.Ε., με πρόσθετο χρέος τουλάχιστον 23 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα είναι η πρώτη που θα περάσει από το φίλτρο της λιτότητας. Κι αυτό ισχύει για όλες τις αδάπανες υποσχέσεις που δίνει ο απερχόμενος πρωθυπουργός, αποσιωπώντας ότι ο κόφτης του Συμφώνου, για το οποίο δεν ακούμε λέξη, θα τις αφήσει στα χαρτιά...

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)