Επίθεση με «καπνογόνο» στον Ιάπωνα πρωθυπουργό...

 
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φουμίο Κισίντα, απομακρύνθηκε εσπευσμένα από αλιευτικό λιμάνι, καθώς σημειώθηκε μια μικρή έκρηξη στο σημείο όπου επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία.

Σύμφωνα με... τα ιαπωνικά ΜΜΕ, η έκρηξη οφειλόταν σε αυτοσχέδιο μηχανισμό, πιθανότατα καπνογόνο, ωστόσο δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές.

Οι σωματοφύλακες του Φούμιο Κισίντα τον απομάκρυναν από το σημείο της ομιλίας αφότου άνδρας εκσφενδόνισε το «καπνογόνο» στο λιμάνι Σαϊκαζάκι στα δυτικά του ιαπωνικού αρχιπελάγους

Οι πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες -η αστυνομία είναι πολύ φειδωλή στις πληροφορίες που δίνει- αναφέρουν ότι στόχος της επίθεσης ήταν ο Ιάπωνας πρωθυπουργός και περισσότερο δημιουργήθηκε πανικός, αν και ένταση της έκρηξης ήταν μικρή.

Ο δράστης της επίθεσης συνελήφθη. Το τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε πλάνα στα οποία αστυνομικοί εικονίζονται να καθηλώνουν έναν άνδρα στο έδαφος και να τον συλλαμβάνουν καθώς πλήθος συγκεντρωμένων διαλύεται.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη επιβεβαίωση του συμβάντος από τις αρχές. Η αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το συμβάν έφερε στη μνήμη τη δολοφονία του προκατόχου του Φούμιο Κισίντα πριν από περίπου ενάμισι χρόνο. Ο Σίνζο Άμπε έπεσε νεκρός από τα πυρά ενός άνδρα με αυτοσχέδιο πυροβόλο όπλο στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας.

Έκτοτε, οι αρχές της χώρας έχουν αυστηροποιήσει τα μέτρα ασφαλείας.

Έχει σημασία να αναφερθεί ότι αυτές τις μέρες φιλοξενούντας στην Ιαπωνία σύνοδοι των υπουργών των χωρών μελών της G7, ενώ τον Μάιο θα γίνει στη Χιροσίμα η σύνοδος των ηγετών των επτά περισσότερο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών.